Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Martinje: Znate li zašto se slavi i koji su običaji diljem Hrvatske?

Martinje: Znate li zašto se slavi i koji su običaji diljem Hrvatske?

Martinje se najviše slavi u kontinentalnoj Hrvatskoj, posebno u Zagorju, gdje se oko mladog vina skuplja cijela svita, a najčešće se jede pečena guska, patka ili purica s mlincima

Blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinograda i vinogradara, jedan je od najželjnije čekanih i najveselijih blagdana u našim krajevima, zbog stoljetne tradicije da se baš na taj dan održava ceremonija krštenja mladog vina, koja ne prolazi bez dobre kapljice i bogate trpeze.

POGLEDAJTE VIDEO o Martinju:

Pokretanje videa...

Martinje 01:31

Slavi se u čast rimskog viteza iz pokrajine Savarije, u današnjoj Mađarskoj, koji je bio poznat kao blag i milosrdan čovjek. Završio je vojnu službu, no zaredio se i godinama djelovao u samostanu u Galiji, u Poitiersu, nakon čega je izabran za biskupa Toursa. Posvećen je 370. godine. Pokopan je 11. studenog 397 godine, što je dan koji se slavi kao njegov spomendan.

Koliko različite vrste vina mogu trajati nakon što ih otvorite i kako produljiti vijek trajanja?
Koliko različite vrste vina mogu trajati nakon što ih otvorite i kako produljiti vijek trajanja?

Legenda kaže da je bio veliki ljubitelj vina te vinogradar, što ga je potaknulo da uvede običaj krštenja mošta. Legenda također kaže da se protivio tome da postane biskup, pa se pred samim imenovanjem sakrio među guskama, no one su ga izdale svojim graktanjem. Tako je postao biskup, dok se u mnogim krajevima na Sv. Martina i danas tradicionalno jede guska s mlincima.

Kutjevo: Na Trgu graševine održana tradicionalna manifestacija Kutjevačko Martinje

'Jesti, piti i veseli biti' glavni je moto Martinja u većini hrvatskih krajeva, a posebno se njime ponose u Općini Sveti Martin na Muri, koja je ove godine od Vlade dobila rješenje 'o značenju proslave i obilježavanja blagdana Svetog Martina biskupa, odnosno Martinja', čime je, zapravo, proslava dobila status nematerijalnog kulturnog dobra.

Naime, za razliku od drugih mjesta u Hrvatskoj, koja gaje narodni običaj Martina, pa se 'obični' ljudi odijevaju u biskupe i pjesmicama i pošalicama kao biškupi zabavljaju krsteći mošt, u Svetom Martinu na Muri održava se vjerski običaj u kojem župnik, ili drugi svećenik, pa i biskup, u vrijeme Martinja, blagoslivlja mlado vino. Nakon toga 'narodni biškup Martin' obavlja ceremoniju krštenja mošta u vino.

Izaberite pravu čašu za vino: Ona utječe na doživljaj kušanja
Izaberite pravu čašu za vino: Ona utječe na doživljaj kušanja

Inače, Martinje se češće slavi u kontinentalnoj Hrvatskoj, a Zagorci su od toga napravili pravu malu filozofiju, pa se u ceremoniji krštenja mošta moraju naći domaćin, stoloravnatelj, vinotoča, gospon sudac, kumovi mošta te biskup sa svojom svitom.

Ako trebate opravdanje za odlazak na feštu, treba reći da se u vinu nalaze mnogi vitamini i minerali koji su važni za organizam. Među njima su vitamini B1, B2, B6, B12, C te minerali željezo, kalcij, kalij, magnezij.

Naravno, alkohol u velikim količinama izrazito šteti organizmu, pa bi i na ovaj datum trebalo o tome voditi računa.

