Objektivno, male su mogućnosti za uštedu, ali one postoje, barem po pitanju hrane. Sjetimo se naših starijih što su radili, rekao je Ljubo Jurčić
Ljubini savjeti za uštedu na hrani: Kiselite povrće, naručite sad svinju, popravljajte stvari
Ekonomist Ljubo Jurčić i bivši Račanov ministar u razgovoru za RTL govorio je o uštedama na troškovima prosječne obitelji koji bi ove zime mogli drastično porasti pa poručio da bi trebali pripremati zimnice, kiseliti povrće, ali i sada dogovoriti svinjsku polovicu i staviti je u škrinju, tko je ima.
- Objektivno, male su mogućnosti za uštedu, ali one postoje, barem po pitanju hrane. Sjetimo se naših starijih što su radili - rekao je i dodao da bi recepti starijih generacija, mogli bi malo truda pomoći ljudima i danas.
Pa je tako krenuo u prisjećanje i rekao da se kupovalo preko sindikata, gdje je bilo jeftinije ili se opskrbljivalo direktno od proizuvođača na selu, a to su bile svinjske polovice, teletina, grašak, krumpir.
- To nije bila opskrba za tjedan ili dva, nego za dva mjeseca i dulje, a grašak i krumpir kupovali su se za četiri mjeseca. Prije godinu dana govorio sam da ide inflacija, ljudi su se smijali, ali sam rekao da onaj, koji ima 50 tisuća kuna, treba uložiti u škrinju, duboki zamrzivač, pa kupiti hranu po niskim cijenama jer će ona do kraja godine sigurno poskupjeti - rekao je.
Kaže i da sad nije vrijeme za kupnju perilica, bojlera i da treba stvari popraviti, a ptako i cipele.
- Cipele je jeftinije popraviti za 50 kuna nego kupiti nove za 500 ili 1000 kuna. I ne treba čekati zimu, treba ih sad pođoniti - kaže profesor Jurčić.
- Treba pripremiti zimnicu, uložiti. U moje vrijeme u urbanim sredinama čitave su zgrade mirisale ili smrdjele (kako tko voli) po zimnici. Vino kupiti direktno kod proizvođača, 100 ili 200 litara, u podrumu kuće ukiseliti kupus. Neka jedan to napravi, bit će dovoljno za više njih - rekao je i dodao da je zadržao neke od tih navika pa uzgaja četiri svinje u svom kraju.
Govoreći o svinjama i zimnici, računa da ušteda može biti 50 posto, napominje da bi se, onaj tko želi svinjsku polovicu, trebalo sada povezati s proizvođačima, a ne prije Božića kad je navala.