Iako je bakalar tradicionalno jelo za Badnjak, jednako ga tako može zamijeniti jeftinija, ali jednako ukusna riba - oslić. Pripremite ga s makaronima ili sa špinatom
Najfinije zamjene za bakalar: Delicije od oslića za Badnjak
Oslić u turbanu
Sastojci: 500 g oslića, 3 žlice brašna, 100 g maslaca, 100 g sira ribanca, 0,5 l mlijeka, krušne mrvice, kg svježeg špinata, 2 jaja, muškatni oraščić, sol
Priprema: Očistite oslić od kosti, nasjeckajte i pomiješajte s brašnom. Ispržite ga na maslacu dodajući malo mlijeka i stalno miješajući, dok ne dobijete gustu kremu. Zatim umiješajte ribanac i špinat koji ste prethodno skuhali, sitno nasjeckali i popržili na maslacu. Dodajte jaja kako bi se smjesa stopila, sol i muškatni oraščić. Uzmite okrugli kalup s rupom u sredini, namastite ga omekšanim maslacem dva-tri puta pa pospite mrvicama. Uspite smjesu bakalara i špinata pa je pecite oko sat vremena u pećnici na pari. Izvrnite turban na pladanj i poslužite toplo.
Oslić s makaronima
Sastojci: 25 ml maslinova ulja, 100 ml bijelog vina, 500 g oslića, 400 g makarona, sol, papar, žlica nasjeckanog peršina, riblji temeljac, 2 češnja češnjaka
Priprema: Na maslinovu ulju popržite češnjak i bakalar, koji ste prije očistili. Zatim dodajte makarone, sol papar i peršin pa zalijte bijelim vinom. Dolijte riblji temeljac. Kuhajte dok bakalar ne omekša, a tjestenina se ne skuha, otprilike 30 minuta. Prema želji, dodajte maslinova ulja i poslužite s bijelim vinom kao predjelo.