Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Načini kako sniziti šećer u krvi

Načini kako sniziti šećer u krvi

Šećer u krvi glavni je izvor energije vašeg tijela, no kronično povišene razine uzrokuju dijabetes, koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema

VIDEO

Znanje o tome kako smanjiti šećer u krvi važno je ne samo za osobe s dijabetesom, već i za svakoga tko želi održati dobro zdravlje. Srećom, postoji mnogo načina da snizite razinu šećera u krvi, poput vježbanja, konzumiranja odgovarajućih namirnica i, po potrebi, uzimanja lijekova.

Iskoristite prednosti složenih ugljikohidrata

Postoje različite vrste ugljikohidrata. Jedna skupina, poznata kao jednostavni ugljikohidrati, brzo se razgrađuje u glukozu, što može uzrokovati nagli porast šećera u krvi nakon konzumacije namirnica bogatih jednostavnim ugljikohidratima, poput slatkiša, voćnih sokova ili gaziranih pića.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Čučanj za početnika 02:56

Druga skupina ugljikohidrata, tzv. složeni ugljikohidrati, uključuje škrob i vlakna. Složeni ugljikohidrati se sporije razgrađuju u glukozu ili se, u slučaju vlakana, uopće ne razgrađuju. To znači da je manje vjerojatno da će razina šećera u krvi naglo porasti nakon njihove konzumacije. Složeni ugljikohidrati također sadrže više vitamina i minerala od jednostavnih. Iako neki škrobovi mogu uzrokovati brzi porast šećera u krvi, odabir pravih namirnica može pomoći u održavanju razine šećera pod kontrolom.

Hrana za bolje zdravlje bubrega
Hrana za bolje zdravlje bubrega

Dobri izvori složenih ugljikohidrata su:

  •     Grah i mahunarke
  •     Voće
  •     Škrobno povrće poput batata
  •     Kruh, riža i tjestenina od cjelovitih žitarica

Unosite više vlakana

Vlakna su složeni ugljikohidrat koji se ne apsorbira niti razgrađuje u glukozu, pa zbog toga ne uzrokuje nagli porast šećera u krvi nakon obroka. Ona također imaju brojne druge prednosti, kao što su poboljšanje probave i osjećaj sitosti, što može smanjiti unos hrane. Postoje dvije vrste vlakana – topiva (koja se otapaju u vodi) i netopiva (koja se ne otapaju).

Topiva vlakna su osobito učinkovita u kontroli šećera u krvi, a dobri izvori su:

  •     Jabuke
  •     Avokado
  •     Banane
  •     Grah
  •     Borovnice
  •     Orašasti plodovi
  •     Zob
  •     Mahunarke

Birajte namirnice s niskim glikemijskim indeksom

Glikemijski indeks (GI) je alat koji pomaže u odabiru namirnica koje ne uzrokuju nagli porast šećera u krvi. Namirnice s niskim GI (55 ili manje) uzrokuju umjeren porast šećera u krvi, dok one s visokim GI (55 i više) uzrokuju nagli porast.

Odabirom namirnica s niskim GI možete održavati šećer u krvi pod kontrolom, a dobre opcije su:

  •     Jabuke
  •     Borovnice
  •     Smeđa riža
  •     Trešnje
  •     Leća
  •     Integralni kruh i tjestenina

Ostanite aktivni tijekom dana

Redovita tjelesna aktivnost izvrstan je način za kontrolu razine šećera u krvi. Kada se krećete, vaše tijelo koristi šećer pohranjen u mišićima i jetri kao energiju. Što više vježbate, to se više šećera troši, a razina šećera u krvi opada. Većina odraslih osoba trebala bi ciljati na najmanje 150 minuta umjerene aktivnosti tjedno, ili 75 minuta intenzivnijeg vježbanja.

8 najboljih čajeva za topljenje kilograma i brži metabolizam
8 najboljih čajeva za topljenje kilograma i brži metabolizam

Hodajte nakon obroka

Razina šećera u krvi prirodno raste 30 do 90 minuta nakon obroka, a hodanje u trajanju od samo 3 minute može smanjiti taj porast. Šetnja nakon jela pomaže tijelu da postane osjetljivije na inzulin, čime se razina šećera u krvi bolje regulira.

Održavajte hidrataciju

Dehidracija može uzrokovati porast šećera u krvi jer se koncentracija glukoze u krvi povećava. Pijte dovoljno vode kako biste izbjegli taj efekt. Stručnjaci preporučuju unos od četiri do šest čaša vode dnevno, ali to može varirati ovisno o tjelesnoj aktivnosti i temperaturi.

Smanjite težinu

Gubitak tjelesne težine može značajno poboljšati kontrolu šećera u krvi. Čak i smanjenje težine za samo 5% može pomoći u regulaciji inzulina i smanjenju potrebe za lijekovima kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Kontrolirajte san

Dovoljna količina sna može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Ako imate problema sa snom, razgovarajte s liječnikom kako biste isključili moguće poremećaje spavanja.

Slijedite liječničke preporuke za lijekove i redovito pratite razinu šećera u krvi kako biste spriječili ozbiljne komplikacije povezane s dijabetesom.

Šećer u krvi je ključan za energiju, ali dugotrajno povišene razine mogu dovesti do mnogih zdravstvenih problema. Usvajanjem zdravih prehrambenih navika, redovitom tjelovježbom i održavanjem zdravog načina života možete prirodno sniziti razinu šećera u krvi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

Čitatelj Marko muku muči s najezdom smrdljivih martina: 'Pomozite, ne mogu ih otjerati'
OPET SU POSVUDA

Čitatelj Marko muku muči s najezdom smrdljivih martina: 'Pomozite, ne mogu ih otjerati'

Miris mente je većini ugodan, ali smrdljivim martinima je izrazito odbojan. Ako ne želite biljku, možete nabaviti i eterično ulje mente, od kojeg se u kombinaciji s vodom može napraviti sprej
Dnevni horoskop za utorak 8. listopada: Lava čeka osjećajno ispunjenje, Vaga previše troši...
NA ŠTO TREBA PRIPAZITI?

Dnevni horoskop za utorak 8. listopada: Lava čeka osjećajno ispunjenje, Vaga previše troši...

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 8. listopada i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje