Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Napravite sami creme fraiche, mascarpone, maslac i mlaćenicu

Napravite sami creme fraiche, mascarpone, maslac i mlaćenicu
1

Domaće je uvijek i ukusnije i punijeg okusa, a mi vam donosimo recepte za domaće mliječne proizvode koji nam često trebaju, i to ponajviše u slasnim desertima

Crème fraîche

Kod kuće je lako napraviti i crème fraîche, masnije od običnog, gusto i superkremasto vrhnje bez kojeg ne mogu francuski slastičari. Koristi se za neodoljive kreme, deserte sa sirom, ali i mesne umake. 

Sastojci: 2,5 dl slatkog vrhnja, žlica kiselog vrhnja 

Priprema: Zagrijte 2,5 dl slatkog vrhnja, dodajte žlicu kiselog vrhnja pa izmiješajte i prebacite staklenku te je zatvorite, ali ne previše čvrsto kako bi zrak mogao cirkulirati. Ostavite preko noći na sobnoj temperaturi pa prebacite u hladnjak na sedam, osam sati.

POGLEDAJTE VIDEO: Napravite kruh bez kvasca

Pokretanje videa...

00:43

Maslac i mlaćenica  

Sastojci: svježe masnije mlijeko, malo vode

Priprema: Mlijeko prokuhajte i ostavite preko noći. Sutradan odvojite vrhnje i miksajte ga dok ne postane pjenasto. Dobivenu tekućinu, odnosno mlaćenicu sačuvajte.  Ulijte malo vode u maslac i isperite ga. Procijedite, posolite prema ukusu i spremite u kalup ili posudu.  

Mascarpone za deserte 

Sastojci: 2 šalice punomasnog vrhnja, žlica soka od limuna

Priprema: U manjem loncu zagrijte vrhnje na temperaturu od 80 stupnjeva. Pazite da ne prokuha. Lagano kuhajte na toj temperaturi oko tri minute i zatim dodajte žlicu soka od limuna. Miješajte još tri minute, maknite s vatre i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.

Na cjediljku stavite gazu u tri sloja i izlijte ohlađeni mascarpone. Pustite da se cijedi u hladnjaku preko noći. Izvadite iz hladnjaka i domaći mascarpone je spreman za pripremu deserata - iskoristite ga za cheesecake ili ljupke slastice u čaši. 

Odličan trik s mlijekom: Kako da se ne kvari i dulje potraje...
Odličan trik s mlijekom: Kako da se ne kvari i dulje potraje...

Brza mlaćenica 

Sastojci: 2,5 dl mlijeka, žlica limunova soka

Priprema: U otprilike 2,5 dl mlijeka stavite jednu žlicu limunova soka, dobro promiješajte i pustite da odstoji pet minuta. Nakon što je odstajalo još jednom promiješajte pa koristite za pripremu slatkih i slanih jela. 

Koktel sa sirutkom 

Sastojci: litra mlijeka, limun, sok od ananasa, korijen đumbira od jednog centimetra

Priprema: U posudu ulijte litru mlijeka i grijte je gotovo do vrenja. Umiješajte limunov sok i pustite da se ohladi. Talog koji dobijete je sir, a tekućinu procijedite u staklenku i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana. Za bolji okus pomiješajte je sa sokom od ananasa ili čajem od đumbira - narežite đumbir i prokuhajte ga.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Dnevni horoskop za ponedjeljak 23. prosinca: Bik će biti omiljen u društvu, Lav ima hrpu obveza
ŠTO VAS ČEKA?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 23. prosinca: Bik će biti omiljen u društvu, Lav ima hrpu obveza

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 23. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Najlakši recept za tiramisu
I ZA POČETNIKE

Najlakši recept za tiramisu

Tiramisu je desert koji spaja neke od najraskošnijih okusa: kremu, kakao, kavu i slatki biskvit te je vrlo popularan na obiteljskim okupljanjima. Nije toliko kompliciran za napraviti, a večeri daje poseban štih