Obavijesti

Show

Komentari 0

Martina Vidaić: Moj roman su prozvali trilerom zbog napetosti

Martina Vidaić: Moj roman su prozvali trilerom zbog napetosti
3

Nagradu Fric dodjeljuje tjednik Express, a sponzorira Barcaffe, koji će pobjednika prestižnog izbora nagraditi s 10 000 eura. Vidaić je jedna od finalista

Uvijek je lijepo kad dobijete neko priznanje. Nekako mi je nagrada Goran za mlade pjesnike bila najbitnija od svih nagrada koje sam dobila. Pomoću te nagrade sam objavila prvu knjigu. Za mlade autore nagrade su dosta zgodne. Kasnije nagrade su mi isto jako značajne, uvijek je dobro dobiti potvrdu struke. Finale Frica mi je jako značajno zato što je to prvi put da s proznom knjigom ulazim u uži izbor. Smatram to dosta velikim uspjehom, govori nam miljenica nagrada, pjesnikinja i spisateljica Martina Vidaić (36).

S romanom ‘’Stjenice’’ Vidaić je finalista nagrade Fric.

- Prirodno sam nekako osjetljiva na uređenje prostora. Hipersenzibilna sam u tom smislu. Bitan je pojam straha, neki strah od prostora. Arhitekturu u ovom romanu shvaćam kao nešto što ukroćuje taj strah, kao način oblikovanja prostora. Za mene to arhitektura može napraviti u ovom romanu - kaže nam Vidaić.

'Miroslav Krleža intimno mi baš nije legao. Bio mi je nadmen'
'Miroslav Krleža intimno mi baš nije legao. Bio mi je nadmen'

Junakinja njezina romana je arhitektica Gorana Hrabrov. Unatoč bitnoj ulozi prostora, anatomije štakora i stjenica predstavljaju likove koji nisu psihički stabilni.

Zagreb: Predstavljanje knjiga "Tamni ?ovjek Birger", M. Vidai? i "Katoli?ka krivnja", T. Zajeca

- Htjela sam je staviti u neku psihičku rubnu situaciju. Ona bježi iz Zagreba i vraća se u svoj rodni kraj. Zbog te napetosti i osjećaja tjeskobe koji traje od početka do kraja roman su proglašavali i trilerom - kaže Vidaić.

Napisao je svoj prvi roman i ušao u finale nagrade Fric: Najveći književni posao u životu
Napisao je svoj prvi roman i ušao u finale nagrade Fric: Najveći književni posao u životu

Autorica  je izabrala insekte da izrazi horor elemente u romanu.

- Uvijek su mi strašne neke male životinjice, nego neke velike. Svakako nisam željela pisati triler ni horor. Uz pomoć insekata htjela sam izraziti neko unutarnje stanje i nemir pripovjedačice. To je nekako bilo ključno za mene.

Rijeka: Svečana dodjela Nagrade Kamov za najbolju knjigu godine

Martina kaže kako roman u činjenično-biografskom smislu nema puno veze s njom.

- Osim u nekim malim događajima i likovima koje sam gradila na temelju osoba koje poznajem i osim u onom smislu u kojem je svaka fikcija autobiografska. Pripovjedačicu sam gradila kao fikcionalni lik ‘sastavljen’ od nekoliko osoba. Najsličnija mi je po čudnom, hiperosjetilnom doživljaju svijeta. Ideje se kod mene obično razvijaju vrlo polako i nepredvidivo, idu iz mutne neodređenosti u jasnoću. U ovom romanu pošla sam od komplicirane obiteljske strukture glavne junakinje, a onda sam postupno došla do teme arhitekture - otkrila je autorica, koja za Frica kaže da je najznačajniji autor 20. stoljeća.

Miljenko Jergović o 'Trojici za Kartal': Izazovno je s odmakom ponovno pisati svoje knjige
Miljenko Jergović o 'Trojici za Kartal': Izazovno je s odmakom ponovno pisati svoje knjige

Nagradu Fric dodjeljuje tjednik Express, a sponzorira Barcaffe, koji će pobjednika prestižnog izbora nagraditi s 10 000 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0