Obavijesti

Sport

Komentari 87

Modrić otkrio ritual sa SP-a iz Rusije i kritizirao suigrača: Ne napreduješ i unosiš nesigurnost

Modrić otkrio ritual sa SP-a iz Rusije i kritizirao suigrača: Ne napreduješ i unosiš nesigurnost
24

Lopta je bila moj izlaz iz svega, a djed moj zaštitnik. Gleda me odozgo i ponosan je. Da nisam pucao penal protiv Danske, to bi bilo pogubno za momčad, pričao je Luka, koji s s djecom razgovara na hrvatskom i engleskom

VIDEO

Moraš biti izbornikova desna ruka. Uvijek sam osjećao da sam ja vođa. A i dan danas razmišljam o tom finalu u Moskvi, ostaje žal i to me zasad drži.

Govori to Luka Modrić (37) u dokumentarnom serijalu "Kapetani", koji su Netflix i Fifa za svoj kanal Fifa+ radili prethodnih godinu i pol dana. Serijal od osam nastavaka prati priču šestorice kapetana reprezentacija (uz Modrića to su Brazilac Thiago Silva, Gabonac Pierre-Emerick Aubameyang, Jamajčanin Andre Blake, Libanonac Haasan Maatouk i Brian Kaltack iz Vanuatua) kroz njihov život i kvalifikacije za SP u Kataru.

Pokretanje videa...

luka modrić 02:37

- Ništa mi u životu nije došlo lagano - naglasio je Luka prije teme odrastanja u ratu i djedova ubojstva:

- Ne volim pričati o tome, ali to mi je najviše ostalo u sjećanju i obilježilo mi je život. Bio sam jako malen, sjećam se nekih stvari - priča dok se isprepliću snimke Modrića dok kao dječak čuva ovce na obroncima Velebita i kako u dvorištu svog sadašnjeg doma u Madridu tehnicira sa svojom djecom.

storyeditor/2022-06-16/modric6_oZGLgZ7.jpg

- Dovoljno da mi djetinjstvo ostane u najboljem mogućem sjećanju. A djed je bio moj zaštitnik, branio me kad bih radio neke nepodopštine prema mami i tati, i vodio me svugdje. Imao je puno životinja pa si non stop s njima, a kad ih je on vodio u ispašu, išao sam s njim. Imao sam bezbrižno djetinjstvo u kući dide i bake na Velebitu, uz koju me vežu lijepe uspomene. I ime sam dobio po didu. Žao mi je što nije doživio barem dio svega što sam postigao, ali siguran sam da me odozgo gleda i da je ponosan.

Uzbune, bombe, granate... Nije bilo lako živjeti

Kad je krenula srpska agresija, četnici su mu mučki ubili djeda Luku na kućnom pragu.

- Nije bilo lako živjeti tada, uzbune, bombe, rakete padaju i morali smo u hotel kao izbjeglice - govorio je dok su se listale njegove fotografije s djedom i obitelji - ali kad pogledam slike iz djetinjstva, uvijek sam s loptom. To je bio moj izlaz od svega što se događalo oko nas. I na betonu ispred hotela sve je krenulo.

Nogomet je zavolio odmah.

Dok god me trebaju i dok ja mogu pomoći

- Bio sam među manjima, udaraju te, guraju, ali nema kukanja i plakanja, ideš dalje i boriš se za sebe.

Više se puta kroz serijal ponavlja njegova rečenica:

- Svjestan sam da sam u nekim godinama i vjerojatno je Katar moje zadnje veliko natjecanje.

No, snimalo se još tijekom kvalifikacija. Primjerice, tijekom prve utakmice s Rusijom, koja je u Moskvi završila 0-0, a Luka ju je propustio zbog ozljede. I gledao kod kuće u Madridu, s djecom Ivanom, Emom i Sofijom. Vidjeli smo pritom da međusobno razgovaraju na hrvatskom i engleskom.

- Izbij je! Ej, što radiš?! - navijački je Luka gledao utakmicu.

- Govore mi neki "Zašto i dalje igraš za reprezentaciju, fokusiraj se na klub", pogotovo nakon SP-a u Rusiji, ali ostao sam jer to je za mene nešto posebno, nema boljeg osjećaja nego predstavljati svoju zemlju. I volio bih igrati za reprezentaciju dok god me trebaju i dok mislim da mogu pomoći. Moj će odlazak biti jako težak i emotivan, ali to je prirodni tijek. Dosta sam razgovarao s dečkima dok me nije bilo, a očekivanja su od mene još veća nakon Zlatne lopte.

Karta s Kovom protiv Vide i Broza

Vratio se na SP u Rusiji, pogotovo na osminu finala protiv Danske, promašen jedanaesterac u 115. minuti pa gol u raspucavanju:

- Da nisam preuzeo odgovornost u raspucavanju, bilo bi pogubno za momčad. Morao sam poslati poruku samopouzdanja.

Susret Hrvatske i Danske u 5. kolu Lige nacija

U reprezentaciji, pokazala je kamera, karta s Kovačićem protiv Vide i Brozovića.

- Nama je motivacija bila generacija '98. Oni su bili naši idoli i imali smo motiv dostići njihovu broncu u Francuskoj i prešišati je ako možemo. Uspjeli smo, zajedništvom, borbom i ne odustajanjem.

