Mnogi bez pravog razloga počnu miješati jaja na oko i premještati ih s jedne strane tave na drugu što ih uništi, samo ih pustite da se peku - kaže chef Frank Proto, i začinite samo s malo soli i papra
Mislite da znate napraviti jaja? Evo u čemu većina ljudi griješi
Priprema jaja na bilo koji način vjerojatno zvuči kao najlakše što u kuhinji možete napraviti, no većina bi se iznenadila da zna koliko čestih greški ljudi ponavljaju, a zbog kojih im jaja nikad ne ispadnu kako bi htjeli. Zato je par profesionalnih kuhara podijelilo svoja znanja i savjete o spremanju jaja na razne načine - i o najčešćim greškama.
- Bez obzira na to na koji način želite spremiti jaja, ključno je baratati s pravom temperaturom, a to možete samo ako shvaćate koji biste krajnji rezultat htjeli postići - rekao je Nick Korbee iz Egg Shopa.
Čak i ako usred pečenja shvatite da je npr. tava prevruća, uvijek je možete na kratko maknuti s vatre pa opet vratiti.
Jaja na oko:
Pogreške s jajem 'na oko': Pretjerano skuhan žumanjak, premalo obrađen bjelanjak i prečesto miješanje jaja dok se peku.
Rješenje: Pecite jaja na malo dulje na niskoj temperaturi i po potrebi na kratko poklopite tavu.
Kulinarski ekspert sa Instituta za kulinarsko obrazovanje Frank Proto jaja peče na nižoj temperaturi da se bjelanjak ispeče, a žumanjak ostane tekući. Prvo počinje na srednje jakoj vatri s uljem ili maslacem u tavi, čak i ako se jaja ne lijepe za tavu, jer će im to dati dodatni okus.
- Razbijte jaja nad tavom i jednostavno ih pustite da se peku. Mnogi ih bez pravog razloga počnu miješati i premještati s jedne strane na drugu što ih uništi, samo ih pustite da se peku - kaže Proto koji tako spremljena jaja najradije začini samo s malo soli i papra.
Kuhar kaže i kako mnogi dok rade jaja na oko predugo na tavi ostave poklopac zbog čega se i žumanjak skuha, a ne bi trebao.
- Žumanjak bi trebao biti mekan, pa ostavite da se peku dok bjelanjak nije gotov, bez da poklapate što samo dodaje paru - objasnio je za Huff Post.
Kajgana
Pogreške: Prekuhavanje i krivi način miješanja.
Rješenja: Maknite jaja s peći dok su još 'vlažna' a tijekom kuhanja stalno miješajte velikim pokretima i okrećite.
- Mekanu je kajganu najlakše dobiti na laganoj vatri uz stalno miješanje i prevrtanje - kaže Proto i dodaje da ju nikad ne pečete na jakoj vatri i da ne zaboravite miješati. Također preporučuje da pričekate da je kajgana gotova, a onda dodate sol.
- Sol će izvući vlagu iz jaja tijekom procesa kuhanja, što će uništiti teksturu kajgane - kaže.
(Tvrdo) kuhana jaja
Pogreške: Pucanje jaja kad se stavljaju u lonac, prekuhavanje i nespretno guljenje.
Rješenja: Jaja odmah stavite u vruću vodu, a kad su gotova stavite ih odmah u 'hladnu kupku'.
Pristupi se ovdje poprilično razlikuju od jednog do drugog kuhara, no svi su se složili da bez obzira da li ih stavljate u hladnu ili u proključalu vodu, nakon kuhanja ih treba potopiti u jako hladnoj vodi da im se ljuska kod guljenja lako odvaja, bez pucanja.
Autorica i stilistica za hranu Andrea Slonecker podijelila je svoju isprobanu metodu:
- Sve što trebate je pustiti da voda proključa, smanjiti vatru na lagano, ubaciti jaja, a onda ih kuhati 12-13 minuta, ovisno o tome koliko ih imate u loncu - rekla je Slonecker .
Omlet
Pogreške: Prekuhavanje i dodavanje sirovih punjenja.
Rješenja: Omlet izvadite iz tave dok je unutrašnjost još vlažna, a prethodno pripremite nadjev, npr. gljive i luk.
Iako se možete 'izvući' s komadom sira koji se topi u sredini, kuhari napominju da bilo kakvo punjenje koje želite dodati omletu da se još malo skupa prepeče, treba biti prije toga do pola obrađeno.
Kao i obično s jajima, i kod omleta je prekuhavanje uobičajena zamka.
- Treba ga prestati peći dok su jaja još malo vlažna jer će se i nakon što maknete sa tave ona još 'peći' - kaže Slonecker i dodaje kako joj je 'zanimljivo da gotovo svi prepreku jaja na oko i omlet.
POGLEDAJTE NOVU EPIZODU VIDEO SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...