Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Na velikom natjecanju barmena drugoplasirani je Nikola Vrček: 'Važno je izaći iz zone komfora'

Na velikom natjecanju barmena drugoplasirani je Nikola Vrček: 'Važno je izaći iz zone komfora'

Nikoli je ovo natjecanje donijelo prvi tron i prvu nagradu. Tvrdi da mu je bitno svake godine otići barem na jedno natjecanje, a budućim barmenima poručuje da nikada ne odustaju

Na drugom izdanju natjecanja Badel Masterclass Cup, najvećeg natjecanja barmena u Hrvatskoj, drugo mjesto osvojio je Nikola Vrček iz Varaždina. Nakon testa prepoznavanja pića isključivo pomoću njuha, točnog točenja pića slobodnim ulijevanjem, pripreme signature koktela po vlastitoj recepturi te testa posluživanja pića i kave, žiri je odlučio je da Nikola drugi najbolji barmen i koktel majstor od svih natjecatelja koji su stigli iz Hrvatske ali i Sjeverne Makedonije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Badel Masterclass 01:00

Mladi Nikola podijelio je svoje dojmove i iskustva s natjecanja te kako se krenuo baviti ovim poslom, a otkrio je i koji koktel mu je najdraži.

1. Koliko dugo ste barmen i kako ste se počeli baviti tim poslom? Gdje trenutno radite?

Zadnjih šest godina sam barmen, a počeo sam sa željom za napretkom u ovom poslu. Radio sam kao konobar i htio sam naučiti nešto novo, tako sam upisao školu za barmene u Puli. Kao konobar sam došao do stadija gdje više nije bilo napretka pa sam odlučio školovati se za barmena. Trenutno radim u Austriji u jednom hotelu.

2. Što vas je motiviralo da se prijavite na Badel Masterclass Cup? Jeste li već sudjelovali na sličnim natjecanjima?

To je bio jedan veliki izazov za mene, tu se ljudi iz industrije povezuju i može se vidjeti dosta novih stvari, upoznati nove ljude i otići malo van svojih granica. Tu se može naučiti kako se nositi s određenim pritiskom i tremom, što je ujedno i dio našeg posla. Ovo natjecanje je sklopilo cijeli naš posao u jedno. 

Badel 1862 preuzeo krovni brend Dalmacijavina, brendove vina i kvasine
Badel 1862 preuzeo krovni brend Dalmacijavina, brendove vina i kvasine

Ovo mi je prvi tron i prva nagrada. Bio sam prije dvije godine isto na Badelovom natjecanju, a išao sam i po hotelskim natjecanjima kod nekih drugih brendova. Volim otići svake godine barem na jedno natjecanje čisto da održavam to.

3. Što vam se najviše svidjelo na natjecanju? Kakva su vam iskustva i cjelokupni dojam?

Najviše to jer nije samo čista izrada koktela nego se gleda na cjelokupnog ugostitelja. Natjecanje je jednostavno cjelovito i to mi se jako svidjelo.

4. Po Vašem mišljenju, zašto su ovakva događanja važna za barmene?

Pa čisto zbog tog izlaska iz zone komfora, upoznavanje novih ljudi i industrije te tjeranje samog sebe na neki napredak. Tu se može vidjeti i dosta novih ideja i recepata koji se onda poslije mogu iskoristiti u svakodnevnom poslu.

5. Što biste poručili nekome tko se želi okušati u poslu barmena?

Prvo da ima dosta strpljenja, da bude ponizan i da puno uči i da ne odustajte tako lako. U ovom poslu ima puno uspona i padova, no ne treba nakon prvog pada odustati jer ovaj posao zna biti dosta težak. Nekad je potrebno i otići od kuće za stjecanje novih znanja. Zaključak - ne treba tako lako odustati.

6. Koji vam je najdraži koktel i kakve koktele najviše voli spremati?

Ovisno o zahtjevu gosta, ali volim se držati nekih klasika, Old Fashioned koktel mi je jedan od dražih. Također, volim raditi razne varijacije na svaki klasik po zahtjevu gosta. Točnije, volim klasične koktele koji se mogu modificirati na zahtjev gosta.

7. Podijelite s nama recept Vašeg koktela i malo ga opišite.

U Austriji sam se upoznao s Underberg likerom koji mi se jako svidio pa sam želio njega uključiti u koktel za natjecanje. Moglo bi se reci da je ovo twist na jedan poznati klasik ‘Old fashioned’. Točnije jedna od prvih definicija koktela, a to je da se sastoji od alkoholne baze, bittera, sladila i soda vode. U koktelu dominira gorčina okusa Antique Pelinkovca, a Aperol mu daje punoću. Kao bitter sam koristio Underberg koji je intenzivan biljni liker i savršeno nadopunjuje koktel. Htio sam napraviti jednostavan, a opet zanimljiv koktel s lako dostupnim sastojcima, tako da svatko tko ima želju može ga napraviti u svojem baru ili kod kuće.

Saint Bernd

  • 4 cl Antique Pelinkovca
  • 2 cl Aperola
  • 1 cl Underberg biljnog likera (gorak)
  • 1 cl sirupa od višnje
  • 1 splash mineralne
  • dekoracija je kora naranče i višnja

8. Koji su Vam ciljevi u daljnjoj karijeri?

Biti dobar u svom poslu i još više napredovati. Želja mi je postati bar manager, a dugoročno otvoriti svoj bar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara za blagdane pogledajte u našem detaljnom vodiču. Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti
Veliki tjedni horoskop: Vagama se smiješi ljubav, a Bikovi i Lavovi su uspješni u poslu
OD 29.12. DO 4.1.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se smiješi ljubav, a Bikovi i Lavovi su uspješni u poslu

Radno aktivni Ovnovi bi mogli dobiti prijedlog za bolje plaćeno radno mjesto, a i moći će raditi više nego inače jer će im tjelesna snaga biti na zavidnoj razini