Vidim, većina ovdje nikada se nije maknula iz grada, sela u svom životu nisu vidjeli.. a kamoli radili u poljoprivredi.. nisam točno vidio da li je ovo bilo kontrolirano paljenje ili ne, ali ovaj djed vjerojatno to radi zadnjih 70ak godina, na istom mjestu, tako da vjerujem kako već ima pod kontrolom.. inače, u poljoprivredi, ovakve stvari su normalne.. dođite u Slavoniju, pa ćete vidjeti preko ljeta, koliko oranica je paljeno nakon vršidbe.. nema polja koje nije paljeno nakon toga.. što bi bilo da se snima svako takvo paljenje i šalje na ovo žutilo od portala, i onda se "gradski" narod čudi snimci ko pure dreku
Disko rokeri
14.4.2020.
Odustani
bila sam reodvno u Lici i nažalost ima specijalaca koji ostave njivu da gori i proširi se na susjedovu. nikog se ne kontrolira tamo, jer su 90% uhljebi
Dk
Deaktivirani korisnik
14.4.2020.
Odustani
Nekad je to bilo za ispašu, a danas je to korov.
IC
IvanX_CRO
14.4.2020.
Odustani
Kao što je netko napisao sve je to dobro dok je pod kontrolom. A i osobno sam palio njive poslje žetve ,ali se uvijek gledalo da se to radi dok nema vjetra i ne
sa traktorom koji vuče goruću gumu, već je na traktoru priključena cisterna za svaki slučaj. A i prvo smo uvijek palili rub njive tako da storimo tampon-zonu.
Prikaži još ↓
Simot
14.4.2020.
Odustani
@Kranksvester da, al onda ostaneš dok ne izgori i pričekaš da se vatra zagasi, da možeš javiti vatrogascima za svaki slučaj, a ne zapaliti i otići
ba
barba1
14.4.2020.
Odustani
Krankbruder, zato imamo svake godine na desetke požara zbog ovakvih punoglavaca.
ro
romano05
14.4.2020.
Odustani
Kao diplomirani agronom mogu sa naucenim znanjem i zakonom kojim su nas ucili, paljenje korova je najgora metoda koja se moze radit, neodgovorno i zaostala meto
da, i to je metoda kojom se sluze oni koji svoju zemlju nisu na vrijeme obradili, a najveci postotak odlazi na cistu lijenost zaoravanja pa njim je to najednostavniji nacin
Prikaži još ↓
Dk
Deaktivirani korisnik
14.4.2020.
Odustani
Pazi ti ovo, opet neki sveznadar piči minuse na stručan komentar agronoma. Pravi hrvatek.
IC
IvanX_CRO
14.4.2020.
Odustani
To je sad već sa raspravu negdje drugdje ,a ne ovdje. Paljenje je jedan od najekološkijih načina suzbijanja korova, i pepeo je dobar izvor kalcija i kalija što
na puno prirodniji način smanjuje kiselost tla, ali sa druge strane uništava mikroorganizme.
Prikaži još ↓
maryan
14.4.2020.
Odustani
u prijašnjem članku je pisalo da je palio na posjedu čovjeka koji ga je zaustavio, osim toga čuje se ad mu govori da je zabranjeno paljenje. bili mi neuki ili n
e tamo su gasili desetak požara u nekoliko dana i da nije ulovio ovog starca tko zna koliko puta bi još vatrogasci izašli i koliko bi toga izgorilo. kad već braniš starca izračunaj koliko je potrošeno na gašenje požara koje je vjerojatno on izazvao a nije ni njegov posjed. svi koji pale moraju kontrolirati vatru i obavijestiti vatrogasce da će to raditi.
Prikaži još ↓
je
jerc1
14.4.2020.
Odustani
Pepeo koji dodajes izvana, a ne spaljujes ostatke koji su vec tu na njivi. Romano je dobro napisao, kolega po struci. A ako zaores te ostatke opet si sve tvari
vratio u tlo plus su ti korisne bakterije ostale. Spaljivanje ostataka nakon zetve kukuruza je puno gore nego zaoravanje, a oboje je u svrhu unistavanja kukuruznog moljca.
Prikaži još ↓
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu 24sata te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona .