Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Najbolja hrana za doručak za svaku dob: Od 2. do 60. godine

Najbolja hrana za doručak za svaku dob: Od 2. do 60. godine
5

Doručak je jednako važan za bilo koju životnu fazu u kojoj se nalazite. Svaka dob zahtijeva različite hranjive tvari, od kalcija i željeza u djetinjstvu, do proteina i omega 3 masnih kiselina u starijim godinama

Bilo da rastete ili pokušavate održati mišićnu masu, dijetetičari preporučuju određene doručke za svaku životnu fazu u kojoj se nalazite. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Recept za tradicionalne štrukle: Zagorski su isključivo slani i rade se samo s kravljim sirom VIDEO

Svaka faza života zahtijeva fokus na različite hranjive tvari - od kalcija i željeza u djetinjstvu do proteina i omega 3 masnih kiselina u zlatnim godinama. 

8 vrsta hrane koja se baca, a možete ju iskoristiti u jelima
8 vrsta hrane koja se baca, a možete ju iskoristiti u jelima

Malo dijete (2 do 6 godina)

Mala su djeca poznata po tome što su izbirljiva u jelu i uživaju u ograničenom broju poznatih namirnica.

- To može uzrokovati neke probleme u probavi- kaže Sue-Ellen Anderson-Haynes, dijetetičarka. 

Pedijatri obično viđaju kako se roditelji djece ove dobne skupine najviše žale na zatvor, objasnila je Anderson-Haynes.

- Zapravo, zatvor je najčešća pritužba roditelja i pogađa oko 30% djece, predškolske i starije. Rješenje je više vlakana u poznatoj hrani, poput vafla bogatih vlaknima i voća - predlaže ona.

Nutricionistica Marissa Meshulam ponudila je još jedno rješenje za izbirljivu malu djecu za doručkom - a to je zabavan tanjur za užinu. Narežite jaje na komade veličine zalogaja, narežite tost na trakice, namažite malo avokada i dodajte malo voća za uravnotežen i raznolik doručak.

- Jaje i avokado osiguravaju zdrave masti za razvoj mozga, voće daje neke antioksidanse, a tost daje malo vlakana i ugljikohidrata za energiju - objašnjava Meshulam, dodajući i kako jaje također sadrži vitamin D i željezo, koji su važni za razvoj kostiju i mišića.

Školska dob (12 i manje)

Za ovo razdoblje ključni su kalcij i vitamin D, a djeca ne unose uvijek dovoljne količine neophodne za razvoj kostiju i jake zube, pokazalo je nekoliko studija.

- Važno je stvarati zalihe kalcija dok je dijete malo jer kad postanete stariji, apsorpcija kalcija se smanjuje - upozorila je Anderson-Haynes.

Jedan jednostavan način da osigurate da dijete dobiva dovoljno kalcija i vitamina D je smoothie.

Kombinirajte voće za ugljikohidrate i slatkoću, maslac od orašastih plodova, sjemenke ili orašaste plodove za masnoću i sitost, i jogurt ili mlijeko, biljno ili mliječno, za proteine ​​i kalcij, predlaže Anderson-Haynes i Meshulam.

- Možete čak ušuljati u napitak i malo povrća poput špinata za dodatnu hranjivost koju neće osjetiti - dodaje Meshulam. 

Ako birate alternativno mlijeko, potražite ono obogaćeno kalcijem i vitaminom D, jer nisu sva jednaka.

- Jedna šalica mlijeka ili sojinog mlijeka daje 200 mg kalcija - rekao je Anderson-Haynes, što je 20% preporučenog dnevnog unosa jer se 1000 mg dnevno preporučuje za djecu ove dobne skupine. 

Tinejdžeri (od 13 do 17 godina)

Tinejdžerski dani i pretrpani rasporedi mogu otežati dobivanje dovoljno 'goriva' za svoje pretrpane obaveze.

- Jaja, kobasice, slanina i tost mogli bi biti zasitan i dobar pokretač koji će tinejdžerima dati snagu tijekom dana - kaže Meshulam.

