Pored svega što inače stavljate u sendvič ili grijani tost, dodajte i mast pržene slanine. Za tost ju je najbolje dodati na vanjski dio kruha kako bi prilikom grijanja ispao što hrskaviji
'Masnoću od pečenja slanine ne bacam, odlična je za puno toga'
Masnoća od slanine koja je nastala nakon prženja ili pečenja, sastojak je koji ne morate nužno bacati, već koristiti umjesto maslaca ili ulja za pripremu omiljenih jela, savjet je Melisse Kravitz Hoeffner, autorice i food novinarke. Sve što trebate je odabrati posudu u koju ćete spremati masnoću, umjesto da je svaki put bacate.
1. Za pečenje jaja
Umjesto ulja ili maslaca, dodajte malo masti od slanine. Isti trik možete napraviti za pripremu palačinki ili pohanog kruha.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
2. Namastite posudu prije pečenja
Prije nego što jelo stavite u posudu za pečenje, namastite je masnoćom od slanine. To bi vašem omiljenom jelu moglo dati posve novi i zanimljiv okus, za razliku od onog na kojeg ste navikli.
3. Namažite rešetku za roštilj
Svaki dobar roštilj započinje osnovnim korakom podmazivanja rešetki kako se hrana ne bi lijepila. Umjesto standardnog načina podmazivanja, uzmite preostalu mast slanine. Time će i meso s roštilja imati bolji okus.
4. Za prženje krumpirića
Pomfrit mnogi prže na običnom ulju, no posebno dobar okus imaju krumpiri koji su prženi u masti slanine. Rastopite mast u tavi dok ne postane tekuća pa ubacite krumpiriće.
5. Za kruh
Pored svega što inače stavljate u sendvič ili grijani tost, dodajte mast pržene slanine. Za tost ju je najbolje dodati na vanjski dio kruha kako bi prilikom grijanja ispao što hrskaviji.
6. Napravite domaći Vinaigrette
Preljev od ulja i octa možete koristiti kao dodatak kuhanom povrću ili salati, a još će biti bolji ako ga nadogradite. Zagrijte dvije žlice masnoće od slanine na tavi i dodajte prethodno isjeckani luk. Pržite na laganoj vatri pa ujednačeno dodajte ocat, maslinovo ulje i senf. Na kraju dodajte sol i papar, a čim se smjesa počne lijepiti za žlicu znači da je preljev gotov.
7. Za pileća prsa
Pileća prsa, meso je bez kostiju koje ako nije napravljeno u umaku može biti naporno i bezokusno za jelo. Nadogradite ih tako da ih propržite u masnoći od slanine. Pržite je po pet minuta sa svake strane. Ne okrećite je više puta jer ćete teže dobiti hrskavu koricu, napisala je Melissa za Real Simple.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...