Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

5 jela iz svjetske gastronomije koja morate kušati barem jednom u životu

Sadržaj donosi Kraš

5 jela iz svjetske gastronomije koja morate kušati barem jednom u životu
7

Ako se nazivate gurmanom, postoje jela koja spadaju u vrh svjetske gastronomije i koja morate kušati barem jedanput u životu. S bogatog popisa gastro specijaliteta odlučili smo se za sljedećih pet

VIDEO

Jedna od najvećih prednosti putovanja svijetom i upoznavanja novih kultura jest mogućnost isprobavanja novih okusa. Od slanih palačinki u Japanu do vrhunskih okusa bogate francuske gastronomije, iako hrana ovisi o željama i ukusu kušača, postoje popisi najboljih svjetskih jela, od kojih smo izdvojili nekolicinu, a vi ih ukoliko budete u prilici svakoko isprobajte.

Tom yum ili tom yam - tajlandska juha

Tajland je zemlja obilja, a zbog raznolikosti i svježine namirnica tajlandsku kuhinju smatraju jednom od najboljih na svijetu. Sva jela savršen su balans pet osnovnih okusa – ljuto (pet), kiselo (brio), slano (kem), slatko (waan) i gorko (kom). Intenzitet tajlandskih okusa može se mijenjati kako bi odgovaralo svačijem ukusu, pa ako u nekom od lokalnih restorana budete naručivali jelo koje nije ljuto to ćete naglasiti, ako želite ljuto jelo budite oprezni jer su papričice čista vatra.

Jelo koje svakako morate isprobati ako posjetite Tajland je ljuto-kisela juha tom yum ili tom yam. Obično se spravlja od kozica (tom yum goong), piletine (tom yum gai), ribe (tom yum pla) ili miješanih morskih plodova (tom yum talay). Osnovna juha napravljena je od temeljca i svježih sastojaka: limunske trave, listova kafirske limete, galangala, soka limete, ribljeg umaka i zgnječenog čilija. U svim verzijama juha bi trebala izazvati eksploziju okusa.

Tom,Yam,Kung,,prawn,And,Lemon,Soup,With,Mushrooms,,Thai

Paella - utjelovljenje španjolske gastronomije

Ako ste ikad bili u Španjolskoj, vrlo vjerojatno znate da je hrana visoko na listi njihovih prioriteta te da se gastronomija blisko isprepliće s bogatom kulturom i povijesti. Tijekom stoljeća španjolska se kuhinja razvila u široku paletu ukusnih jela temeljenih na svježim i živopisnim namirnicama iz svih krajeva zemlje.

Jedno od takvih jela je i paella - prema mišljenju mnogih ovo šareno jelo od riže utjelovljuje španjolsku hranu. Tradicionalne paelle često rade od piletine ili zeca (neki i od obje vrste mesa), ali mnogi će kuhari ubaciti i malo morskih plodova, lignji, dagnji, kozica, pa čak i školjki, zbog svježine. Ako vas put nanese na Pirenejski poluotok, a izrazito ste otvoreni za nove okuse, svakako isprobajte crnu paellu, za čije spravljanje koriste tintu hobotnice ili lignje.

Traditional,Paella,From,A,Restaurant,In,The,Famous,Rambla,De

Piletina tikka masala - dio britanske kulinarske kulture

Piletinu tikka masala smatraju jednim od najpopularnijih specijaliteta Velike Britanije. Vjeruje se da je nastao 1970-ih, kad je britanski kuhar tradicionalnom receptu za piletinu tikka dodao umak od rajčice, što je rezultiralo ovim jedinstvenim jelom. Kombinacija indijskih začina i britanskih okusa tako je povezala kulture i postala ključan faktor moderne britanske kuhinje.

Privlačnost ovog jela temelji se na komadićima piletine marinirane u skladnoj mješavini aromatičnih začina, poput kumina, korijandera i kurkume, kuhanih do savršenstva i okupanih u bogatom kremastom umaku na bazi rajčice. Rezultat je gurmansko iskustvo koje nudi primamljivu ravnotežu topline, slatkoće i dubine okusa, ostavljajući okusne pupoljke da žude za još.