Željezo je važno za tinejdžerice koje imaju menstruaciju, a proteini su važni za rastuće mišiće.

- Kruh im daje ugljikohidrate pune vlakana za njihove razne aktivnosti. Dodajte malo voća za još vlakana i antioksidanse. Uzimanje odgovarajućih količina željeza ključno je u ovoj fazi i za dječake i za djevojčice. Grah je izvrstan izvor - ističe stručnjakinja.

Spriječite ljetne crijevne viroze: Simptomi su mučnina i vrućica
Spriječite ljetne crijevne viroze: Simptomi su mučnina i vrućica

Mladi odrasli (od 18 do 30 godina)

Mlade odrasle osobe često se bore da nešto pojedu za doručak. I dok to nije najvažniji obrok u danu, ključno je posvetiti mu pažnju.

- Prisjećanje na osnovno pravilo da je 'sve bolje nego ništa' može pomoći nekim pojedincima da se posvete redovitom doručku kako bi im mozak i tijelo funkcionirali - rekla je dijetetičarka Barb Ruhs.

Ako je vrijeme problem, isprobajte jednu od mnogih opcija u pokretu kao što su granola pločice, instant zobene kaše ili već smrznuti smoothieji.

- Ako se želite više usredotočiti na prehranu, preporučujem barem dvije skupine namirnica, kruh od cjelovitih žitarica i svježi proizvodi kao što je avokado te grčki jogurt, donosno mliječni proizvodi sa svježim voćem ili jaja i žitarice - savjetuje Ruhs.

Većina odraslih ne konzumira dovoljno kalcija i vitamina D, koji ne služe samo za izgradnju kostiju i zubi. 

- Kalcij je važan za metabolizam kostiju, živce i endokrinu podršku, dok je vitamin D važan za apsorpciju kalcija - ističe nutricionistica Kimberly Rose-Francis.

Imajući to na umu, opcije poput parfea s grčkim jogurtom, tosta sa svježim sirom s lososom ili smoothieja od banane s 2% mlijeka mogle bi opskrbiti potrebe za kalcijem i vitaminom D.

Srednja dob (40 do 60 godina)

Vjerojatno ne jedete dovoljno vlakana, jer mnogi se ne pridržavaju preporučenih prehrambenih unosa ovih tvari.

Rose-Francis ističe da ovo možete pojačati za doručak cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem.

- Omlet pun povrća, palačinke od cjelovitih žitarica i zobene pahuljice su opcije pune vlakana za doručak - rekla je Rose-Francis. Vlakna su neophodna za zdravu probavu i potiču dobre crijevne mikrobe.

Seniori (60 i više godina)

Unos dovoljno proteina ključan je u ovoj fazi kako bi se očuvala mišićna masa, koja prirodno opada sa starenjem.

- Kajgana i proteinski shakeovi koji sadrže najmanje 16 grama proteina dobra su opcija za doručak za starije - rekla je Rose-Francis.

Hrana bogata proteinima, koja se lako žvače, može pomoći u očuvanju snage i mišićne mase. 

Budući da apetit opada u ovoj fazi života, važno je osigurati da jedete dovoljno. Poticanje moždanih funkcija također mora biti na umu u ovoj fazi života, što znači da biste se trebali usredotočiti na unos omega-3 masnih kiselina jedući orašaste plodove i sjemenke te proizvode bogate antioksidansima poput bobičastog voća, za koje se pokazalo da pomažu u sprječavanju kognitivnog pada.

- Smrznuto bobičasto voće lako je držati pri ruci, a sjajna je rutina svakodnevno dodavati šaku bobičastog voća u obrok od cjelovitog zrna žitarica, odnosno zobenih pahuljica koje jačaju mozak kako bi se održalo pamćenje i prehrana obogatila snažnim antioksidansima - savjetuje Ruhs.

Ona također predlaže slani doručak s lososom, koji sadrži omega-3 masne kiseline, vitamin D, selen, željezo i antioksidanse, donosi HuffPost.

Ovim trikom 'prevarite' tijelo da vas ne traži stalno slatko
Ovim trikom 'prevarite' tijelo da vas ne traži stalno slatko
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0