Sezona je bazge pa krenite u berbu. Birajte dobro rascvjetale, zdrave cvjetove i pazite da u berbu ne idete odmah nakon kiše - radije pričekajte nekoliko dana da sve dobro osuši
Napravite prefini med od bazge, odličan je dodatak limunadi
Vrlo je jednostavno. U staklenke stavite cvjetova bazge koliko stane pa ih zalijte domaćim medom. Malo promiješajte, zatvorite staklenke i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi tri dana do tjedan dana.
Potom procijedite med (ne kroz gazu već kroz cjediljku). Ono što ćete dobiti je med s vrlo intenzivnim okusom bazge koji možete dodavati u čaj ili napraviti sok s limunom.
Med od bazge može vam stajati dugo, dok ga ne potrošite. Samo pazite da ga ne skladištite na pretoplom mjestu - može bez problema stajati u hladnjaku.
Ono što vam ostane u cjediljki ne bacajte - šteta je
Ostatke nakon cijeđenja stavite u pola litre vode (ili više, ovisno o količini) tako da se zaostali med na cvjetovima otopi pa to ponovno procijedite. Dobit ćete osvježavajući napitak - dodajte malo soka od limuna i dobro ohladite.