Ova sočna pita omiljena je jesenska poslatica koja će vas ugrijati u hladnim danima, a oduševit će i male i velike. Miris cimeta i jabuka širit će se domom, a vi ćete uživati u receptu kojeg ćete sigurno htjeti ponoviti
Napravite finu hrskavu pitu od jabuke: Svi će je htjeti kušati
Sastojci
Za tijesto
- 280 gr brašna
- 200 gr margarina, ohlađenog i izrezanog na kockice
- 1 žlica šećera
- 1/2 žličice soli
- 8-10 žlica hladne vode
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Hrskava kora
- 100 gr zobenih pahuljica
- 150 gr brašna
- 150 gr smeđeg šećera
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica mljevenog cimeta
- prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića
- 100 gr margarina, ohlađenog i izrezanog na kockice
Nadjev
- 6-7 većih jabuka
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 150 gr šećera
- 1 vanili šećer
Recept
U velikoj zdjeli pomiješati brašno, šećer i sol. Prstima utrljati margarin dok smjesa ne poprimi strukturu poput krupnog pijeska. Dodati vodu i zamijesiti tijesto. Oblikovati loptu, zamotati ju u foliju za održavanje svježine te ostaviti odmarati u hladnjaku 30-60 minuta. Dok se tijesto odmara pripremiti hrskavu koru.
Dakle, u velikoj posudi pomiješati brašno, šećer, zobene pahuljice, sol, cimet i muškatni oraščić. I ovog puta prstima utrljati margarin dok smjesa ne poprimi strukturu poput krupnog pijeska. Hrskavu koru ostaviti po strani dok se priprema nadjev i nadjeva pita. Jabuke oprati, oguliti, raščetvoriti i očistiti od koštica te izrezati na tanke ploške. U velikoj posudi pomiješati ploške jabuka, šećer, vanilin šećer i cimet.
Na radnoj površini razvaljati tijesto. Najbolje je to napraviti na foliji ili papiru za pečenje radi lakšeg prenošenja tijesta u kalup. Razvaljati tijesto dovoljno veliko tako da prelazi rubove kalupa za 1-2 cm. Tijesto pažljivo prebaciti u kalup za pite (promjera 30 cm) te otkinuti višak tijesta rukom ili valjkom. Tijesto izbockati vilicom nekoliko puta.
Pitu nadjenuti jabukama, gusto i ravnomjerno ih redajući na tijesto. Paziti da ne bude previše soka koji su jabuke pustile kako bi se izbjeglo da tijesto postane gnjecavo. Pitu prekriti hrskavom korom na način da se od smjese među prstima formiraju male školjke koje se poslažu po vrhu pite.
Pitu peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva 20 minuta. Zatim smanjiti temperaturu na 180 stupnjeva i peći još 30 minuta, odnosno dok hrskava kora ne poprimi zlatnu boju.
POGLEDAJTE I KAKO SE SPREMAJU 'ŠPORKI MAKARUNI':