Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Na roštilju se rade i škampi na buzaru, gyrosi, tortilje pa i sir

Na roštilju se rade i škampi na buzaru, gyrosi, tortilje pa i sir
1

Omiljeno meso ili ribu nabodite na grančice ružmarina, slasna pileća jetra omotajte slaninom, a meso ne zaboravite marinirati u omiljenim začinima kako bi bilo što sočnije

Osim mesa, na roštilju možete peći gotovo sve: od povrća, meksičkih tortilja, ploški krumpira, palente, a od mesa s roštilja možete pripremiti mnoga druga jela. Svako meso bit će sočnije ako ga marinirate u ulju ili nekoj drugoj marinadi najmanje sat vremena prije pečenja, a najbolje cijelu noć.

Eksperimentirajte sa začinima, iskoristite grančice ružmarina i zamijenite njima klasične drvene štapiće za ražnjiće, kombinirajte slatko-ljute marinade, ljepljiva krilca, bogato marinirana svinjska rebra glazirajte aromatičnim octom i smeđim šećerom, a neizostavan je i kruh.

Ploške kruha prepecite, pa ih iskoristite za pripremu bruschetta, premažite ih ricotta sirom i prelijte medom, narežite na manje kocke i krutone pomiješajte s komadima marinirane pečene piletine, feta sirom, rikolom i mladim rajčicama. Izaberite pravi umak uz meso: na bazi octa uz svinjetinu, na bazi senfa i curryja uz piletinu, te na bazi rajčice uz teleće i juneće meso. Za ražnjiće je najbolje uzeti meso od lopatice.

Thinkstock

Kombinirajte komade mesa i nižite na štapiće s ploškama tikvica, luka, pancete i paprike. Posebno su ukusni komadi mesa iz pivskih marinada, pa svijetlim pivom zalijte prije pečenja svinjsku i teleću vratinu ili janjeće kotlete. Uz meso s roštilja najbolji su jednostavni prilozi, poput kukuruza pečenog na grillu, pečene paprike, kojima ogulite kožicu pa ih poslužite na salatu. Ploške tikvica i patlidžana te gljive s roštilja mogu biti prilog, ali i dio salata.

Pomiješani s kuhanom tjesteninom, mahunarkama, lećom i slanutkom mogu biti dobro izbalansirani ljetni ručak. Ne ustručavajte se ni ribe, plodova mora, ali i iznutrica s roštilja. Pileća jetra omotajte ploškama slanine, učvrstite čačkalicama i kratko prepecite na roštilju. Pečene hrskave zalogaje začinite usitnjenim češnjakom, peršinovim listom i paprom te pokapajte maslinovim uljem.

Očistite glave škampima, pomiješajte umak od rajčice, worcestershire umak, češnjak, peršin, sol, papar i malo šećera, stavite u plastičnu vrećicu, protresite i ostavite repove škampa u marinadi nekoliko sati. Nekoliko škampa nabodite na ražnjić, posložite na zagrijani roštilj i pecite nekoliko minuta sa svake strane. Vilicom skinite škampe s ražnjića i poslužite “buzaru s roštilja”. 

Tortilja s povrćem i lećom

Sastojci: 10 manjih tortilja, ljubičasti luk, 150 g kukuruza, žuta, zelena, crvena paprika, 200 g kuhane leće, čili papričica, 100 g cherry rajčica,  peršin, tikvica, mješavina meksičkih začina (mljeveni kumin, češnjak u prahu, korijander, čili papričica, origano, slatka paprika, papar, cimet, piment)

Priprema: Na roštilju prepecite ploške tikvice, kukuruza i paprika. Maknite s roštilja, pa kratko prepecite tortilje. Pomiješajte sve povrće, osim kukuruza, s kuhanom ocijeđenom lećom, rajčicama, sjeckanom čili papričicom, ploškama luka i peršinom. Pospite mješavinom meksičkih začina. Nadjenite tortilje, zamotajte i poslužite s komadima kukuruza s roštilja.

