Obavijesti

Show

Komentari 33

Luka i Ivana: Sve kulinarske tajne učili smo od naših majki

Luka i Ivana: Sve kulinarske tajne učili smo od naših majki
3

Glazbene zvijezde koje su ušle u superfinale natjecanja “Celebrity MasterChef” potpuno su različitih karaktera. Ipak, dijele dvije ljubavi: onu prema glazbi i kuhanju

Kao najbolji među 16 kandidata u prvom domaćem zvjezdanom “MasterChefu” pokazali su se Ivana Husar Mlinac (36) i Luka Nižetić (30). Strogi žiri iz tjedna u tjedan oduševljavali su predanošću i umijećem, čime su zaslužili ulazak u finale showa Nove TV. U nedjelju su se borili za titulu prvog “Celebrity MasterChefa” i humanitarnu nagradu, koja će promijeniti život mladom štićeniku SOS dječjeg sela Lekenik i omogućiti mu daljnje kulinarsko školovanje. Dali su sve od sebe kako bi dokazali svoj talent, vještine i maštovitost trojici vrhunskih profesionalaca, koji su bili strog žiri. Za jedan bod, pobjednik showa bio je Luka. 

Uoči velikog obračuna za štednjakom otkrili su nam svoje male i velike kulinarske tajne, što vole jesti, što ne vole, a uspjeli smo doznati i čiji je recept najpopularniji.

'Čemu živciranje kad nam žiri uvijek nađe zamjerku?!'

Café24: Koje je vaše tajno oružje u “Masterchefu”?

Luka: Opuštenost. Ne zamaram se previše niti kalkuliram. Obično kuham ono što mi prvo padne na pamet, pa kud puklo da puklo! Čemu nerviranje kad će nam ‘sveti trojac’ uvijek naći neku zamjerku?!

Ivana: U ‘MasterChef’ sam ušla bez očekivanja i nisam imala ciljeve. Svaki izazov sam prihvatila kao novi početak, što je bilo iscrpljujuće, ali jedino tako sam uspjela zadržati fokus na bitnim stvarima i zdravoj pameti. Natjecateljski dio sam u potpunosti izignorirala, tako da me ispadanje nije opterećivalo. Dapače, nakon napornog dana ta mi je opcija znala biti vrlo primamljiva. Nemam skrivenih aduta i tajnog oružja.

Café24: Što vam predstavlja najveći izazov u kuhinji?

Luka: U kuhinji ‘MasterChefa’ noćna mora bila mi je spravica za tjesteninu. Nikako se nismo uspjeli dogovoriti, pa me koštala živaca. Znoj mi je kapao na tijesto dok sam ga pokušavao stanjiti, na kraju sam na 20 centimetara kvadratnih bio primoran ručno valjati tijesto, koje je postalo plastelin koliko sam ga izmučio.

Strast prema kuhanju za Ivanu i Luku je stvar genetike

Ivana: Održavati red...
Café24: Koje vam je omiljeno jelo?

Luka: Njoke bake Vjeročke, karamelizirani mladi sir bake Ružice, štrudl majke Tamare i pita krumpiruša susjede Jele.

Ivana: Otkrivanjem novih okusa, najdraže jelo postaje sve novo i neistraženo. Ali preferiram jela ‘na žlicu’.

Café24: Tko vas je učio kuhati?

Ivana: Vrlo kasno sam počela kuhati i hrana mi je služila isključivo kao sredstvo održavanja energije u tijelu. Onda je krenulo! Počela sam s jednostavnim kolačem, a prvi kompletan ručak sam kuhala za 20 ljudi. Mislila sam: ‘Ako mama može, mogu i ja’. Nakon što sam dvaput doslovno zamalo pala u nesvijest, zbog kuhanja, nazvala sam mamu, ispričala joj se i samo je pitala: ‘Ok, kako ti to uspijeva?’. Tu sam počela cijeniti kuhinju i kuhanje te sam se polako zaljubila u kreiranje hrane....

Luka: Svoje znanje stekao sam od majke Tamare. Ona je izvanredna kuharica sklona eksperimentima i nečitanju recepata, a ja sam poput nje. Moje prvo jelo bilo je Čokolino s udrobljenim keksima s dvije velike žlice šećera. Bio je toliko gust i sladak da sam ga mogao koristiti umjesto cementa.

Café24: Vjerujete li u izreku da ljubav ide kroz želudac?

Luka: Svakako. Svaki dan to osjetim, po nekoliko puta.

Ivana: Slažem se! Pripremati jelo onomu koga volite predstavlja iskazivanje ljubavi s beskonačnom kreativnosti koju si možete dopustiti.

Café24: Koje su namirnice za vas afrodizijak?

Luka: Artičoke, škampi, šampjer…

'Kakve veze ima ljubav s hranom? Velike!'

Café24: Luka, znači li to da vas idealna žena može osvojiti kuhanjem?

Luka: Može, naravno. To se samo dogodi - strefi te i levitiraš.

Café24: Ivana, što kaže vaš suprug na to? Jeste li ga osvojili i svojim kulinarskim umijećem?

Ivana: Hrana je predivan motiv za druženje i priprema hrane za nekoga koga volite poseban je doživljaj.

Café24: Postoji li jelo koje nikad ne jedete?

Luka: Ne jedem hladetinu.

Ivana: Volim hranu, pa nemam potrebu svakodnevno pripremati neku drugu vrstu obroka. Dapače, sklona sam zaljubiti se u jednu namirnicu i onda je pripremati na sve načine. S obzirom da nisam ljubiteljica mesa, vrlo ga rijetko jedem.

Café24: Voće ili povrće?

