Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 21
Foto: Shutterstock
ISKORISTITE AKCIJE

Badnjak može i bez bakalara: Donosimo cjelovečernji meni u kojem će guštati cijela obitelj

Bakalar ne mora biti na stolu da biste uživali u Badnjoj večeri, a ni vi ne trebate taj dodatni trošak kad postoje jednako ukusne, ali povoljnije, opcije. U nastavku donosimo recepte za posna jela i desert u kojima će svi ukućani uživati

Sadržaj donosi Eurospin

Tijekom blagdana se trebamo opustiti, okupiti s najdražima te uživati u iću i piću. No danas je situacija takva da su ljudi zbog visokih cijena često prisiljeni kompenzirati omiljene navike. Ipak, to nije razlog da se odričete veselja i tradicije Badnje večeri i Božića jer se uvijek mogu pronaći druge opcije. 

Također, vrlo je važno da pripreme počnete na vrijeme i prvo istražite koje prodavaonice nude blagdanska sniženja pa se tek onda bacite u kupnju. U nastavku donosimo slane i slatke posne recepte za Badnjak, a na kraju teksta doznajte gdje proizvode za ova jela možete pronaći po povoljnijim cijenama u Eurospinu.

Posna juha s povrćem

Ukusna domaća juha od povrća savršen je uvod u Badnju večer. Priprema je brza i jednostavna, a okus je toliko fin da ćete i zaboraviti kako u njoj nema mesa.

Sastojci

  • 3 žlice maslinova ili suncokretova ulja
  • 2 mrkve srednje veličine
  • korijen i list jednog peršina
  • korijen pastrnjaka
  • komadić celera
  • 1 litra vode i povrtna kocka
  • 1 litra vode, dodavanje po potrebi
  • tjestenina za juhu bez jaja
  • sol
  • papar

Postupak

1. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj temperaturi. Nakon toga dodajte sitno naribanu mrkvu i dinstajte na ulju 5 minuta. Potom dodajte povrtnu kocku koju ste prethodno rastvorili u litri vruće vode. 

2. Dodajte pastrnjak, korijen peršina i celera u komadu te kuhajte na laganoj temperaturi oko sat vremena. Po potrebi dodajte još vode tijekom kuhanja.

3. Izvadite iz juhe pastrnjak, korijen celera i peršina. Možete ih i ostaviti, ali u tom slučaju prethodno ipak nasjeckajte na komadiće. Zatim dodajte začine i tjesteninu. Kad je tjestenina kuhana, dodajte usitnjeni peršin.

Brancin ili orada s prilogom

U pripremi svake ribe, osim čišćenja, najvažnija je dobra marinada jer upravo ona ribi daje ključne arome i okuse. Zato ovog Badnjaka, umjesto bakalara, pripremite brancin ili oradu, koji će uz ovu marinadu biti jednako poželjan specijalitet na blagdanskom stolu.

Sastojci (za četiri osobe):

  • oko 1,5 kg svježeg brancina ili orade
  • 90 ml maslinova ili suncokretova ulja
  • pola vezice peršina
  • ¼ žličice ružmarina
  • 1 žličica vlasca
  • 3 češnja češnjaka
  • sol (1 žličica za marinadu i dodatno za ribu)
  • kriške limuna

1. U zdjelicu prvo dodajte maslinovo ulje, potom vrlo sitno nasjeckan češnjak i sol te promiješajte. Potom dodajte peršin i ostale začine pa ostavite sa strane. 

2. Ribe operite iznutra i izvana te svaki komad osušite papirnatim ručnikom. Stavite ih na lim koji ste prethodno dobro premazali uljem te napravite tri reza za svake strane ribe.

3. Posolite ribu iznutra i premažite jednom žličicom marinade, a drugu žličicu utrljajte u napravljene rezove pa ostavite da stoji sat vremena na sobnoj temperaturi. Potom lim dobro premažite uljem i pecite ribe oko 30 minuta na 200 stupnjeva.

Prilog - krumpir salata

  • 150 ml maslinova ili suncokretova ulja
  • 2 luka srednje veličine
  • 1 kg krumpira srednje veličine
  • list peršina
  • ocat
  • sol
  • papar

1. Krumpir je potrebno dobro oprati te ga skuhati u komadu, bez skidanja kore. Kad primijetite da vilica lagano prolazi kroz krumpir, to znači da ga možete skinuti i ocijediti. 

