Strah od masnoća je nepotreban jer one ne debljaju, treba ograničiti unos mesa i jaja da ne bi povećali razine kolesterola, a najopasnije su prerađene masti u čipsu
Masnoće su nam potrebne, ali među njima napravite razlike
Masnoća je važan nutrijent koje naše tijelo treba kako bi ispravno funkcioniralo, a izbjegavanja dobrih vrste masnoća može narušiti zdravlje, tvrdi Tanya Zuckerbrot, poznata američka nutricionistica i kreatorica dijete s visokim udjelom vlakana F- faktor dijeta. Baš kao što postoji dobar i loš kolesterol, postoje dobre i loše masnoće.
Nezdrave uključuju hranu životinjskog porijekla, kao što su meso, jaja i mliječni proizvodi. Prevelike količine takvih namirnica u prehrani podižu razinu LDL-a ili lošeg kolesterola. No nezdravije od njih su trans masti, koje dolaze iz margarina, čipsa i drugih prerađenih masnoća. Te masti ne samo da povećavaju razine lošeg kolesterola, već i snižavaju razine HDL-a, dobrog kolesterola.
Dobre masnoće
- Omega-3 masti su izuzetno zdrave za mozak i srce, ubrzavaju metabolizam i doprinose procesu mršavljenja. Namirnice koje sadrže puno omega-3 masnih kiselina su riba, laneno sjeme, laneno ulje te koštunjavo voće.
- Monozasićene masti važe za jedne od najzdravijih masti jer smanjuje rizike od kroničnih bolesti srca, dijabetesa i raka. Najbolji izvori su maslinovo ulje, orašasti plodovi i sjeme sezama te bundeve.
- Neprerađene omega-6 polinezasićene masti nalaze se u biljnim uljima, a trebaju se konzumirati u ograničenim količinama. Služe kao prevencija kardioloških bolesti, a nalaze se u ulju od grožđa, suncokretovom ulju, orahovom ulju i bundevinom ulju.