Obavijesti

Viral

Komentari 1

Najčudniji plodovi koje sam rezbario su brokula i avokado

Najčudniji plodovi koje sam rezbario su brokula i avokado
5

SVJETSKI PRVAK Osječki kuhar Ivan Đukić (36) je satima rezbario 20 kilograma tešku tikvu. Napravio je rajsku pticu, a onda joj je neka gošća otkinula rep

Uz pravi alat i oštre nožiće, rezbariti se može gotovo u svemu. Ispričao nam je to Ivan Đukić (36), osječki kuhar i vrhunski majstor carvinga, odnosno vještine rezbarenja voća i povrća.

- Kulinarska artistika ili carving svaki svečano postavljeni stol čini fantastičnim. Mala jestiva umjetnička djela uvijek privlače poglede i teško da ćete odoljeti pojesti neku izrezbarenu ružicu od cikle ili cvjetić od komorača i mrkve - kaže Ivan, koji je vlasnik nekoliko medalja osvojenih upravo u carvingu.

Carvingom se bavi već desetak godina i uglavnom je samouk.

- O tome ne učite u kuharskoj školi, što je zapravo šteta. Svi koji to aktivno radimo u Hrvatskoj, a ima nas samo desetak, tehniku smo naučili sami. Kod nas je to još u povojima, dok je u svjetskim kuhinjama to obavezni dio svakog švedskog stola ili svakog svečano uređenog stola - objašnjava Đukić, koji je i chef u jednom od poznatijih osječkih restorana te predsjednik Udruge kuhara Osječko-baranjske županije. Tehnika rezbarenja voća i povrća također je jedna od kategorija u kojima sudjeluju kuhari na državnim i svjetskim natjecanjima. Ivan je hrvatski državni prvak, na svjetskoj kulinarskoj olimpijadi u live carvingu osvojio je broncu za skulpturu koju je radio gotovo tri sata, a u Singapuru na svjetskom prvenstvu osvojio je zlato. Član je i hrvatske kulinarske reprezentacije.

- Najčudnije što sam izrezbario je brokula i avokado, lubenica je već standard i u njoj se mogu rezbariti čudesne mustre, kao i u žutoj tikvi, koju često rezbarim mustrama koje sam ja osmislio, pomalo nalik na slavonsku nošnju, ali u tikvi radim i mitološke likove, što je iznimno teško jer za rezbarenje anatomije ljudskog lica u tikvi treba nekoliko sati - kaže maštoviti Ivan.

Prisjeća se kako je jednom prilikom satima rezbario tikvu tešku 20 kilograma. Od nje je napravio raskošnu rajsku pticu, a kad je ptica došla na svečano uređeni stol prepun hrane, njen se rep našao na meti gospođe koja ga je otkinula i odnijela.

- Skulpture od voća i povrća uvijek su najatraktivnije na stolu. Zbog toga smo mi kao umjetnici dosta traženi. Budući da nas je malo u Hrvatskoj, odlučili smo u sklopu kuharskog saveza, na stranici kuhar.hr, pozvati sve kuhare koji su voljni učiti tehniku carving da se jave na seminare koje organiziramo na akademiji u Trakošćanu. Završavam knjigu o tehnikama carvinga. U njoj ću pokazati kako se korak po korak rezbari voće i povrće - kaže Ivan.

Dodaje kako je carving zapravo veoma nalik na kiparenje.

- Uzmeš komad u ruke i tek onda dobiješ ideju što i kako ga obraditi. Nikad nemam unaprijed osmišljenu ideju koju ću rezbariti - zaključuje osječki majstor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Kako spriječiti nastanak štete u kupaonici?
PROMO

Kako spriječiti nastanak štete u kupaonici?

Majstor Hrvoje u Koordinaciji u rubrici Dobar temelj korak po korak pokazuje kako zamijeniti silikon.
Najbolji domaći kolači bake Ane
10 SUPER RECEPTA

Najbolji domaći kolači bake Ane

Svi recepti spremaju se prema dugogodišnjim tradicijama te vas okusom i mirisom vraćaju u djetinjstvo. Među ovih deset slastica možete pronaći sve - od mirisnih medenjaka do kremastih šaum rola