Ima četiri spremnika. Dva za vino i dva za vodu, ali u njega mogu ići crno vino i kola za bambus, a probali smo točiti i rakiju te pivu, kaže Mario. Svako piće gemištomat rashladi i drži hladnim čak i u ljeto
'Na feštama se sad govori: Daj mi natipkaj jedan gemišt...'
Zagorski bregi, vinogradi, lijepi pogled, samo još fali gemišt, pomislio sam kada smo došli kod Marija Fabijančića (49) u Mihaljekov Jarak, ali nema problema jer smo baš zbog gemišta i došli kod njega.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Mario je već godinama atrakcija u svom društvu, ali i svom kraju. I to ne zbog vina ili mineralne vode već zbog svojeg izuma koji to dvoje spaja u tradicionalno piće zagorskog kraja i šire. Mario je naime izumio gemištomat.
- Pa problem je bil u tome kaj smo prek leta žedni, a gemišt se brzo zagrije. Onda treba vodu i vinu držati u frižideru, ali i to se brzo ugrije na velikim vrućinama. Tako sam onda došao na ideju da napravim automat koji će točiti gemišt, a pritom će ga uvijek držati hladnim - priča nam Mario pokazujući nam gemištomat dok njegov sin Hrvoje (22) priprema čaše da testiramo kako radi točionik.
Gemištomat izgleda dosta jednostavno. U njemu se nalaze četiri spremnika od pet litara oko kojih je i rashladna tekućina koja uvijek gemišt drži na temperaturi od 10 Celzijevih stupnjeva. Potrebno je u bačvu naliti vino i mineralnu vodu, a može se staviti i crno vino i kola. Jednostavnim pritiskom na tipku natoči se vino, a drugom tipkom natoči se voda. Rezultat je zaista hladan i fini gemišt.
- Ma ovaj je gemištomat druge generacije. Prvoga sam napravil prije nekih pet godina, ali taj je bio lošiji od ovog. Svi su mi se smijali kad sam im govoril da bum napravil gemištomat, ali kad su došli probati, tu večer smo popili 28 litara gemišta - smije se Mario koji kaže kako idući dan nije bilo lako ići na posao. Gemištomat je redovito na ‘turneji’ po kletima Marijevih prijatelja. Glavna je atrakcija svake zagorske fešte pa je zato u njegovom društvu poznata izjava ‘daj mi natipkaj jedan gemišt’.
Mario je u izradu uložio jako puno vremena. Visina je točno i kao visina šanka u kafiću, može poslužiti i kao stol, a uz njega idu i dvije barske stolice. Iako u dizajniranju i izgradnji nije puno sudjelovao, njegov sin Hrvoje, ipak kaže kako je sudjelovao u najvažnijem procesu.
- Ja sam ga testirao. Testiramo ga još uvijek, redovito. Mora se održati kvaliteta - smije se Hrvoje i nastavlja.
- S njime sam tri puta slavio 18. rođendan i gemištomat je stvarno atrakcija u našem društvu. Jedino mama nije bila baš oduševljena kad ga je tata napravio, ali prošlo ju je - dodaje Hrvoje.