Svi znaju da su gazirana pića, čokolade i lizalice loše za zube, ali postoji još niz iznenađujućih namirnica koje potiču stvaranje karijesa i uništavaju lijepi biserno bijeli osmijeh, a jedna od njih je i led
Zubari otkrivaju: Jedete li ovu hranu, nećete imati bijele zube
Pranje zuba, zubni konac, korištenje vodice za ispiranje usta i redoviti pregledi kod zubara su jako bitni za održavanje zdravih i lijepih zubi. Ali to nije sve... Jako bitna je i hrana koju ljudi jedu, piše Daily Mail.
Zubar Peter Chuang iz Asocijacije za oralno zdravlje Australije je nedavno otkrio iznenađujuće podatke o hrani koja uništava zube.
Ako želite imati zdrave i bijele zube, smanjite konzumaciju sljedećih 5 vrsta namirnica.
1. Agrumi
- Naranče i ostali agrumi kao što su limun i grejp sadrže visoki nivo limunske kiseline što dovodi do povećanog rizika od uništavanja zubne cakline i povećanja osjetljivosti zubi - izjavio je dr. Chuang.
Savjetuje da agrume ljudi zamijene voćem poput banana i jabuka.
2. Tjestenina
- Mislite da povremeno jedenje tjestenine nema većeg utjecaja na vaše zdravlje? U krivu ste. Ako radite tjesteninu u umaku od rajčica ili radite Napoli umak, jako štetite svojim zubima, jer oba umaka su jako kisela - objašnjava Chuang.
Također, upozorava da konzervirana rajčica, koja se obično koristi za izradu umaka za tjesteninu, je puno kiselija od umaka napravljenog od svježih rajčica.
- Ako želite napraviti tjesteninu koja neće štetiti vašim zubima, odaberite prirodne umake ili umake na bazi maslinovog ulja - savjetuje.
3. Kokice
Tvrda i hrskava hrana je opasna za zube jer je često uzročnik pucanja zuba i uništavanja zubne cakline.
- Dobar primjer su kokice, koje se često kod pripreme sve ne rastvore i kad čovjek naleti na jednu neotvorenu kokicu postoji velika šansa da će mu puknuti ili napući zub - upozorava dr. Chuang.
- Posebno se treba paziti karameliziranih kokica, koje su obavijene stvrdnutim šećerom - dodaje.
4. Ukiseljeno povrće
Svo ukiseljeno povrće je - kiselo. I tu se ne misli samo na doslovno kisele krastavce, već i na masline, kukuruz i ciklu, koji su svi u otopini koja sadrži puno kiseline, za koju smo već ranije naveli da uništava caklinu.
- Problem s ovom hranom je da izaziva ovisnost, a mnogi misle da, na primjer, masline ne mogu štetiti njihovom zdravlju - napominje dr. Chuang.
5. Led
Isto kao što i kokice mogu napraviti veliku štetu, tako može i led. Ljudi koji imaju velike plombe ne bi smjeli gristi led jer postoji mogućnost da im se plombe odlome ili odlijepe.
Kako smanjiti kiselost alkoholnih pića i smanjiti oštećenje cakline?
Što je niži pH pića, postoji veća šansa za eroziju zubi. PH vode je 7, želučane kiseline 2, a zubi počinju propadati već na pH-u od 5.5
PH najčešćih pića:
- Coca Cola: 2.7 pH
- Sok od naranče: 3.4 pH
- Gazirana mineralna voda: 3.7 pH
- Gatorade: 3.3 pH
- Vino: 2.3 - 3.8 pH
- Pivo: 4.0 - 5.0 pH
- Crna kava: 2.4 - 2.5 pH
Kako smanjiti šanse za oštećenje cakline?
- Napunite čašu ledom kako bi povećali količinu vode i smanjili kiselost pića
- Odmah nakon što ste popili alkoholno piće popijte vodu
- Žvačite zdravu tvrdu hranu koja stimulira proizvodnju sline poput orašastih plodova, mrkve i celera
- Žvačite kaugumu bez šećera
- Pnakon obroka pričekajte pola sata prije pranja zuba
VIDI OVO: 10 tajnih hrvatskih plaža za koje morate znati.