Ni Lana ni Maja nisu nikad mislile da će jednog dana proizvoditi džin, pogotovo ne džin koji osvaja svjetska tržišta. Uz bazu bobica borovice dodaju još čak 14 sastojaka
Maja i Lana su dale otkaz i sada proizvode svjetski džin: 'Čak 15 raznih začina se dodaje u njega'
Naš džin je pitak i sve više ljudi ga pije čistog, samo s kockom leda, ili dodaju koju kap limuna ili limete. Iako su u početku sumnjivi, ali kad probaju, oči im se rašire jer ne očekuju da će dobiti takav okus i u većini slučajeva se i zadrže na čistom džinu, kaže nam Maja Jakovac, koja je nakon 20 i nešto godina rada u uredu preko noći dala otkaz te sad s prijateljicom Lanom Klipom već tri godine vodi uspješnu destileriju u Zagrebu koja proizvodi The Artisan Gin.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ovaj džin je po klasifikaciji "London dry gin", a to znači da se nakon destilacije ne dodaju nikakvi ekstrakti, bojila i šećer ili zaslađivači.
- Sve ono što se putem vakuumske hladne destilacije izvuče, to je to. Nakon toga nema nikakvog dodavanja, osim što se smanjuje postotak alkohola na 44 posto, što je dopušteno - objašnjava Lana.
Ni Lana ni Maja nisu nikad mislile da će jednog dana proizvoditi džin, pogotovo ne džin koji osvaja svjetska tržišta.
- Ja sam nakon otkaza upisala edukaciju koja nije imala nikakve veze s destilerijom. U međuvremenu je moj brat preuzeo destileriju i trebao je pomoć oko papira. Na kraju se on povukao, a ja i Lana preuzele smo sve. Da nam je to bio životni plan, nije, ali da je trenutno izazov, jest - iskrena je Maja.
Džin je izrazito aromatičan zbog sastojaka. Uz bazu bobica borovice dodaju još čak 14 sastojaka. Neki od njih su korica naranče i limuna, badem, korijen irisa, korijen sladića, korijen anđelike, cvijet lavande, cvijet bazge, cvijet hibiskusa, papar, pupoljci ruže...
- Najviše se osjeti, u početku, jačina i svježina korijandera i citrusa, a poslije mekoća badema - objašnjava Maja.
Majina i Lanina destilerija jedina je u Hrvatskoj, a jedna od nekoliko u svijetu koja džin proizvodi postupkom hladne vakuumske destilacije.
- Riječ je o sustavu u kojem pumpa izvlači dio zraka i spušta točku vrelišta kemijskih spojeva, pa je destilaciju moguće izvesti na znatno nižim temperaturama od onih klasičnih, koje su obično na temperaturama višim od 90 stupnjeva - objašnjava Lana.
Ono čime još privlači pažnju je dizajn boce, za koji je zaslužan bivši vlasnik.
- Nastala je u jednom trenutku kad je bačen kamenčić u more i zapravo valovi koji su na dizajnu boce su valovi koji nastaju u tom trenutku na površini mora - otkriva Lana.
Ovaj je džin na vanjskom tržištu vrlo dobro prepoznat, ali sve više je cijenjen i kod nas.