Kuhano vino savršen je napitak za hladne zimske večeri, ugodne trenutke s prijateljima ili kao pratnja blagdanskoj atmosferi. Evo kako pripremiti ukusno, mirisno i aromatično kuhano vino koje će osvojiti sva osjetila
Najbolji recept za kuhano vino
Kuhano vino jedno je od najpopularnijih pića na raznim adventskim druženjima, no popularno je i kao dio kućne božićne atmosfere.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Donosimo recept koji će oduševiti sve ljubitelje finih pića, ali i brojne goste koji vam dođu u posjet.
Sastojci (za 4 šalice):
- 1 boca crnog vina (750 ml, suho ili polusuho – idealno Merlot, Cabernet Sauvignon ili Plavac mali)
- 2-3 žlice šećera (po želji, može i med za dodatnu aromu)
- 1 naranča (narezana na ploške, po mogućnosti neprskana)
- 1 limun (narezan na ploške, po želji)
- 4 klinčića
- 2 štapića cimeta
- 1 zvjezdasti anis
- 1 komadić svježeg đumbira (oko 2 cm, tanko narezan)
- Prstohvat muškatnog oraščića
- 1/2 žličice vanilin šećera ili štapić vanilije
- Opcionalno: 1 dcl ruma, brendija ili likera (npr. Amaretto)
Priprema je jednostavna, u tek nekoliko koraka
Ulijte vino u dublji lonac. Dodajte šećer (ili med), narezanu naranču, limun, klinčiće, cimet, anis, đumbir i prstohvat muškatnog oraščića. Ako koristite vanilin šećer ili štapić vanilije, dodajte i to.
Vino zagrijavajte na laganoj vatri – vrlo je važno da NE proključa jer će ispariti alkohol. Održavajte temperaturu između 70-80°C i miješajte kako bi se šećer otopio, a okusi sljubili.
Nakon što se vino zagrije, pustite da se krčka na laganoj vatri 10-15 minuta kako bi začini otpustili svoju aromu. Po želji dodajte malo ruma ili likera za jači okus.
Maknite lonac s vatre, procijedite kuhano vino kroz cjedilo kako biste uklonili začine i kriške voća. Poslužite u toplim šalicama ili čašama otpornima na toplinu.
Svaku šalicu možete ukrasiti kriškom naranče, štapićem cimeta ili zvjezdastim anisom za dodatni efekt.
Savjeti za savršeno kuhano vino
Koristite kvalitetno, ali ne preskupo vino. Suha crna vina najbolji su izbor jer dobro balansiraju sa slatkoćom začina i šećera.
Količinu šećera prilagodite vlastitom ukusu. Dodavanjem meda umjesto šećera dobit ćete prirodniji i bogatiji okus.
Eksperimentirajte s omjerima začina prema vlastitim preferencijama, ali pazite da ne pretjerate – klinčići i anis mogu dominirati okusom.
Ako želite bezalkoholnu verziju, možete koristiti sok od grožđa umjesto vina i pripremiti ga na isti način.
Toplo kuhano vino je više od napitka – to je ritual koji donosi ugodu, miris blagdana i toplinu doma.