Muče vas prehlada i curenje nosa? Maramicu i kapi za nos zamijenite korom mandarine
Osim što su bogate vitaminom C i štite naš imunitet, mandarine mogu pomoći u gubitku kilograma, pomažu protiv starenja kože lica, a njihova kora je idealan saveznik u borbi s prehladama i naticanjem sluznice nosa
Ovih jesenskih dana mandarine su mnogima omiljeno voće. Praktične za ponijeti i pojesti kao međuobrok, osvježavajuće su i zdrave, a zbog posebnog kiselkasto-slatkog okusa jednako ih vole i mladi i stari. Nutritivno gledano, najznačajnije su po svom sadržaju vitamina C. Sok od mandarine može pomoći u borbi protiv temperature, utažiti žeđ, očistiti pluća oboljelima od astme i bronhitisa, obnoviti mikrofloru želuca i crijeva. Osim toga, ove voćke popravljaju raspoloženje. Miris mandarine smanjuje stres i tjeskobu te donosi osjećaje optimizma i mira!
Kako nam mandarine još mogu pomoći u jačanju imuniteta, koliko ih smijemo pojesti na dan i kakve mandarine treba birati samo su neka od pitanja na koja nam je u nastavku odgovorila nutricionistica Sandra Krstev Barać.
Okrugla riznica vitamina
Osim što sadrže vitamin C, mandarine u manjim količinama sadrže vitamin A (u obliku beta-karotena), folat, kalcij, kalij i mnoge druge minerale. Mandarine su i odličan izvor antioksidansa iz skupine flavonoida, koji, zanimljivo, povećavaju apsorpciju vitamina C i time potenciraju njegovo djelovanje.
- Ne treba zato čuditi što mandarine mogu imati mnoge povoljne učinke na naše zdravlje, a na prvome mjestu je sigurno zdravlje imuniteta. Zahvaljujući vitaminu C, koji pomaže funkciju našeg imuniteta potičući aktivnost bijelih krvnih stanica i uz pomoć još jednog imunostimulirajućeg nutrijenta: vitamina A, mandarine su odlične za prevenciju prehlada i viroza, ali i, kad bolest već nastupi, u skraćenju njezina trajanja i ublažavanju simptoma – pojašnjava naša sugovornica.
Osim za jačanje imuniteta, mandarine su dobar odabir kod dijabetesa i stanja koja u podlozi imaju inzulinsku rezistenciju.
- Istraživanja, naime, pokazuju kako flavonoidi, kojima mandarina obiluje, povoljno utječu na nekoliko mehanizama koji reguliraju razine glukoze u krvi, uključujući inzulinske receptore i funkciju beta stanica gušterače. Zahvaljujući antioksidativnom i protuupalnom djelovanju, pokazalo se kako ti flavonoidi mogu usporiti napredovanje bolesti i čak pomoći u prevenciji dijabetičkih komplikacija. Antioksidansi iz mandarina vrijedna su pomoć u prevenciji svih kroničnih stanja koja u podlozi imaju upalu, uključujući bolesti srca i krvnih žila te artritisa – dodaje nutricionistica.
Još jedna od zanimljivosti koje je s nama podijelila nutricionistica je to da bismo maramice za brisanje nosa mogli zamijeniti korom mandarine!
- Ako vas uhvati prehlada i začepljen nos, od koristi vam može biti i kora mandarina. Naime, u kori se nalazi obilje flavonoida, ali i spojeva za koje se vjeruje da mogu smanjiti naticanje sluznice nosa i time olakšati disanje. Za povoljan učinak probajte nasjeckati koru ili je staviti na lagani izvor topline i potom udisati eterična ulja koja se oslobađaju – savjetuje naša sugovornica.
Ne ugrožavaju vitku liniju
Ako još niste ljubitelj mandarina, sljedeći razlog će vas, sigurni smo, motivirati da ih uvrstite u svoju svakodnevicu.
- Zahvaljujući vitaminu C, koji potiče proizvodnju kolagena i vitamina A, bitnog za očuvanje zdravih sluznica i kože, mandarine mogu biti vrijedan saveznik u očuvanju zdrave i blistave kože te smanjenju znakova starenja - kaže Krstev Barać.
U svemu u životu treba biti umjeren, pa tako i u dnevnoj količini mandarina. Nutricionistica savjetuje da bi na dan trebalo pojesti 3-4 srednje velike mandarine kako bismo zadovoljili svoje dnevne potrebe za vitaminom C.
- Pretjerano uživanje može dovesti do proljeva i probavnih tegoba, i to ponovno zahvaljujući vitaminu C. Doduše, za taj učinak bilo bi potrebno unijeti i do nekoliko grama vitamina C, znači i nekoliko kilograma mandarina, što, nasreću, nije lako ostvariv zadatak – upozorava naša sugovornica.
Mandarina je idealna poslastica za sladokusce jer ne ugrožava vitku liniju, a može i pomoći u gubitku suvišnih kilograma. Naime, jedna mandarina srednje veličine sadrži tek 40-ak kalorija, što znači da su uistinu niskokalorične.
Interesantno je spomenuti i da je upravo neretvanska dolina najsjevernija točka na svijetu na kojoj se proizvodi mandarina tip Satsumas. Zbog toga ima karakterističan okus i velik udjel soka, pa je kao takva dobila i zaštitu izvornosti, koja je priznata od strane EU.
Kako bi mnogi domovi bili opskrbljeni dovoljnom količinom mandarina u ovo jesensko doba, brine ENNA Fruit, vodeća tvrtka za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju te preradu voća i povrća u Hrvatskoj i regiji. Enna Fruit surađuje s više od 300 proizvođača mandarina, a cjelokupni otkup dolazi s područja doline Neretve.
Pripremite tortu od mandarina
Mandarine su svestrana namirnica te ih je vrlo lako uklopiti u slatka, ali i slana jela. Tako se, primjerice, može kombinirati s povrćem za salatu, dodati žitnim kašama, kombinirati s jogurtom, a njezin sok iskoristiti za pripremu preljeva za salatu ili marinade za piletinu. U nastavku smo vam s nutricionisticom Krstev Barać pripremili recept za zobenu tortu od mandarina.
Sastojci:
· 300 g zobenog brašna
· 3 jaja
· 350 g jogurta
· 100 ml kokosova ulja
· 1 žličica sode bikarbone
· 6 žlica meda
· 2 žlice naribane korice mandarine
· 1/2 žličice cimeta
· 3 mandarine
· Med do željene slatkoće
Priprema: Mikserom izmiksajte sve mokre sastojke pa postupno dodajte brašno, sodu bikarbonu i cimet. Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 45 minuta na 180 stupnjeva. Za to vrijeme mandarine izmiksajte u blenderu i prokuhajte ih na pari uz dodatak meda dok ne dobijete teksturu sirupa. Gotovu tortu prelijte dobivenim sirupom i poslužite. Dobar tek!