'Nemamo mogućnosti da ljudima omogućimo dva obroka dnevno i želimo da to bude jedan, topli, jušni obrok. Jedno varivo da se ljudi zagriju', riječ je dvojica Petrinjaca koji volontiraju od prvog dana
'Mi ćemo i dalje hraniti sve, bez razlike. Treba shvatiti, ljude je strah bez obzira na naljepnicu'
Kuhamo od 29. prosinca kad smo došli u grad kad nas je zapovjednik vatrogasaca pitao možemo li kuhati za njih. Kako nismo mogli kuhati u objektu, ispred njega smo pekli roštilj za sve vatrogasce koji su došli u Petrinju, započinju Tomislav Polanšek i Dejan Lijak, vlasnici restorana u Petrinji koji su odmah nakon potresa krenuli s pomaganjem potrebitima.
POGLEDAJTE VIDEO: Petrinjci Tomislav i Dejan od prvog dana uz svoj grad
U njihovom je restoranu dimnjak pao na krov kuhinje te su ostali bez struje. Morali su ispitati plinske instalacije, a curila je i voda u kuhinji. Kako kažu, nije strašno, ali je izvan funkcije. U samom početku su kuhali samo za vatrogasce, a kad su osposobili restoran počeli su kuhati 400-600 obroka dnevno, a to planiraju i podići.
- Prijatelji iz Pule su došli odmah 30. prosinca kod mene sa kampicom, svom opremom, mi smo ovdje oformili tim koji je djelovao od krova, hrane, humanitarnih stvari, apsolutno sve.I nisu djelovali samo u Petrinji, nego su djelovali na širem području - ističe Tomislav.
U samom početku su išli od kuće do kuće i, nažalost, popravljali krovove kućama koje nisu za rušenje jer još nisu došli statičari. Jedan dio ekipe i dalje sudjeluje u osposobljavanju kuća, drugi dio raznosi potrepštine, a treći će kuhati i dalje nakon dolaska tvrtke Pleter.
- Oni koji su došli 16. dan nek kuhaju za svoje potrebe, a mi ćemo kuhati za građanstvom. Nemamo mogućnosti da ljudima omogućimo dva obroka dnevno i želimo da to bude jedan, topli, jušni obrok. Jedno varivo da se ljudi zagriju. Nema razlike od poznanika, starih, nemoćnih, bilo koga, svima dajemo hranu jer su ljudi bez posla i ičega. Nema selekcije je li nekome više ili manje potrebno. Treba shvatiti da je ljude strah biti u kući bez obzira na etiketu.
Ovi Petrinjci su u godinu dana prošli sve, od dva vala korone, prvih i trenutnog zatvaranja ugostiteljskih objekata, a ističu da je restoran efektivno radio otprilike četiri mjeseca. Međutim, ništa ih ne obeshrabruje.
I dalje će s mnogim prijateljima, od kojih su mnogi privatnici koji su napustili svoje poslove da bi znanjem pomogli pogođenom području, nastaviti pomagati dokle god bude potrebno.