Grčki gyros

Sastojci: 2 lepinje, 350 g junećih ili svinjskih odrezaka, 4 žlice maslinovog ulja, 2 dl vrhnja, žličica češnjaka u prahu, luk, 2 slatka feferona, mljevena ljuta papričica, žličica origana, veća rajčica, svježi krastavac, sol, papar, mljevena paprika

Priprema: Meso posolite, popaprite, začinite origanom i stavite u posudu. Nasjeckajte ili sameljite ljutu crvenu papričicu i pospite je po mesu. Dodajte 2 žlice maslinovog ulja i sve dobro promiješajte. Pokrijte zdjelu i ostavite meso neka se marinira. Za to vrijeme očistite i narežite kolutove luka, krastavac s korom također na kolutove, a rajčicu na tanke kriške.

Feferon narežite na kolutiće.U drugoj posuditi pomiješajte kiselo vrhnje, češnjak u prahu, malo soli, papra i slatku crvenu mljevenu papriku. Ispecite na roštilju marinirane komade mesa, premazujući ih marinadom, pa ih pečene izrežite na manje komade. Razrezane lepinje prepecite kratko na roštilju i prebacite na tanjur za posluživanje. Nadjenite ih bogato komadićima mesa, sjeckanim povrćem i umakom od vrhnja.

Ovčji sir s tikvicama i gljivama

Sastojci: 250 g halloumi ovčjeg ili kozjeg polumekog sira, tikvica, 100 g konzerviranih gljiva (dedeka ili lisičarki), 150 g mini rajčica, 2 mlada luka, preljev: dl maslinovog ulja, češanj češnjaka, 1⁄2 dl vinskog octa, malo šećera, sol, papar, peršinov list, ružmarin

Priprema: Tikvicu izrežite na ploške, a gljive dobro ocijedite. Na roštilju prepržite ploške sira po 6 minuta sa svake strane. Skinite zapečene komade i stavite sa strane na tanjure za posluživanje. Na roštilju prepecite tikvice i gljive. Pečene razdijelite na tanjure za sirom. Dodajte ploške mladog luka i mini rajčice, pa sve zalijte izmiješanim preljevom od octa i maslinovog ulja.

Pečena palenta s rajčicama

Sastojci: 5 dl mlijeka, 1⁄2 češnja češnjaka, žlica parmezana, muškatni oraščić, 200 g kukuruznog brašna, 500 g mini rajčica, 2 žlice začinskog bilja (bosiljka, origana, ružmarina, peršina, majčine dušice), češanj češnjaka, 3 žlice maslinovog ulja, sol, papar, 150 g feta sira, listovi bosiljka

Priprema: U loncu pomiješajte mlijeko, sol, papar, muškatni oraščić, parmezan i nasjeckani češnjak. Kad zakuha, dodajte kukuruzno brašno i neprekidno miješajte . Kad se smjesa počne zgušnjavati, maknite je s vatre i izlijte u četvrtasti lim. Ostavite neka se dobro ohladi i stisne.

Za to vrijeme rajčice stavite u marinadu od začinskog bilja, češnjaka u ljusci, maslinovog ulja, te začinite solju i paprom. Drugi lim obložite papirom za pečenje i posložite tako pripremljene rajčice. Pecite ih na 180°C oko 10 minuta. Stvrdnutu palentu narežite na ploške, prepecite na roštilju, pa na svaku posložite pečene rajčice, komad fete i listić bosiljka.

Slatko ljuti bataci

Sastojci: kg bataka, 1 i 1/2 dl umaka teriyaki, žličica sušenog ružmarina, 2 žlice sezamovog ulja, žličica naribanog đumbira, 70 ml javorovog sirupa, 1/2 žličice mljevenog čilija, sol, papar, ulje za premazivanje, žlica limunovog soka, žlica sezamovih sjemenka

Priprema: Posolite i popaprite batke i stavite ih u plastičnu vrećicu. Umak teriyaki pomiješajte s javorovim sirupom, sezamovim uljem, đumbirom, ružmarinom, čilijem i limunovim sokom. Dobro izmiješajte i prelijte preko mesa u vrećici. Dobro je svežite, te protresite kako bi se meso potpuno obložilo marinadom.

Ostavite sat vremena u marinadi na sobnoj temperaturi. Izvadite  iz vrećice, a ostatak marinade prelijte u manju posudu i stavite na vatru dok ne zakuha. Marinirane batke pecite na grillu, povremeno premazujući marinadom. Kad su pečeni, izvadite ih u toplu posudu, premažite s još malo marinade, pospite sezamom, poklopite i ostavite neka odstoji 10 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 24