U sklopu promoviranja novigradske dagnje večeras, 11.7. se priređuje velika gastro-fešta prilikom koje će novigradski uzgajivači donirati 500 kilograma dagnji.
Ljubitelji dagnji večeras će uživati u Novigradu kraj Zadra
Dagnje iz Novigrada (kraj Zadra) bit će prve školjke u Hrvatskoj s markicom zaštićene izvornosti i zaštićenog zemljopisnog podrijetla. Postupak certificiranja dugotrajan je i kompliciran, a kriteriji su strogi. Vrijedi biti uporan za takav gastronomski brend. Na cijelom svijetu, u kategoriji proizvoda mora i ribarstva samo je 27 proizvoda registriranih ili u postupku registracije. Kada je konkretno dagnja u pitanju, trenutačno je u postupku zaštite samo dagnja s britanskih kanalskih otoka.
Za markicu zaštićene izvornosti i zaštićenog zemljopisnog podrijetla trebati će 3 do 5 godina, kriteriji su strogi, procedura komplicirana. Ne smije biti greške u pisanju same specifikacije. Da pojednostavimo, ne smije se pogriješiti niti jedno slovo. Sjetite se kako je propala certifikacije višnje maraške koja zbog grešaka nije dobila markicu.
Branimir Baždarić iz zadarske Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije pojašnjava kako je prvi korak u ovom poslu osnovati udrugu koja će okupiti svih osam proizvođača dagnji u novigradskom moru. Ono po čemu je novigradska dagnja posebna je okus i popunjenost. Posebna je i "paša" novigradskog mora, spoj i miješanje s organskom tvari koju donosi Zrmanja.
A kako bi ovaj zahtjevni zadatak vezan za ovu izdašnu školjku približili svima, novigradski uzgajivači donirat će 500 kilograma dagnji za najveću dosad gastro feštu, ove subote, kojoj će prethoditi stručni skup u Novigradu.
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
20 zanimljivih činjenica o smrti
Pili su i zabavljali se, a onda je mladić prijatelju dao bombu u ruke: 'Sin ima gelere po tijelu'