Obavijesti

Lifestyle

Komentari 251
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
UBACITE IH U JELO

Muči vas pamćenje? Posegnite za začinima koji ga obnavljaju

Cimet povećava dotok kisika u mozak, origano sadrži više antioksidansa nego borovnice koje su poznate kao hrana za mozak, dok kadulja jača koncentraciju

Užurbani način života, stres i godine nepovoljno utječu na pamćenje, ali doskočiti im možete većim unosom začina. Oni su bogati antioksidansima koji poboljšavaju rad moždanih vijuga, a prednost im je što su jeftini i možete ih dodati u svako jelo. Jedan od njih je i origano, omiljeni začin za pizzu.

Žličica sušenog origana sadrži više antioksidansa nego šalica borovnica koje su poznate kao hrana za mozak. One usporavaju gubitak pamćenja i ubrzavaju rad mozga. Osim toga, origano sadrži velike količine vitamina B6 koji poboljšava dotok kisika u mozak, smanjuje visoki tlak i daje tijelu više energije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

MOZAK 01:13

Kurkuma

Ovaj je začin ključan saveznik zdravih moždanih stanica koji pomaže u njihovoj obnovi. Antioksidansi u kurkumi stimuliraju matične stanice mozga nazvane NSCs koje se kasnije pretvaraju u neurone te imaju važnu ulogu u oporavku mozga nakon bolesti ili pak moždanog udara.

Ovaj začin sprječava nakupljanje plaka u žilama i omogućuje bolji protok kisika u mozgu.

Cimet

Osim što povećava dotok kisika u mozak, cimet smanjuje razinu šećera u krvi. Ovaj je začin bogat vitaminom B koji poboljšava rad moždanih vijuga. Studije su pokazale da ljudi su koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija. 

Bosiljak

On otklanja mentalni umor, poboljšava koncentraciju i pamćenje te briše negativne posljedice stresa. Time se smanjuje rizik od slabljenja imuniteta, a samim time i od kognitivnih problema, piše All Women Stalk.  

461318161

Kadulja

Ovaj začin slično kao i cimet poboljšava pamćenje i koncentraciju, osobito kod starijih ljudi. Kadulja sprečava nestajanje acetilkolina, supstance koja se povezuju pamćenjem i pozornošću. 

Đumbir

On drastično smanjuje upalne procese u organizmu koji mogu smanjiti sposobnost mozga da obradi informacije. Ovaj začin poboljšava moždane funkcije i usporava staranje.

Napravili farmu pod zemljom na Kvatriću: Jedini tako sadimo začine i mikrozelenje u Europi
Napravili farmu pod zemljom na Kvatriću: Jedini tako sadimo začine i mikrozelenje u Europi

Tajlandska studija na ženama u dobi od 50 do 60 godina koje su redovito uzimale đumbir tijekom šest mjeseci potvrdila je da su se njihove kognitivne funkcije i pamćenje izrazito poboljšale. 

Komentari 251
Četiri fantastične frizure koje će pomladiti žene iznad 50 godina
VRLO CHIC

Četiri fantastične frizure koje će pomladiti žene iznad 50 godina

Niti jedna frizura ne može trajati cijeli život, a da je uvijek odgovarajuća, bez obzira na godine. Ipak, tu je nekoliko bezvremenskih stilova koji s godinama postaju vrlo poželjni i praktični