Ksitol i sorbitol u kaugumama bez šećera smanjuju količinu bakterija u ustima i smanjuju rizik od karijesa, no istovremeno povećavaju kiseline te nagrizaju caklinu
Žvakaće gume bez šećera nisu bez kalorija i oštećuju caklinu
Žvakaće gume bez šećera uzrokuju eroziju gornjeg sloja zuba, otkriva studija Sveučilišta Boston, Helsinki i Nevada. Česti sastav žvakaćih guma su ksitol i sorbitol koji služe za smanjenje broja bakterija u ustima no oni i povećavaju kiselost koja nagriza zubnu caklinu, ističu znanstvenici.
Zbog toga ih ne preporučuju kao sigurnu alternativu onima sa šećerom koje mogu uzrokovati dijabetes i probleme s probavom, objašnjavaju znanstvenici. Uz to, žvake bez šećera nisu bez kalorija.
Često se naglašavaju beneficije proizvoda koji ne sadrže šećer, no oni imaju skriven rizik. Ne treba uzimati više od jedne žvakaće gume na dan, prenosi britanski "Zubarski časopis".