Na masti koja vam je ostala možete ispeći ne samo kokice već od nje možete napraviti i domaću majonezu, ali i dodati u kolačiće i sladoled. Čuvajte je u staklenci u hladnjaku i vadite po potrebi...
Na masti od slanine možete ispeći kokice ili je dodati u juhu
Ako ste za doručak ili za pripremu carbonare pekli slaninu na tavi, mast od pečenja nemojte bacati nego je iskoristite za neka druga jela.
Pecite na masti ili dodajte u kruh
Masnoću od slanine možete koristiti umjesto maslaca dodajući ju svim jelima koje ćete prepeći. Još bolje, zamijenite s njom i do polovinu maslaca u svom omiljenom receptu za kolačiće i uživajte u kombinaciji slatko-slanih okusa.
Pojačajte domaću juhu ili varivo
Nije bitno je li juha pileća ili goveđa, a varivo povrtno, umutite žličicu masnoće od slanine pred kraj kuhanja, i dobit ćete nikad ukusniju varijantu.
Ispecite kokice
Umjesto maslaca ili ulja, za kokice koristite ostatak masti od slanine. U velikoj posudi rastopite 1/4 šalice masnoće od slanine i dodajte 1/4 šalice kukuruza kokičara. Na kraju možete dodati parmezan kako bi zaokružili okus.
Dodajte mast u sladoled
Ako volite slatko-slane kombinacije, svidjet ćete vam se ovaj sladoledu od slanine. Trebate samo nekoliko žlica ohlađene, topljene masnoće pomiješane sa sladolednom bazom. Okus se posebno dobro slaže s javorovim sirupom ili trešnjama!
Premažite tople sendviče
Ako obično koristite maslac ili majonezu, probajte ih zamijeniti s masnoćom od slanine, tako da kruh premažete s obje strane. Dobit ćete prefine zapečene šnite za sendič iz snova.
Smiksajte preljev za salatu
Kombinacija masti od slanine i jabučnog octa čini jedan od odličnih preljeva za salatu, koji posebno pristaje salati od baby špinata. Prije toga je morate malo otopiti.
Pojačajte pečeni krumpir ili štrukle
U hladnije dane, nije na odmet "napucati" se kalorijama kako biste izdržali dan. Ispecite kockice krumpira na masti uz dva-tri pečena jaja i dobili ste super doručak ili ručak. Na toj masti možete zapeći i štrukle...
Dressing za povrće
Povrće kuhano na pari traži jači okus koji joj može dati masnoća od slanine. Već žlica ili dvije napravit će ogromnu razliku i od bezukusnog obroka napraviti "cjelovit".
Napravite majonezu
Preskočite kupovnu majonezu, pa kod kuće od masti napravite domaću. Umjesto maslinova ulja, uzmite mast, ali je malo rastopite, ohladite pa dodajte u jaja.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...