Božićna gastro-bajka nezamisliva je bez slatkih prutića, medenjaka i paprenjaka. Suhi kolači mogu se pripremiti i ranije te uštedjeti vrijeme
Najslađi blagdanski kolači dolaze u malim oblicima
Za mirisnu groznicu pečenja božićnih kolača valja se na vrijeme pripremiti. Što zbog manje nervoze na dane uoči Božića, što zbog predblagdanskog posta koji je teško poštivati tijekom izrade slastica. Sitni kolači, uključujući suhe poput medenjaka, vanilin kiflica, paprenjaka i prutića, do onih punijih poput bajadera, domino-kocki ili rafaela, nezaobilazna su slatka tradicija jer osiguravaju veliku količinu i slasti i zalogaja, a nisu novčano zahtjevni. Kako biste uštedjeli vrijeme, već sada izaberite što ćete pripremati. Budući da suhi kolači mogu dugo stajati, možete ih pripremiti i tjedan dana ranije. Čuvajte ih u dobro zatvorenim plastičnim ili metalnim posudama, a ako spremate različite vrste kolača, odvojite ih aluminijskom folijom kako se okusi ne bi miješali. Pri pripremi dizanih tijesta, poput orahnjače i makovnjače, zlatno je pravilo da svi sastojci trebaju biti ugrijani na sobnoj temperaturi da bi tijesto uspjelo. Također, njih treba mijesiti isključivo na drvenoj dasci stola jer hladna, mramorna ploča ne pospješuju dizanje. Situacija je obrnuta kod prkog tijesta.
DOMAĆA MAKOVNJAČA
Sastojci: 1/2 kg brašna, 2 žutanjka, kocka kvasca, 5 dag šećera, kora pola limuna, mlijeko; Nadjev: 25 dag maka, 6 dag šećera, žlica meda, 4 dag grožđica, žlica ruma, 2,5 dcl mlijeka
U brašnu napravite rupicu, stavite izmrvljeni kvasac, prelijte s par žlica toplog mlijeka i malo šećera. Umijesite, a čim se počne dizati, dodajte topljeni maslac, žutanjke, sol i koricu. Umijesite dodajući toplo mlijeko da dobijete srednje čvrsto tijesto. Ostavite10 min. Podijelite na pola i razvaljajte na debljinu prsta. Za nadjev pomiješajte sve sastojke i malo zagrijte. Ohladite pa namažite tijesto. Savijte, premažite žutanjkom i ostavite da se kratko diže. Pecite 30 min na 200°C.
>> Tijesto za savijače treba prekriti vlažnim kuhinjskim ubrusom dok se diže kako se s gornje strane ne bi osušilo pod utjecajem toplog zraka
>> Jaja za tučena tijesta trebaju biti svježa jer njihova kvaliteta utječe na kakvoću kolača. Za prhka tijesta potrebna su veća jaja radi gustoće
>> Za prhka tijesta koja su česta za sitne suhe kolače (kiflice, roščići itd.) najbolje je koristiti svježi maslac jer bolje od ostalih masnoća rahli tijesto
ČOKO-KOCKE
Sastojci: 2 jaja, 25 dag šećera u prahu, 7 dag kakaa, vanilin šećer, 25 dag margarina, 14 dag mljevenih keksa, 15 dag mljevenih oraha ili lješnjaka, žlica ruma
Izmiksajte jaja, šećer u prahu, kakao i vanilin šećer u jednoličnu smjesu. Zatim dodajte mljevene kekse, mljevene lješnjake ili orahe i rum. Dobro izmiješajte da dobijete kompaktnu masu. Premjestite u veći, ali plitki pleh. Oblikujte ploču od smjese, debljine i širine po želji. Ostavite da se ohladi oko sat vremena kako bi se sastojci povezali. Izrežite na kocke i poslužite.
KIFLICE
Sastojci: kg glatkog brašna, 3 jaja, 3 žličice ulja, žlica soli, žlica šećera, 1/2 litre mlijeka, 4 dag kvasca
Kvasac izmrvite i stavite u dcl toplog, zašećerenog mlijeka. Čim se zapjeni, pomiješajte ostale sastojke i mijesite dok se ne prestane lijepiti za ruke. Ostavite 2 sata da se diže. Razvaljajte tijesto, izrežite na trokute (8 cm) i zamotajte. Poredajte u pleh na 3 cm razmaka i između svake stavite malo margarina. Premažite žutanjkom i sezamom. Pecite na 220°C. Gotove su nakon što upiju margarin.