Za strane uzvanike predsjednik Ivo Josipović i premijer Milanović su organizirali večeru čijim menijem se predstavila Hrvatska. Svaki slijed je bio popraćen i vinima
Meni za EU: Diplomatima kruh i sol, a onda inćuni i janjetina
Za strane uzvanike predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović su organizirali večeru čijim menijem se predstavila Hrvatska. Naš državni vrh kaže da nudi "sezonske, lokalne i divlje okuse, ali i one zanemarene, zaboravljene".
Svaki slijed, od soli, preko ribe i mesa, pa do deserta salenjaka je popraćen pričom o proizvodu i biranim vinima.
Kruh poslužen s cvijetom soli
Predsjednici, premijeri i drugi gosti bili su dočekani kruhom od šest žitarica koji su poslužili s cvijetom soli iz Paške solane. Poruka je da je topao kruh i par zrna soli iskrena dobrodošlica običnog čovjeka.
Uz to je bio poslužen pjenušac Tomac brut Classic s Plešivice kao naš najbolji pjenušac.
Slijedilo je predjelo sastavljeno od autentičnih kozjih i ovčjih sireva iz različitih regija posluženo uz organsko povrće. Želja je bila pokazati zdrave i zelene hrvatske pašnjake i zemlju. Uz to je bila poslužena istarska Coronica Gran malvazija 2009. i baranjska Graševina Goldberg Belje 2011.
Inćuni i janjetina
Red za plavu ribu se sastojao od tri inćuna. Jednog mariniranog, jednog konfitiranog i jednog slanog. Prilog su lički bili mladi krumpir i svježe povrće. Ovim slijedom se predstavila jadranska obala, pa su i vina bila prikladna: hvarski Zlatni Pošip 2010. i Lagunin istarski Festigia Merlot 2010.
Glavno jelo je bilo janjetina ispod peke poslužena s bobom, grahom, kupusom, začinjena koromačom i smiljem. Pripremom tog tradicionalnog jela na moderniji način željelo se prezentirati spoj tradicije, ali i suvremenosti. Izbor vina je bio dalmatinski i slavonski: Stina plavac mali Barrique 2010. i kutjevački Crni pinot De Gotho 2012. godine.
Kroz desert salenjak, kolač koji se tradicionalno u kontinentalnoj Hrvatskoj priprema sa svinjskim salom tijekom kolinja, Vlada je pokušala povezati cijelu Hrvatsku. Salenjak je zato bio s marelicama i začinima iz drugih regija.
Vina uz desert su bila Krauthaker Zelenac - izborna berba bobica 2009. godina i Traminac Principovac – izborna berba 2010.
Uz te delicije koje su pripremili chef Dino Galvagno i catering Zvona, visoki uzvanici krijepili su se dva sata, a zatim su otišli na Trg bana Jelačića gdje je održana svečana proslava.