Obavijesti

News

Komentari 30

Naredili su mi da srušim jedini dom mene i moje djece. Raspala sam se gledajući kako nestaje...

Naredili su mi da srušim jedini dom mene i  moje djece. Raspala sam se gledajući kako nestaje...
11

Ena Sinčić iz Umaga morala je srušiti kuću. Kaže kako nema gdje živjeti. Inspekcija kaže da je kuća sagrađena unutar zaštićenog obalnog pojasa

VIDEO

Srušila sam bagerom svoju jedinu nekretninu, u kojoj sam živjela sa svojih dvoje mališana. Pomogli su mi prijatelji i dobri ljudi da je sravnim sa zemljom. Svijet mi se raspao doslovce. Državni inspektorat donio je rješenje o rušenju moje kuće od pedesetak kvadrata, rekla nam je Ena Sinčić (30) iz Umaga.

'RASPALA SAM SE'

- Rekli su mi da će je oni srušiti o mojem trošku ili ću je srušiti ja. Moji sinovi (9) i (7) još ne znaju da nemaju dom. Morat ću im nekako reći, ali još su mali da razumiju što nas je snašlo. Raspadala sam se na stotine komadića i sastavljala dok sam šest sati gledala kako mi pred očima nestaje jedini dom za mene i djecu - izjavila nam je Ena.

Tvrdi da je dio kuće, naslijeđene djedovine, legalizirala.

- Objekt je legaliziran, ali sam ga kasnije na svoju ruku rekonstruirala jer se nalazio u lošem stanju i tako nismo mogli živjeti. Obnovila sam i pojačala određene zidove, izvršila nužne popravke prema preporuci građevinskih stručnjaka. Samohrana sam majka već nekoliko godina, a od djeda sam naslijedila objekt koji sam legalizirala kao stambeni objekt. Godine 2021. dobila sam i stambeni kredit od 44.000 glavnice stambenog i 10.000 eura gotovinskoga kredita te počela rekonstrukciju objekta jer sam htjela da kuća bude sigurna za stanovanje. Krov se urušavao, neke vanjske zidove sam zbog dotrajalosti morala srušiti i graditi nove. Objekt je zapravo bio polulegaliziran jer dio koji sam naslijedila od djeda i legalizirala iznosio je 20-ak kvadrata plus terasa od oko 18 kvadrata. Sve skupa manje od 40 kvadrata bilo je legalizirano. Od toga, stambenog prostora bilo je oko 20 kvadrata i natkrivena terasa - objašnjava.

Započelo rušenje bespravno izgrađenih objekata kod Bala
Započelo rušenje bespravno izgrađenih objekata kod Bala

Dodaje kako je terasu zatvorila i spojila sa stambenim dijelom.

- To očito nisam smjela učiniti. Napravila sam i kupaonicu od 5-6 kvadrata mali dodatak hodnika. Ukupno je desetak kvadrata bilo izvan legalizacije - objašnjava svoj slučaj Ena.

Priznala je da dio koji je naknadno napravila nije prijavila za legalizaciju, samo tih dvadesetak kvadrata naslijeđene djedovine i terase.

IMA KREDIT

- Legalizaciju sam pokrenula 2018. godine i dobila sam je. Tek 2021. godine počela sam rekonstrukciju, nakon dobivanja kredita. Nemam drugu nekretninu. To nije bila moja vikendica niti povremeni životni prostor. Priznajem, izašla sam izvan gabarita tih desetak kvadrata. Kad sam kuću skoro dovršila, došli su komunalni redari i tražili papire. Otvoreno sam im sve rekla i pogledali su dokumentaciju i kuću rekavši da ne izgleda baš isto. Rekla sam da sam zatvorila terasu i spojila je uz kuću i to je prošlo - tvrdi Ena.

Tek u svibnju ove godine na vrata su joj pokucali inspektor i policija s pozivom za ispitivanje u policijskoj postaji. Kaže da se osjećala kao najveća zločinka.

- Osjećala sam se očajno. Nakon toga dobila sam dopis da dostavim svu dokumentaciju i rješenje o legalizaciji u određenom roku. Odgovorila sam im putem maila da mi je potrebno malo više vremena da im sve prikupim i dostavim. U vrlo kratkom roku nakon poslanog maila poslali su odmah rješenje o uklanjanju, bez da su primili dokumentaciju koju su od mene tražili - priča samohrana majka.

Našla je odvjetnika i objasnila mu cijelu situaciju te pokrenula upravni spor. Rečeno joj je da upravni spor ne odgađa rješenje i dobila je 15 dana da sruši svoj dom. Njezin odvjetnik tražio je da se izvršenje odgodi dok traje upravni spor.

- Namjera mi je bila dokazati da je ta kućica zaista dom za mene i moja dva mališana te da mi treba neko vrijeme da se iselim i negdje nađem drugo mjesto za nas. Prekršaj koji sam počinila prilikom gradnje također sam im potvrdila moleći za odgodu da se snađem. Zasad živim s djecom u sobi kod oca. Sretna sam što imamo krevet. Jer da nemam tu sobu, bila bih s djecom doslovno na ulici. Inspektori su bili na terenu 16. listopada i rekli da dan kasnije dolaze s bagerom na teren srušiti objekt o našem trošku ako ga mi ne srušimo sami. Cijeli taj dan i noć nosili smo sve iz kuće. Namještaj, stolariju, igračke moje djece, osobne stvari... sve sam iznijela. I plakala - u suzama nam je kazala Ena, koja je kuću srušila uz pomoć prijatelja.

Prijavili Slovenca (48) zbog ilegalne gradnje na Murteru
Prijavili Slovenca (48) zbog ilegalne gradnje na Murteru

- Sad je sve gotovo. Znam da sam prekršila dio koji sam rekla i inspektorima, ali sam bijesna i istovremeno tužna zbog toga što puno stranaca ima nelegalizirane objekte u kojima ne žive uopće, a njihove nekretnine diljem Istre i šire stoje - rekla je na kraju.

ODGOVOR INSPEKCIJE

Državni inspektorat nam je odgovorio kako je kuća sagrađena na zemljištu izvan građevinskog područja, unutar zaštićenog obalnog pojasa.

- Napominjemo kako je u više navrata komunicirano sa strankom te su joj poznate sve činjenice vezano uz bespravnu gradnju na zemljištu izvan građevinskog područja, unutar zaštićenog obalnog pojasa. Zaključno, stranka (bespravni investitor) je pristupio uklanjanju građevine o svom trošku, za što joj je ostavljen primjeren rok te je pregledom na terenu 17. listopada 2024. utvrđeno da stranka (bespravni investitor) sam uklanja građevinu te da je gotovo pola građevine srušeno - odgovorili su nam iz Državnog inspektorata. 

Legalizirao kuću bez papira

Podsjećamo na slučaj Ljube Ćesića Rojsa. On je 2004. morao srušiti kuću u podsljemenskoj zoni u Zagrebu jer nije imao potrebne dozvole. Kuću je ponovno napravio 2010. Opet bez dozvole, a onda je 2012. legalizirao kuću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 30

VIDEO

FOTO Ispucali stupovi Pelješkog mosta: Muljaju na natječaju pa se most ne može pregledati
VEĆ DEBELO KASNE

FOTO Ispucali stupovi Pelješkog mosta: Muljaju na natječaju pa se most ne može pregledati

Plus+ Hrvatske ceste žele za pregled mosta uzeti konzorcij koji je dao 180.000 eura skuplju ponudu iako im je odabir već jednom poništila nadležna državna komisija. Konkurencija zbog svega sumnja na pogodovanje...