Luka: Povrće, organsko po mogućnosti.

Ivana: I voće i povrće... Ljubitelj sam zelenog povrća i najdraže su mi kombinacije voća s povrćem u kašastim sokovima. 


Café24: Slano ili slatko?

Luka: Uvijek sam bio pobornik slanoga, no s godinama sve više počinjem padati i na slatke delicije. Ipak, po tom pitanju sam posebno izbirljiv, a ono na što najviše padam je karamelizirani mladi sir ili palačinke punjene kremom od ovčje skute.

Ivana: Slatko bez dvojbe i razmišljanja!

'Premda smo mi u finalu, Nada Rocco je naš uzor'

Café24: Ivana, koja je Lukina najjača strana u kuhanju?

Ivana: On ima niz prednosti. Izdvojit ću hrabrost, kreativnost, ali ispred svega osjećaj za dobre okuse.

Café24: Luka, a koja je Ivanina?

Luka: Preciznost i znanje.

Café24: Koristite li neki od recepata koje ste naučili od protivnika u “MasterChefu”?

Ivana: Apsolutno. Neke recepte imam namjeru još dugo kuhati. Veseli me što su ljudi jako dobro prihvatili naše kuhanje, pa je, primjerice, Nadina torta od avokada postala veliki hit!

Luka: I ja sam svojima za Uskrs napravio Nadinu tortu. Bili su oduševljeni.

Café24: Pjevanje ili kuhanje?

Luka: Pjevanje je moj život, moj odabir i posao, a kuham iz gušta. Ne znam što bolje radim, a nije me ni briga dok god uživam u jednom i drugom.

Ivana: Ovisi o publici....

Café24: Ivana, što kuhate kad su publika vaši sinovi?

Ivana: Najčešće im pripremam juhe u raznim kombinacijama, i to me spašava jer mi je to jedna od rijetkih prilika da im ubacim povrće u prehranu. Svašta im pripremam - od džema od malina do pizze, ali najviše vole rižu, tjesteninu i pohano meso.

'Ne bismo imali ništa protiv romantićne večere u New Yorku'

Café24: Koji je, prema vašemu mišljenju, idealan jelovnik za romantičnu večeru?

Luka: Fina bijela riba, može i neki dobar sushi, dobro crno vino, zatamnjeni prostor, na vrhu nekog nebodera u New Yorku.

Café24: Kojeg se rituala pridržavate prije nego što se uhvatite kuhače?

Ivana: Pomolim se. To radim prije svega što radim. Tako mi je lakše!

Luka: Udahnem i zadržim zrak tri minute. Šalim se! Nisam ritualni tip. Uzdam se u se i u svoje kljuse.

Café24: Vodite li se strašću u svemu što radite ili je tako samo s kuhanjem?

Ivana: Prije bih to nazvala uvjerenjem. Ne upuštam se ni u što bez vjere u to što radim. Sve radim kako treba, nikad napola. Nisam jedna od onih koja odrađuje ili se upušta u bilo što iz nejasnih motiva.

Luka: Strast je ključna jer bez žara i strasti rijetko se postižu veliki rezultati.

Café24: Kako ćete provesti ljeto?

Ivana: Moram priznati da je razdoblje preda mnom turbulentno. Već 8. lipnja pripremam sa svojom muzičkom školom koncert u Komediji, nakon čega kreću edukacijske radionice, kojima sam potpuno posvećena. To više što su nam se počeli javljati zainteresirani iz inozemstva, pa je izazov još veći. A kolovoz je rezerviran za obitelj i uživanje na Murteru.

Luka: Moje ljeto rezervirano je za kuhanje u Fabrici u Komiži i za svirke po Lijepoj Našoj. Bit će dinamično i ispunjeno u svakom slučaju, a naravno, neću zaobići ni svakodnevno kupanje i plivanje. Bez toga ne bih mogao ljeti funkcionirati jer ipak sam ja dite s mora. 

Nakon velikog dvoboja postoji mogućnost da naprave pjesmu

Café24: Postoji li šansa da nakon “borbe u finalu” padne i glazbeni duet?

Luka: E pa nikad se ne zna. Ivana je vrsna vokalistica, pa bi to za mene bio pravi izazov. Nespojiva smo kombinacija, što zbog interpretacije što zbog vrste glazbe kojom se bavimo, ali u tome i jest možda ‘caka’.

Ivana: U svakom slučaju! I prije natjecanja impresionirao me Luka talentom i pjevačkim sposobnostima, a nakon ovog intenzivnog druženja od nekoliko mjeseci to se sve potvrdilo. Dakle, suradnja je itekako moguća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 33
Josipa Lisac otkrila: Sve što me privuklo seriji 'Dnevnik velikog Perice' nema veze s nostalgijom
PURGERSKI ŠMEKERI

Josipa Lisac otkrila: Sve što me privuklo seriji 'Dnevnik velikog Perice' nema veze s nostalgijom

Glazbena diva Josipa Lisac opisuje kako je doživjela ‘Dnevnik velikog Perice’ • Zagreb je u seriji oslikan glazbom zbog svih evergreena Stanića, Diklića, Ive Robića...
Breskvica otkazala nastupe u susjednoj BiH zbog tragedije: 'Ovo nije vrijeme za pjesmu...'
POGOĐENA TRAGEDIJOM

Breskvica otkazala nastupe u susjednoj BiH zbog tragedije: 'Ovo nije vrijeme za pjesmu...'

Pjevačica je sinoć trebala nastupati u Livnu i večeras u Čitluku, no zbog tragedije koja je pogodila Zagreb i cijelu Hrvatsku, odlučila je odgoditi nastupe. O tome se oglasila putem svog Instagram profila.