Ako pitate kuhare koji začin najrjeđe koriste u svojim jelima, odgovor će vjerojatno biti - šafran. I to ne zbog okusa koji daje, već zbog svoje nevjerojatno visoke cijene
Ludo, a istinito: Začin šafran je i do 15 puta skuplji od srebra!
Samo klijenti s dubokim džepovima mogu si priuštiti jela začinjena skupocjenim šafranom. Premda mnogi tvrde da je skuplji i od zlata, to nije istina. Doduše, što se tiče srebra, šafran mu je itekako "začinio" put. Naime, gram srebra kreće se oko četiri kune, dok je jedan gram začina oko šezdeset kuna.
Oni koji su voljni potrošiti toliko novca na začin, trebaju dobar recept, zbog kojeg 60 kuna neće uzalud potrošiti. Kuharica Nirmala, koja začine ima u malom prstu, predložila je svoj recept.
POGLEDAJTE VIDEO: Šafran daje gotovo luksuzan okus i aromu jelima
Pokretanje videa...
Inače, gotovo 90 posto proizvodnje šafrana na cijelom svijetu otpada na Iran. Upravo je njihov šafran i najkvalitetniji, a slijedi ga španjolski. Za samo jedan gram začina potrebno je čak 150 cvjetova šafrana, a cjelokupna procedura dobivanja začina od cvijeta je delikatna. Svaki cvijet mora se ubrati ručno, pažljivo "rastaviti" i osušiti.
Sve je dodatno otežano uzmemo li u obzir da šafran u prosjeku cvjeta tek jedan tjedan godišnje.
Pronađite više ovakvih sadržaja na: intheboxtv.info