Stari - Mladi je vrlo važno

Istaknuo je da dosta razgovara s mlađim suigračima i savjetuje ih. Tako su snimili njegov razgovor s Ćaleta-Carom, koji mu se povjerio da je svom tadašnjem klubu Marseilleu poručio da ne želi biti rezerva, a potom je otkrio:

Lovor Majer doveo Hrvatsku u vodstvo dvije minute nakon što je Danska izjednačila

- Kakav je zadnji trening prije utakmice, takvi ćete biti i na utakmici. Mi zadnji dan uvijek igramo utakmicu stari protiv mladih, i tu idemo 100 na sat! Svi žele dobiti. Ja sam bio na obje strane, a na SP-u u Rusiji prije prve utakmice (protiv Nigerije, nap. a.) mladi su nas dobili. Pobijedili smo tu utakmicu pa je došla Argentina i opet su nas na treningu mladi pobijedili, a mi smo dobili utakmicu. I tako su uoči svake utakmice na SP-u mladi pobijedili stare na treningu jer smo im počeli i popuštati, a idući dan bismo pobijedili suparnika. Sve do finala.

Uoči utakmice sa Slovačkom u Osijeku (2-2) u automobilu je s Dalićem komentirao kako je Ivanušec u krizi pa je pojasnio:

Nikad se nisam gurao pucati slobodnjake

- Ne ustručavam se reći mišljenje ako treba.

U toj je utakmici spasio bod golom iz slobodnog udarca. Pa otkrio:

- Nikad se nisam gurao da pucam slobodnjake.

Kopenhagen: Hrvatska ubilježila prvu pobjedu u Ligi nacija, 'Vatreni' svladali Dansku 1:0 pogotkom Pašalića

A onda je došla i utakmica odluke, protiv Rusije na Poljudu.

- Vraćamo se gdje nas obožavaju, gdje osjećamo veliku podršku od početka do kraja i osjećamo se super. Naježio sam se - rekao je Luka pa nastavio:

- Znali smo da Livaković neće braniti i bio je razočaran, bilo mu je teško. I tu je važno da suigrači osjete da si uz njih, da imaju podršku.

Zadnji govor prije Rusije u Splitu

Tada film pokazuje razgovor njih dvojice u hotelu.

- Ne bih ti to govorio da mi nije stalo, drag si mi dečko, zato ti govorim. Ali ja ne vidim tvoj napredak u reprezentaciji! Možda te pritisak smeta? Odaješ nesigurnost momčadi. Što ima veze ako pogriješiš, pa svi griješe, zašto ne bi ti smio? Ali moj je osjećaj da se ti bojiš pogriješiti - govorio mu je Luka.

Zadrani priredili spektakularan doček za hrvatske nogometne reprezentativce

- Ne bih došao do ovdje da se bojim pogreške - odgovorio mu je Livi.

- Tim gore! Ti si golmančina, znaš li to? - zaključio je kapetan prije zagrljaja.

Uoči utakmice s Rusijom kamera je bila i u poljudskoj svlačionici pa se čuje Modrićev govor uoči izlaska na teren:

- Najvažnija je koncentracija i pristup, ako to imamo, bit će sve dobro.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ali je priznao:

- Uhvatiš se u razmišljanju što ako se ne plasiraš na SP.

Ipak, ta je priča sretno završila, Hrvatska je po groznom pljusku pobijedila 1-0, a zadnji Modrićevi kadrovi u filmu su kako govori:

- Igrati za Hrvatsku nama je svetinja, to je neopisiva ljubav.

POGLEDAJTE VIDEO: DINAMO VS. MILAN - TKO ĆE POBIJEDITI?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 87

VIDEO

Dinamo sazvao hitan sastanak o sudbini Jakirovića. Kandidat za trenera je i Niko Kovač!?
DRAMA U MAKSIMIRU

Dinamo sazvao hitan sastanak o sudbini Jakirovića. Kandidat za trenera je i Niko Kovač!?

Hoće li Jakirović nastaviti voditi momčad, nakon dva posrtaja (1-1 s Rijekom, 0-1 protiv Hajduka) i blamaže u Münchenu? Kuloari spominju da bi ga Niko Kovač mogao naslijediti

ANKETA Tko bi trebao voditi Dinamo? Ovi su treneri dostupni
PROMJENA ILI NE?

ANKETA Tko bi trebao voditi Dinamo? Ovi su treneri dostupni

Neki bivši treneri "modrih" trenutačno su zauzeti, drugi pak slobodni, a u kombinacijama se spominje i angažman Nike Kovača. Pitali smo vas tko bi trebao voditi Dinamo u nastavku sezone
Senzacija u Areni: Zagrebaši deklasirali finalista Lige prvaka!
ČUDO ZAGREBA

Senzacija u Areni: Zagrebaši deklasirali finalista Lige prvaka!

Kada treba, da se Danci ne ponadaju, digne se Srna, provuče se Glavaš, povuče Klarica, a onda Dibirov dvaput kazni Aalborgovih 7 na 6 preko cijelog terena. Hat-trick u 65 sekundi!