Ana Šerić izrađuje paprenjake oslikane djelima Vlahe Bukovca i Ivana Rabuzina, a oduševili su mnoge pa i glumicu Juliju Roberts koja je u Dubrovniku kupila sve preostale kutije
Maštoviti hrvatski suveniri za kojima je luda i Julija Roberts
Prekrasni su vam ti keksići. To je jestivo? Pa to je šteta pojesti, prvo je što mi kažu gotovo svi kad ugledaju moje paprenjake, kroz smijeh nam kaže Zagrepčanka Ana Šerić (39).
Pokretanje videa...
I zaista, kad vidite djelo našeg uglednog slikara Vlahe Bukovca na nečemu što možete pojesti, prvo nastupi zbunjenost.
Naime, ova maštovita Zagrepčanka koja je završila likovnu akademiju već godinama radi na jestivoj umjetnosti. Njezin medij kroz koji se izražava je hrana. A prošle godine bacila se i u poduzetničke vode, otvorila firmu i pokrenula jedinstven projekt “Bite art”. Unatoč preprekama, uspjela je.
- Bilo je izazova, ali nisam nikad pomislila odustati. U početku je bilo poteškoća. Naime, radila sam kao freelancer i kad sam htjela dignuti kredit, banke su me odbijale uz obrazloženje da sam im nesigurna unatoč tome što sam svaki mjesec, godinama, imala visoke prihode. Govorili su mi i da ne kreditiraju tvrtke mlađe od godinu dana.
Neke su mi pak nudile kredite od 100.000 kuna koji bi trebalo vratiti u dvije godine, s kamatom od vrtoglavih 10 posto. Na kraju sam digla 50.000 kuna gotovinskog kredita preko kartice, a moj životni partner 100.000 kuna nenamjenskoga kredita - kaže Ana, koja je prošla edukacije u Plavom uredu i dobila potporu Grada Zagreba u iznosu od 20.000 kuna.
Dignuti tako veliki kredit i ući u nešto nepoznato, kaže, jako je riskantno i stresno, ali za sada posao dobro ide, pa vjeruje da će kredit vratiti.
- Zagrizi umjetnost. To je koncept ove priče. Htjela sam ljudima približiti umjetnost, da je što više konzumiraju jer znamo koliko je to slabo kod nas - kaže dodajući kako se radi o tradicionalnim paprenjacima, ali s autentičnim receptom i izgledom.
Kolačići su oslikani jestivim reprodukcijama umjetničkih djela. Osim djela Vlahe Bukovca, na paprenjacima su motivi Ivana Rabuzina, ali i mlađih suvremenih umjetnika Ane Kolege, Hrvoja Majera, OKO i Marka Tadića. Svaki paprenjak je izrađen ručno i uz suglasnost s umjetnicima. Poanta ove priče je da vam ne treba biti žao pojesti paprenjak jer vam sva ta djela koja ste upravo pojeli ostaju i za uspomenu.
- Imam pojedinačne paprenjake upakirane s magnetom. Kad se pojede paprenjak, ista ta slika ostaje na magnetu. Druga opcija je paket s četiri paprenjaka nakon čije konzumacije ostaje ambalaža koja se pretvara u okvir za fotografije - pojašnjava Ana dodajući kako svaki paprenjak dolazi i s informacijama o umjetniku, ali i certifikatom koji potvrđuje originalnost umjetničkih djela.
Paprenjak u obliku okvira za fotografije - umjetničko djelo
Paprenjaci su napravljeni u obliku okvira za sliku. U sredini okvira nalaze se jestive reprodukcije umjetničkih djela Vlahe Bukovca, Ivana Rabuzina, Ane Kolege, OKO, Hrvoja Majera i Marka Tadića. Svaki paprenjak je napravljen uz suglasnost umjetnika, a uz svaki ide i certifikat koji potvrđuje originalnost.
Jedinstven recept za paprenjake
Ana nema uvjete za peći paprenjake, pa je našla entuzijasta koji ih peče za nju u jednom zagrebačkom restoranu koji ima i sve certifikate za ispravnost hrane. Prije njega su je sve slastičarnice odbile uz obrazloženje da je takve paprenjake komplicirano napraviti. Iako ih ne peče osobno, ideja koncepta je u potpunosti njezina, a na jedinstvenom receptu su joj pomogle dvije profesorice s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.