Želite li napraviti dobar starinski kolač naših baka pazite da namirnice donesete na kuhinjski stol nekoliko sati prije pripreme - kako bi sve bile na istoj temperaturi kad počnete pripremati kolač
Međimurska gibanica: Naučite je napraviti baš kao naše bake
Sastojci: 1 kg oštrog brašna, 5 jaja, 10 g soli, 2 dl ulja, 200 g oraha, 250 g šećera, 1 dl ruma, 500 g sira, 1 limun, 200 g maka, 2 dl mlijeka, 2 žlice meda, 700 g jabuka, 1/2 žličice cimeta, 1/2 žličice vanilin šećera
Priprema:
Zamijesimo tijesto od brašna, 2 jaja, 10 g soli i ulja. Neka odstoji 1 sat u pokrivenoj posudi. Kad odstoji, tanko ga razvučemo i izrežemo na komade veličine lima za pečenje. Tijesto za savijače može se kupiti i gotovo.
- Za nadjev od oraha, mljevene orahe pomiješajte sa 100 g šećera i rumom.
- Za nadjev od sira, svježi kravlji sir protisnite kroz sito i pomiješajte s 3 jaja, prstohvatom soli, limunovom koricom i vanilin šećerom.
- Za nadjev od maka pomiješajte mljeveni mak, s mlijekom, 50 g šećera i 2 žlice meda, a za jabučni naribane jabuke sa 100 g šećera, cimetom, malo soli i vanilin šećerom.
U lim položimo 2 lista tijesta, pa rasporedite prvi nadjev, pa 2 lista tijesta i sljedeći nadjev i tako dok potrošite nadjeve. Završite tijestom, zalijte vrhnjem i pecite na 150 stupnjeva oko sat vremena.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...