2. Kad se ohladi dovoljno da ga možete uzeti u ruke, ogulite koru i narežite na tanje ploške te stavite u veću zdjelu, u koju ćete dodati ulje, luk narezan na tanke ploške, ocat (količina po želji), sol i papar. Sve dobro promiješajte, poslužite uz ribu i uživajte.

Posna orahnjača

Badnju večeru zaokružite slasnom orahnjačom, ali ovog puta u posnoj verziji. Unatoč tome što ne sadrži mlijeko, jaja i maslac, ova je orahnjača jednako ukusna i mekana kao klasična verzija.

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 180 g rastopljenog margarina
  • naribana kora limuna
  • 200 ml tople vode
  • 2 žlice ulja
  • oko 100 g margarina 
  • Nadjev: 500 grama mljevenih oraha i 5 žlica šećera
Walnut,Strudel

Postupak

1. U veliku zdjelu prosijte brašno i sol. Potom dodajte šećer i 80 grama rastopljenog margarina, koji ne smije biti vruć. Smjesi dodajte naribanu koricu limuna i 200 ml vode u koju ste dodali dvije žlice ulja. Vodu dodajte u dva navrata i promiješajte kuhačom da se sve sjedini. Zamijesite tijesto i pustite da se diže sat vremena.

2. Tijesto istresite na pobrašnjenu podlogu i podijelite na dva dijela. Smjesu od oraha i šećera također podijelite na dva dijela i ravnomjerno pospite na tijesto koje ste razvukli na debljinu 1 cm.

3. Orahnjače zarolajte i stavite na lim za pečenje, koji ste prethodno obložili masnim papirom. Premažite sa 100 grama rastopljenog mlakog margarina i pustite da stoji još 40 minuta. Pecite 30 minuta na 200 stupnjeva. Dobar tek.

Iskoristite blagdanske popuste

U Eurospinu su mirisi blagdana u zraku, a povoljne cijene na policama. Tako vas u ovoj trgovini od 19. do 24. prosinca čeka bogata ponuda ribe i morskih plodova, poput hobotnice, sušenog bakalara, orade, brancina, dagnji, paštete od lososa, fileta tune u maslinovu ulju i salate od morskih plodova.

Tu je i mnogo drugih proizvoda koje možete naći po povoljnim cijenama, uključujući većinu sastojaka potrebnih za razna blagdanska jela i slastice. Katalošku ponudu Eurospina pogledajte ovdje i napravite svoj popis za blagdansku kupnju.

Sadržaj donosi Eurospin

Komentari 21
Plastika bez granica: 5 lako primjenjivih rješenja koja mogu napraviti razliku
SLIJEPI PUTNICI

Plastika bez granica: 5 lako primjenjivih rješenja koja mogu napraviti razliku

Slike zatrpanih plaža u Dubrovniku ponovno su otvorile pitanje plastike u našem svakodnevnom životu. Ponekad je dovoljno da nas priroda blago upozori kako bismo se okrenuli održivijim izborima. A promjena često počinje sitnim koracima
Je li papir stvar prošlosti? Od kineskog čuda do prijetnje šumama
SADRŽAJ DONOSI HRVATSKA POŠTA

Je li papir stvar prošlosti? Od kineskog čuda do prijetnje šumama

Papir je stoljećima bio apsolutni vladar znanja, trgovine i umjetnosti, ali s vremenom polako postaje sporedni lik ove priče. I zato se pitamo je li došlo vrijeme da mu se zahvalimo i pošaljemo ga u zasluženu mirovinu
Ako ste rođeni na ove datume u mjesecu, čeka vas bogatstvo
TVRDE NUMEROLOZI

Ako ste rođeni na ove datume u mjesecu, čeka vas bogatstvo

Datum našeg rođenja može nagovijestiti naš karakter, talente i sposobnosti, ali i potencijal za sticanje bogatstva. Numerolozi smatraju da se ljudima rođeniima u ovim danima u mjesecu - smiješi vreća novca