I medenjaci mogu biti prikladan dar ako ih ispečete u zanimljivim oblicima - srca, borova, zvjezdica i čovječuljaka. Ukrasite ih i darujte u keramičkoj zdjelici
Najslađi dar: Poklonite kolače koje ste izradili s ljubavlju
Jestivi darovi jeftini su, praktični i originalni, a možete ih zamotati u prozirnu foliju te ukrasiti cvijetom božićne zvijezde, kuglicom za bor, grančicama smreke ili božikovine te zvončićima. također ih možete staviti u lijepu šalicu i ukrasiti vrpcom.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
I medenjaci mogu biti prikladan dar ako ih ispečete u zanimljivim oblicima - srca, borova, zvjezdica i čovječuljaka. Ukrasite ih i darujte u keramičkoj zdjelici ili kartonskoj kutijici obloženoj finim ubrusom te omotanoj vrpcom.
Ili jednostavno napravite jestivo božićno drvce od kokosovih kuglica nabodenih na ražnjiće - djeca će se oduševiti.
Kolačići u obliku srca s nadjevom od meda
SASTOJCI: 200 g mljevenih petit keksa, 225 g kokosova brašna, 150 g šećera u prahu, 250 g maslaca, žličica ekstrakta vanilije, 100 g cijelih lješnjaka, kakao, šećerni ukrasi, čokolada za ukrašavanje
PRIPREMA: Pomiješajte maslac, brašno i đumbir. umiješajte šećer, žumanjak i dvije žlice hladne vode te miksajte dok ne dobijete tijesto. Hladite dok ne očvrsne, razvaljajte na pobrašnjenoj površini te izrežite u oblik srca i malo im izdignite rubove. Ostatke tijesta ponovno izvaljajte i izre žite manja srca. zagrijte pećnicu na 80 stupnjeva. Naribajte limunovu koru te od polovice iscijedite sok. Pomiješajte med, limunov sok, limunovu koru i krušne mrvice te time napunite velika srca, a u sredinu svakog stavite po jedno malo srce. Pecite oko 24 minuta dok ne poprimi zlaćanu boju.
Šarene blagdanske kuglice od kokosa, čokolade i kakaa
SASTOJCI: 200 g maslaca, 350 g brašna, 1/2 žličice mljevenog đumbira, 100 g smeđeg šećera, žumanjak, 400 g meda, limun, 100 g krušnih mrvica
PRIPREMA: Maslac ostavite da omekša na sobnoj temperaturi. Pomiješajte kekse, kokosovo brašno, šećer, kakao i ekstrakt vanilije, promiješajte pa dodajte maslac te umijesite rukom. Otkidajte komadiće i oblikujte kuglice. Svaku kuglicu stanjite i u sredinu stavite lješnjak te ponovno oblikujte kuglicu. Gotove kuglice uvaljajte u kokosovo brašno ili kakao, prelijte topljenom čokoladom (rastopite je u mikrovalnoj pećnici ili u zdjeli postavljenoj iznad vrele vode). Kuglice možete dodatno ukrasiti i šećernim slastičarskim ukrasima te svaku posebno upakirati.
Jednostavne i elegantne puslice od bjelanjka
SASTOJCI: 3 bjelanjka, oko 200-250 g šećera, na vrh noža soli, prema želji kandirano voće za ukrašavanje
PRIPREMA: Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 100 stupnjeva. Bjelanjke stavite u dublju posudu i dodajte im malo soli te počnite mutiti mikserom. nakon 1-2 minute miksanja dodajte im šećer i nastavite miksati. Ako želite da ispadnu što ukusniji, trebate ih miksati što dulje, po mogućnosti oko 15 minuta. Kad smjesa postane sasvim čvrsta, prebacite je u vrećicu ili “špricu” za ukrašavanje i istiskujte u lim za pečenje - ovisno o nastavku na vrećici, možete dobiti pravilne ili nepravilne oblike. Prema želji, ukrasite kandiranim voćem. pripremljene puslice stavite u pećnicu i pecite oko 2-2,5 sata da se prosuše.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...