Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Najbolji okusi svjetskih kuhinja na vašem tanjuru

Najbolji okusi svjetskih kuhinja na vašem  tanjuru
1

Parmezan je postao je sinonim za sve talijanske tvrde sireve u svijetu. Još od 14. st. njime se posipa tjestenina, a koristi se i kod priprema juha

Parmezan je poznat još od 13. stoljeća, a bio je omiljen sir Molierea i Napoleona. Potjeće iz talijanske Parme, po kojoj je i dobio ime. Postao je sinonim za sve talijanske tvrde sireve u svijetu. Još od 14. st. njime se posipa tjestenina, a koristi se i kod priprema juha i povrća. Tako će samo malo te talijanske delicije dati okus meditarana običnim jelima.
Najbolje ga je čuvati na suhome mjestu u hladnjaku, umotanog u masni papir, nikako u plastičnu ili aluminijsku foliju koje će mu uništiti aromu. Okus s drugog kraja svijeta dat će curry. Zaštitni znak indijske prehrane popularizirali  su Britanci za kolonijalne vladavine.
Curry je zapravo mješavina koja sadrži od 5 do 30 začina, a osnovu čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Dodajući ga morskim plodovima i mesu, osobito piletini, dobivate obrok bogat kvalitetnim proteinima.

>>> Zdravlje s mediteranskog stola
Mediteran počinje tamo gdje su kapare samonikle, davno su rekli stari Rimljani, a kapare su sa specifičnom aromom začin mnogim jelima te su poznate i kao ljekovita biljka i afrodizijak. U topla jela se dodaju na kraju kuhanja da bi se sačuvala njihova aroma. Poznata dalmatinska salata od hobotnice bit će ukusnija ako se dodaju kapare. Koriste se u umacima za tjesteninu s malo maslinova ulja i češnjaka. Idealan su ukras i okus inćunima.

>>> Indijci su najosvješteniji  i razmišljaju što jedu
Kako jedeš, tako misliš, indijska je poslovica, koja dokazuje kako Indijci razmišljaju o onome što jedu. Glavni začin, curry u prahu, dobro je čuvati u tamnim staklenim bočicama jer kurkuma (sastojak mješavine curry) gubi boju i oštrinu izlaganjem izravnom svjetlu.

>>> Bogatstvo utjecaja meksičke kuhinje
Slast meksičke kuhinje nastala je prožimanjem indijanske, kreolske i španjolske. Nezaobilazna namirnica je tortilla, beskvasni kukuruzni kruh, a koristi se kao omotač za meso, povrće, salate i sir. Kukuruz je glavna žitarica.

>>> Japanska je kuhinja raj za vegetarijance
Japanski tofu, miso (bistra juha od fermentirane soje), sushi (nisu svi sa sirovom ribom) i zeleni čaj postaju planetarno popularne namirnice. No sojin umak (svijetli, tamni i tamari) neizbježan je pri pripremi svih namirnica ili kao umak za već pripremljenu hranu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Blagdanska tradicija: Evo što je Badnjak i zašto tada kitimo bor
OBIČAJI U SVIJETU I HRVATSKOJ

Blagdanska tradicija: Evo što je Badnjak i zašto tada kitimo bor

Badnjakom se nazivao veliki panj ili pak velika zelena grana, koju se obično prislanjalo uza zid, bilo s vanjske, bilo s unutarnje strane doma. Kad bi otac obitelji unosio badnjak, čestitao bi svim ukućanima
Spremate li puricu pogrešno?
SUPER TRIK

Spremate li puricu pogrešno?

Jedna greška može dovesti do suhog, bezukusnog ili, što je još gore, nedovoljno pečenog mesa. Provjerite savjete majstorice kuhinje i pripremite adventski ručak kojemu će se svi diviti