![Na dosadan kišni dan napravite omiljene keksiće te se zasladite](https://img.24sata.hr/tS0mcpNplAnfevVv1Zhdm9h4cQE=/414x267/smart/media/images/2022-21/dreamstime-l-62866282_3YO3MQm.jpg)
Danas slavimo kekse! U Europu su stigli krajem 10. stoljeća. Legenda kaže da je armenski redovnik putovao iz središnje Azije u Francusku i prenio recept koji je naučio na Kavkazu
Lifestyle
Komentari 1Danas slavimo kekse! U Europu su stigli krajem 10. stoljeća. Legenda kaže da je armenski redovnik putovao iz središnje Azije u Francusku i prenio recept koji je naučio na Kavkazu
Sve što volimo deblja, pa ako obično izbjegavate grickanje finih keksića, a spadate u ljubitelje, danas je vaš dan: Slavimo kekse!
POGLEDAJTE VIDEO: Mlada arhitektica dala se u proizvodnju keksa
Pokretanje videa...
Vjerovali ili ne, keksi nisu moderan izum, nego su stvoreni još u antici. Trgovci i vojnici u rimskom, grčkom i egipatskom carstvu provodili su puno vremena na moru, stoga im je bio potreban suhi obrok koji se može spremiti na malo prostora, a da ih brzo zasiti. Kapetani su prvo jeli osušeni kruh, koji se potom, dodavanjem raznih začina i obogaćivanjem tijesta, razvio u kekse raznih vrsta.
U Europu su stigli krajem 10. stoljeća. Legenda kaže da je armenski redovnik putovao iz središnje Azije u Francusku i prenio recept koji je naučio na Kavkazu. Glavni okus u to vrijeme bio je đumbir. Volite li aromatične kekse, to je sigurno jedan od sastojaka koji ćete potražiti na pakiranju, kao i cimet, na primjer.
Uglavnom, s obzirom na kišno vrijeme, danas je idealan dan za to da pronađete omiljeni recept, pripremite fine kekse i zasladite se.
Donosimo vam tri zgodna recepta:
U ove fine kekse stavlja se i svježi i mljeveni đumbir tako da im je okus doista intenzivan. Odlično idu uz čaj, a u staklenci mogu stajati do tjedan dana - iako, teško da će toliko dugo 'preživjeti'.
Sastojci:
Postupak:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva i na protvan stavite papir za pečenje. Krenite s pripremom tijesta. Na laganoj vatri otopite maslac i šećer zajedno sa svježim đumbirom i zlatnim sirupom pa ostavite da se ohladi.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, mljeveni đumbir i soda bikarbonu drvenom žlicom. Postepeno umiješajte ohlađenu smjesu šećera i žumanjak. Kratko miješajte da dobijete tijesto.
Potom od tijesta pravite kuglice težine 20 g i slažite ih na protvan. Između svake neka bude razmak od tri centimetra jer će se tijesto tijekom pečenja raširiti. Pecite ih 8 do 10 minuta dok malo ne porumene. Nakratko ih ostavite da se ohlade na protvanu, koju minutu pa prebacite na rešetku da se skroz ohlade.
Sastojci:
Postupak:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva pa izmiksajte maslac, šećer i sol tako da smjesa bude pahuljasta. Potom u to umiješajte jedno po jedno jaje.
Brašno izmiješajte sa sodom bikarbonom i kakaom pa uspite u smjesu s maslacem. Lagano kuhačom promiješajte da se sastojci dobro sjedine pa dodajte i komadiće čokolade.
Po žlicu smjese stavljajte na protvan obložen masnim papirom, a između svake hrpice ostavite malo slobodnog prostora. Pecite 12 do 15 minuta dok se keksići ne rašire i postanu hrskavi po rubovima. Ostavite da se malo ohlade.
Ovi keksići mogu se jesti topli i hladni, a odlično idu uz čašu mlijeka ili soka od naranče.
Nekoliko savjeta:
Pekli su ih prije više od sto godina i slali pripadnicima ANZAC-a (australski i novozelandski vojni korpus) tijekom službe u Galipolju u vrijeme Prvog svjetskog rata - zovu ih Anzac keksi.
Sastojci:
Postupak:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva pa krenite s pripremom smjese. Pomiješajte sve suhe sastojke (osim soda bikarbone). Otopite maslac u maloj tavi i umiješajte zlatni sirup. U sodu dodajte dvije žlice kipuće vode pa to umiješajte u smjesu maslaca i sirupa.
Potom napravite malu udubinu u mješavini suhih sastojaka i ulijte mješavinu maslaca, sirupa i sode. Lagano promiješajte.
Protvan premažite maslacem pa žličicom stavljajte smjesu tako da su hrpice udaljene oko 2,5 centimetara jedna od druge jer će se keksići raširiti. Pecite ih 8 do 10 minuta, dok ne porumene pa prebacite na rešetku da se ohlade.