Kutjevo: Na Trgu graševine održana tradicionalna manifestacija Kutjevačko Martinje

Još nekoliko činjenica o Svetom Martinu, Martinju i vinu

  • Ime Martin dobio je po bogu Marsu, rimskom bogu rata, odnosno njegovo ime je umanjenica od tog božanskog imena.
  • Martinovi roditelji smatrali su kršćanstvo sektom, ali njega je privlačilo te ga je s vremenom prihvatio. Čak se zaredio za egzorcista, a biskup je postao 370.godine. Smatrali su ga najvećim francuskim biskupom.
  • Mnogi su ga željeli za zaštitnika jer je kritizirao imućne i pomagao siromašnima, pa je osim zaštitnika vinara i vinograda, postao zaštitnikom vojnika, konjanika, gostioničara, liječenih alkoholičara, hotelijera, gusaka, uzgajivača konja, švicarske papinske garde i Francuske.
  • Sveti Martin zaštitnik je i nekih mjesta u Hrvatskoj: Belog Manastira, Virja i Čepinskih Martinaca.
  • U narodnom vjerovanju, Martinje označava kraj jeseni i početak zime jer su svi radovi u poljima gotovi.
  • U Srednjem vijeku je 11. studeni u cijeloj Europi bio sajamski dan i tad su završavali mnogi ugovori, vraćali su se dugovi, plaćao porez i slično.
  • Vino omekšava meso i daje mu aromu, zato ga kuhari koriste kao marinadu.
Vinari i enolozi očekuju dobru godinu, osobito kod crnih vina
Vinari i enolozi očekuju dobru godinu, osobito kod crnih vina
  • Bijelo vino ide uz piletinu i morske plodove, dok je crno bolje uz crveno meso, divljač itd. Uz lagano  tjesteninu ili jaja odlično idu suha bijela ili rose vina, a uz povrće lagana bijela.
  • Postoji 12 najpoznatijih vrsti grožđa, šest crnih i šest bijelih, od kojih se proizvodi većina svjetskih vina.
  • Francuzi jedu masnu hranu, puno puše, a ipak manje obolijevaju od bolesti krvožilnih sustava. Smatra se da je to zato što redovito piju vino.
  • U Gruziji se vino počelo proizvoditi prije 6000 godina. Od divljeg grožđa su radili opojni napitak u glinenim posudama koje su bile ukopane u zemlju. Danas tamo proizvode vina i u amforama. 
  • Italija i Francuska su najveći proizvođači vina na svijetu, svaka proizvodi preko 50 milijuna hektolitara godišnje.
  • Svaki Talijan prosječno popije 50 litara vina godišnje, a Hrvat otprilike 28 litara.
  • Za kuhano vino se od davnina smatralo da liječi i grije tijelo, a bilo ga je zdravije piti nego vodu iz bunara jer je prokuhano.
  • U Viktorijansko doba u Velikoj Britaniji se kuhano vino često posluživalo djeci prilikom rođendana i drugih proslava.
Žarko Bašić/Pixsell

Recept za blagdanski ručak

Ako nemate vremena svečaniji obiteljski objed, pa pečenje cijele guske, patke ili purice ne bi imalo smisla, pripremite prsa od peradi s batatom.

Sastojci:

  • oko 200 grama pačjih prsa
  • žlica meda
  • štapić cimeta
  • sok jedne naranče
  • 150 g batata
  • 50 g maslaca 

Priprema:

Pačja prsa stavite u tavu bez ulja na stranu na kojoj je koža. Pecite nekoliko minuta, pa ulijte ulje te štapić cimeta. Patku ispecite s druge strane i dovršite u pećnici na 160°C. Izlijte višak masnoće iz tave te te dodajte žlicu meda koji treba dobro promiješati.

Ulijte narančin sok. Posolite, popaprite i reducirajte dok ne bude kao sirup. Batat prerežite i ispecite s korom u pećnici na 180°C. Odstranite koru te zdrobite batat. Posolite, popaprite i dodajte maslac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12