Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Loši susjedi: Krumpir i luk nikad ne čuvajte zajedno, evo zašto

Loši susjedi: Krumpir i luk nikad ne čuvajte zajedno, evo zašto

Jabuke držite najmanje 15 do 20 centimetara od ostalog voća i povrća, osim ako poželite da vam neko voće brže sazre, poput nezrelih banana, tada jabuke stavite blizu, savjetuje John Adler

Ako znate koje vrste namirnica mogu biti skladištene zajedno, a koje ne smiju biti blizu jedna drugoj, tad ćete produljiti vijek trajanja vaše hrane. Općenito, nemojte skladištiti voće ili povrće osjetljivo na etilen s voćem ili povrćem koje proizvodi veliku količinu tog plina, kaže John Adler iz američke tvrtke koja se bavi hranom Blue Apron. 

POGLEDAJTE VIDEO o proklijalom krumpiru:

Pokretanje videa...

krumpir 01:09

- Vjerojatno najbolji primjer za to je skladištenje luka s jabukama, jer ćete završiti s jabukama koje imaju miris luka. Ili, još jedan bolji primjer su krumpir i luk. Zajedničko skladištenje luka i krumpira ubrzat će proces zrenja krumpira, a time i bržeg kvarenja ili klijanja. To vrijedi i za češnjak, unatoč činjenici da bi krumpir, luk i češnjak trebali biti smješteni zajedno na hladnom i tamnom mjestu - pojasnio je.

Izdvojio je i jabuke kao primjer. One, kaže, puštaju puno etilena pa ih ne želite držati u zdjeli s drugim voćem. 

- Pokušajte ih držati najmanje 15 do 20 centimetara od ostalog voća i povrća. Postoji jedna iznimka od ovih pravila, a to je ako poželite da vam neko voće brže sazre, poput nezrelih banana, tada jabuke stavite blizu - otkrio je.

Poput jabuka i zrelih banana, i dinje proizvode dosta etilena.

Znate li kako izgleda brazilsko grožđe? Raste iz kore drveta, vrlo je zdravo i jako ukusno
Znate li kako izgleda brazilsko grožđe? Raste iz kore drveta, vrlo je zdravo i jako ukusno

Cvjetaču držite dalje od jabuka, kivija i luka

- Cvjetača je vrlo osjetljiva na etilen, pa je najbolje ne držati je u istoj ladici s jabukama, dinjama, kivijem ili lukom - kaže Adler. 

- Njoj je, također, potrebna cirkulacija zraka kako bi ostala svježa pa svakako pazite da, ako je u vrećici, ima rupe za zrak. Cvjetaču je najbolje čuvati u ladici hladnjaka s drugim povrćem, ili na polici. Isto vrijedi i za brokulu, kupus i prokulicu, koji su svi osjetljivi na etilen - pojašnjava ovaj stručnjak.

Gljive držite podalje od aromatične hrane

- Većina ljudi gljive skladišti s drugim proizvodima u hladnjaku. Ali, valja znati da su one podložne upijanju jačih mirisa hrane koja je u blizini, poput ostataka ručka, pa ih čuvajte podalje od takvih stvari - pojašnjava Adler

Napominje da je gljive najbolje čuvati u papirnatoj vrećici, jer im to omogućuje da dišu, a osim toga, papir apsorbira višak vlage čime se šansa za kvarenje smanjuje. Savjetuje promijeniti papirnatu vrećicu u kojoj su gljive kad postane previše mokra.

- Višak vlage i pogrešna temperatura mogu brzo pokvariti vaše namirnice u hladnjaku - dodao je. 

Iskoristite sezonu mandarina: Čuvaju srce, jačaju imunitet..
Iskoristite sezonu mandarina: Čuvaju srce, jačaju imunitet..

Kontrola temperature

- Na primjer, povrće se nakon kupovine može ugrijati u vašem automobilu, zato je važno ostaviti ga da se temperira i dođe na sobnu temperaturu. Tek tada ga stavite u hladnjak, u ladicu za povrće. Na taj način neće tako brzo doći do kondenzacije - objasnio je.

Smanjenje vlage

- Zeleno povrće je najbolje oprati, dobro osušiti i zatim pohraniti sa slojevima papirnatih ubrusa između listova kako bi se spriječilo da kondenzacija napravi štetu - pojasnio je, a prenosi marthastewart.com.  

Ove dvije grupe namirnica ne idu zajedno

Proizvođači etilena su:

  • avokado
  • jabuke
  • banane (zrele)
  • smokve
  • grožđe
  • dinje
  • kruške
  • breskve i nektarine
  • paprike
  • krumpir
  • rajčice

Osjetljivi na etilen su:

  • banane (nezrele)
  • brokula
  • prokulice
  • kupus
  • mrkva
  • karfiol
  • krastavci
  • lisnato povrće
  • zelena salata
  • luk
  • tikvice
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom