Koktel je bio posvećen mojem nikad prežaljenom psu, rotvajleru Astoru, rekao je Marko. Prvo mjesto osvojili su Španjolci, a drugo mjesto pripalo je Italiji
Markov koktel treći je u Europi
Puljanin Marko Ristić, predsjednik Udruge barmena Istre, vratio se s natjecanja iz Palma de Mallorce presretan. A ima i zašto. Osvojio je 3. mjesto na Angostura Global Cocktail Challenge - European Regional's. Marko je Hrvatsku, u prvom krugu natjecanja na Mallorci, predstavljao s koktelom "Swizzle in the storm", u koji idu 7,5 cl Angostura Tamboo Spiced ruma infuziranog domaćom chili paprikom, 3 cl pirea od malina, meda od kadulje i Markova ekstra djevičanskog maslinova ulja, 3 cl svježe cijeđenog soka šipka, 0,5 cl Angostura Aromatic bittera i listići mente.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Koktel je bio inspiriran putovanjima po Karibima i Bahamima, gdje sam s prijateljima Bogdanom i Urošem doživio nevjerojatne pustolovine. Kod tog koktela bilo je važno sljubiti home made sastojke iz svog zavičaja s Angostura rumom. Priču sam predstavio kroz cirkularnu ekonomiju s obzirom na to da je većina sastojaka za to piće došla od domaćih OPG-ova ili je pak izrasla u mojem vrtu i masliniku. Domaće je domaće - rekao je Marko, koji ne krije ponos zbog osvojene bronce na prestižnom natjecanju.
U drugom dijelu natjecanja barmeni su imali 45 minuta da s obaveznim sastojcima iz mystery boxa sljube neke od okusa koji su bili na raspolaganju. Bili su tu, primjerice, sok od limete, grejpa, naranče, manga, pire od kokosa, smokve, razne marmelade, sirup od cimeta, svježi ananas, jabuka, majčina dušica, menta, ružmarin, gazirani napici... Mystery box cocktail imao je: 4 cl Angostura starog sedam godina, 2 cl Mallorca herbal liquera, 1 cl Angostura Amaro, 1 cl cinamon sirupa infuziranog majčinom dušicom, ružmarinom i bosiljkom, 5cl dash Angostura bitter limited edition i 3 cl grapefruit sode. Naš predstavnik je u aperitivnoj varijanti složio jedan od najboljih koktela večeri posluživši ga u čaši s ledenim dijamantom koji je sam izradio. Jer cijeli proces stvaranja vlastite kreacije je umjetnost.
- Unutra su, među ostalim, stavljeni i majčina dušica, ružmarin, bosiljak... Koktel sam dodatno aromatizirao koricom limuna, a koktel je bio posvećen mojem nikad prežaljenom psu - rotvajleru Astoru - rekao je Marko. Prvo mjesto osvojili su Španjolci, a drugo mjesto pripalo je Italiji.