Obavijesti

Ljubimci

Komentari 3

Morski psi rekorderi: Saznajte zanimljivosti iz morskih dubina

Morski psi rekorderi: Saznajte zanimljivosti iz morskih dubina
1

Najveći morski pas, a samim time i najveća riba na svijetu je kitopsina koja može narasti do 15 metara dužine. Kitopsina je također morski pas koji ima najveća usta

VIDEO

Morski psi fascinantne su životinje koje su se na Zemlji pojavile prije 400 milijuna godina. Od tada  do danas bez prestanka plivaju svim svjetskim morima i oceanima. 

Određene vrste moguće je  vidjeti u rijekama i jezerima. Podjednako dobro snalaze se u mračnim dubinama, kao i u plićacima blizu obala. 

Portal enchantedlearning.com donosi zanimljivosti o morskim psima rekorderima:

Kostelj ( Squalus acanthias) najčešća je vrsta morskog psa na svijetu, prepoznatljiva po duguljastom tijelu dužine oko 1,6 metra, plosnatoj glavi u čijoj čeljusti se nalaze tri reda šiljatih zuba. Ima ih u Jadranskom moru, ali najbrojniji su u sjevernom Atlantiku. 

Najveći morski pas, a samim time i najveća riba na svijetu je kitopsina (Rhincodon ili Rhiniodon typus) koja može narasti do 15 metara dužine. Kitopsina je također morski pas koji ima najveća usta na svijetu

Druga najveća riba na svijetu morski je pas  golema psina (Cetorhinus maximus) koja može narasti do 12,3 metra. Etmopterus perryi  ( engleski naziv: Dwarf Lanternfis) najmanji je morski pas na svijetu koji može narasti  maksimalno 20 centimetara.

 'Portugalski' morski psi ( Centroscymnus coelolepis) najpoznatiji su morski psi ronioci koji mogu zaroniti više od 2750 metara.

Morski pas modrulj živi i u Hrvatskoj, a osim što se smatra jednim od najopasnijih morskih pasa na svijetu poznat je kao morski pas 'putnik' koji u vrijeme migracija proputuje između dvije i tri tisuće kilometara. 

Također, modrulji su morski psi s najvećim zabilježenim leglom. U jednoj plavoj psini pronađeno je čak 135 mladunaca.

Najstrašnija vrsta morskog psa bila je divovska bijela psina ili megalodon ( Carcharodon ili Carcharocles megalodon) koja je izumrla. 

Ova vrsta morskog psa živjela je prije 25 milijuna godina, a spominje ih se kao pretke današnje velike bijele psine. Bili su dugački do 12 metara prepoznatljivi po oštrim zubima veličine ljudske ruke.

Kad ih već spominjemo recimo da su velike bijele psine najopasniji morski psi na svijetu, umiješani u većinu napada na ljude. Jacques-Yves Cousteau za njih je rekao da su to jedini morski psi koji se nikada ne boje priči roniocima.

Najbrži  morski psi, a samim time i najbrže ribe na svijetu su mako i plavi morski psi. Brzinu morskih pasa teško je odrediti pa procjene stručnjaka variraju od 35 do čak 95 km/h. 

Morski pas s najjačim ugrizom je Carcharhinus obscurus ( engleski naziv: dusky shark) , dok morski pas lisica ima najduži rep među morskim psima koji koristi za lov jer snažnim udarcem repa može ošamutiti plijen.

Pročitajte i ostale zanimljivosti o morskim psima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Ovako je Georgina izgledala prije. Ronalda je upoznala s 22 godine. Ovo je čeka ako prekinu
TKO JE GEORGINA?

Ovako je Georgina izgledala prije. Ronalda je upoznala s 22 godine. Ovo je čeka ako prekinu

Partnerica nogometaša Cristiana Ronalda (30) rođena je 27. siječnja 1994. godine u Buenos Airesu, a cijelo je djetinjstvo provela u gradiću Jaca na sjeveroistoku Španjolske

Bili su prijatelji, a onda je oteo hrvatsku zastavu pa i nagazio Dražena. Sad mu je odao počast
PRIČA DIVCA I PETROVIĆA

Bili su prijatelji, a onda je oteo hrvatsku zastavu pa i nagazio Dražena. Sad mu je odao počast

Zajedno su godinama dominirali svjetskom košarkom kao suigrači, ali rat je zauvijek razdvojio Petrovića i Divca. Srbin mu nije došao na sprovod, a poslije 12 godina sreo mu je majku. Sada je došao u Zagreb na memorijalnu utakmicu u spomen na Dražena