Frying,Pan,With,Delicious,Chicken,Tikka,Masala,On,Napkin

Puževi - vrh francuske gastronomije

Francuska kuhinja ima mnogo ukusnih jela, ali puževi zauzimaju posebno mjesto i smatraju ih tradicionalnim jelom francuske kuhinje. Tijekom rimskog doba u Parizu i Francuskoj jeli su ih pržene ili pečene na roštilju nakon što su ih namakali u mlijeku. Posluživali su ih i kao desert ili slatkiš. Mada su najpoznatiji recepti za njih u Burgundiji, ova poznata delicija vrlo je popularna u mnogim zemljama svijeta.

Escargots à la bourguignonne (puževi na burgundijski) kuhaju se kratko u slanoj vodi, nakon čega se dobro operu i posuše. Pažljivo se ukloni meso iz ljuske te im se dodaju voda i vino. Na maslacu se zaprži luk, doda se peršin te se u tu smjesu pridoda meso puževa. Osušene ljuske pune se nadjevom i sve se peče. Puževe treba servirati vruće jer nakon hlađenja meso gubi okus i postaje nejestivo. 

Teško je riječima opisati okus escargota, najbolje je da ga isprobate, možda s nekoliko kriški pariškog baguettea, da zahvatite umak, i u kombinaciji s čašom dobrog francuskog vina.

Snails,With,Herbs,Butter,,French,Traditional,Food,With,Parsley,And

Okonomiyaki iz Zemlje Izlazećeg Sunca

Gurmani kažu da, ako nikad niste isprobali okonomiyaki, ne znate što propuštate. Ime ovog japanskog jela izvedeno je iz riječi okonomi, što znači "kako volite" ili "ono što volite", i yaki, što znači "na žaru". Okonomiyaki se spravlja u tavi, a baza su mu tijesto i kupus. Uglavnom se povezuje s dvije različite varijante, iz Hirošime ili regije Kansai, ali je široko dostupan u cijeloj zemlji, s preljevima i tijestom koji se razlikuju od područja do područja. Odabrani dodaci i sastojci mogu uvelike varirati, pa u obzir dolazi sve, od mesa i plodova mora do wasabija i sira.

U Japanu ljudi obično jedu okonomiyaki u restoranima koji su specijalizirani za to jelo. U nekim od tih restorana stolovi za blagovanje opremljeni su željeznom rešetkom ("teppan"), a gostima daju sastojke da sami spreme obrok.

Hiroshima,Style,Okonomiyaki,With,Noodles

Jedna od lijepših stvari u životu je što imamo pravo stati, ma što radili, i posvetiti pozornost hrani, rekao je poznati tenor Luciano Pavarotti. Stoga, zastanite na trenutak i prepustite se fuziji okusa svim svojim osjetilima. Ne dozvolite užitku da čeka - pustite neka vas okusi, mirisi vode ka neodgodivo dobroj Bajaderi.

Sadržaj donosi Kraš

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

8 trikova: Kako zaspati nakon što ste se probudili usred noći
SMIRITE MOZAK

8 trikova: Kako zaspati nakon što ste se probudili usred noći

Mnogima se dogodi da se probude usred noći, iz bilo kojeg razloga, i onda ne mogu opet zaspati. Donosimo osam savjeta koji bi vam mogli pomoći da opet utonete u san

Ovi parovi iz 'Ljubav je na selu' danas su u sretnim vezama, a neki su zajedno dobili djecu...
SHOW IH JE SPOJIO

Ovi parovi iz 'Ljubav je na selu' danas su u sretnim vezama, a neki su zajedno dobili djecu...

Mato Smolčić i Nikolina Trgovac, Srećko i Antonija Ponjavić, Zvonko Koprivnjak i Nikolina Šalić, samo su neki od parova koje je spojio show 'Ljubav je na selu', a čija ljubav i dalje traje...
Novi život Petre Sanader: Udala se u tajnosti, ima novi posao i kuću u Teksasu od 500.000 €
OSTVARILA 'AMERIČKI SAN'

Novi život Petre Sanader: Udala se u tajnosti, ima novi posao i kuću u Teksasu od 500.000 €

Plus+ Udala se za Amerikanca Michaela Anthonyja Reynoldsa, a tijekom 16 godina boravka u SAD-u, Petra je promijenila nekoliko profesija pa je od glumice, scenaristice i modela postala agentica za nekretnine...