Obavijesti

Sport

Komentari 11

Mladi košarkaši dominiraju, ali kad dođu u seniore - nestanu

Mladi košarkaši dominiraju, ali kad dođu u seniore - nestanu
1

Gdje se gubi kvaliteta naših košarkaša, koji u mlađim uzrastima dominiraju, ali kad dođu u seniore rezultati se izgube? To su analizirali Branko Barbić i Ante Mršić...

VIDEO

Hrvatska košarkaška reprezentacija je od 1994. godine u mlađim muškim uzrastima osvojila ukupno 19 medalja (šest zlata, šest srebra i sedam bronci), od toga tri na svjetskim prvenstvima, a 16 na europskim. Drugim riječima, mlade snage hrvatske košarke su još od 1993. godine u samom vrhu europskih i svjetskih natjecanja. Međutim, seniori, koje predstavljaju isti igrači u budućnosti, imaju nešto skromnije rezultate. U istom razdoblju, Hrvatska je 1993. i 1995. osvojila broncu na EuroBasketu i 1994. broncu na Svjetskom košarkaškom prvenstvu.

U Ateni 1995. Hrvatska je predvođena Gordanom Giričekom i Josipom Sesarom u polufinalu U-21 SP-a izgubila od Australije, a potom u dvoboju za broncu i od Španjolske. Četiri godine kasnije U-19 reprezentacija (Zoran Planinić, Andrija Žižić, Dalibor Bagarić) stigla je do polufinala SP-a u Lisabonu. U polufinalu su Amerikanci bili bolji, no hrvatski košarkaši su u susretu za broncu pobijedili Argentinu. 

Treći pokušaj u polufinalu U-19 SP-a Hrvatska je imala 2003. u Solunu. Marko Tomas, Roko Leni Ukić i društvo u polufinalu su izgubili od Australije, a u susretu za treće mjesto i od Grčke. Posljednji put mladi hrvatski košarkaši do polufinala SP-a stigli su 2009. u Aucklandu. Generacija koju su predvodili Toni Prostran, Mario Delaš i Tomislav Zubčić u polufinalu je izgubila od SAD-a, a do bronce je stigla pobjedom nad Australijom.

Mladi dominiraju pa nestanu kad dođu u seniore

Gdje se gubi kvaliteta naših igrača koji u mlađim uzrastima dominiraju?

S mladom reprezentacijom su najbolji, a sa seniorima skromni. Nije to samo u košarci, primjer je primjenjiv u ekipnim sportovima, a mi ćemo se orijentirati na košarku. Više je razloga zašto mladi imaju lošije rezultate u toj prijelaznoj fazi u seniore. 

Najčešći razlog je taj što se u mladim kategorijama pojavljuju djeca biološki zrelija od prosječnih vršnjaka u generaciji. Samim time su fizički jači i snažniji pa dominiraju, a kasnije se ta razlika postupno gubi, da bi s 18,19 godina razlika potpuno nestala.

Veći napredak za klince koji kasnije sazrijevaju

U prednosti su djeca koja su kasnije biološki sazrela jer su konstantno igrala protiv jačeg protivnika. S aspekta vrhunskog sporta puno su interesantnija djeca koja kasnije sazrijevaju jer imaju veći prostor za napredak.

 Drugi razlog je taj što su na ovom podneblju djeca talentiranija i motorički inteligentnija u odnosu na vršnjake. Taj talent stvara izrazitu prednost u mladim dobnim uzrastima. Međutim, s prelaskom u starije juniore i mlade seniore taj talent postaje ograničavajući faktor, ako izostane kvalitetan rad i kvalitetno usmjeravanje mladog sportaša košarkaša.

Treći razlog koji se pojavljuje u razvoju mladih košarkaša je nestrpljenje klubova koji nemaju vremena čekati razvitak igrača nego moraju tražiti rezultat. Tu se pokušalo u košarkaškom savezu kompenzirati sa zaštićenim godištem, što se pokazalo kontraproduktivnim. Jer ozbiljan sport ne trpi da netko mora igrati zato sto je mlad. 

Košarkaš mora zaslužiti nastup, a ne da mu je poklonjeno. Inače, pravilo o zaštićenom godištu obvezuje sve ekipe u A1 ligi (osim ABA ligaša). Svaka momčad mora imati u igri barem jednog juniora. 

Četvrti čimbenik koji je presudan su psihološki i socijalni utjecaj okoline. Ima tu još dosta razloga ali ovo su svakako najčešći i najbitniji...

"Na stranici SPORTME možete rezervirati termin za bilo koji sportski teren, a isto tako možete vidjeti sve informacije za svaki sportski centar. U ovom slučaju, dvorane za košarku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11

VIDEO

I dalje se čeka novac od Uefe: Igrači Dinama još nisu dobili premije za ulazak u Ligu prvaka
'ISTEKAO NAM JE LEASING'

I dalje se čeka novac od Uefe: Igrači Dinama još nisu dobili premije za ulazak u Ligu prvaka

Plus+ Upravi kluba istekli su leasing ugovori za najam vozila, pa su oni obnovljeni, uz nešto povoljnije uvjete sponzorskog paketa. A i dalje će se voziti istom vrstom i klasom automobila kao prošle godine...
Jeličić: Čuo sam da su u Dinamu pokidani međuljudski odnosi...
STUDIO HNL

Jeličić: Čuo sam da su u Dinamu pokidani međuljudski odnosi...

Mmaeeov je govor tijela bio jako loš. On je spustio čarape, raspustio kosu. Nisi Sergio Ramos. Nisi ni tako dobar ni tako lijep. Durdov? Već čitam da je hrvatski Yamal. Polako...