Znanost otkriva da nam se radi promjene okolnosti na visinama sviđa nešto drugo, stoga su te smjernice uveli u pripremu hrane u mnogim aviokompanijama
Znate li zbog čega hrana i piće imaju drugačiji okus u avionu?
Mnogi ljudi smatraju da je avionska hrana lošeg okusa, no kako se ispostavlja, nije sva krivnja na aviokompanijama za to što hrana u zraku ima drukčiji okus nego na zemlji. Ipak, znanost donosi neke činjenice koje su ovdje ključne.
- To nije samo vaša mašta. Hrana i piće zaista imaju drugačiji okus u zraku - rekao je za Fox News Digital urednik portala The Points Guy, specijaliziranog za putovanja.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Kombinacija niže vlažnosti i pritiska u kabini dovodi do dehidracije, što "uzrokuje da okusi postanu manje izraženi", objašnjava Henderson, urednik sa sjedištem u New Yorku. Konkretno, vaša percepcija slanog i slatkog okusa najviše je ugrožena.
S druge strane, kiselkasti, gorki i začinjeni okusi manje se promijene, što objašnjava zašto tvrtke koje pripremaju obroke za avione često koriste više začina nego što bi to činile na tlu.
Ovo je i razlog zašto sok od rajčice – ključna sastavnica Bloody Mary koktela, bogata slatkoćom i umami okusima – jednostavno ima bolji okus u avionu.
I ginger ale također ima bolji okus na većim visinama. Naime, kako kaže Henderson, različiti faktori u zraku utječu na okus pića, a jedan od tih faktora je i visina na kojoj se avion nalazi.
Također, pozadinski zvukovi i vibracije u avionu mogu igrati ulogu u tome kako percipiramo okuse. Studije sugeriraju da ovi elementi mogu imati značajan utjecaj na naš osjet mirisa. Ovaj faktor, tvrdi Henderson, često utječe na njega osobno kad putuje.
- Osim toga, primijetio sam da moj osjet mirisa nije isti kao kad sam na tlu, što mijenja način na koji doživljavam okus hrane - kaže Henderson.
Tijekom leta, Henderson često naručuje kombinaciju Coke Zero ili soka od brusnice sa soda-vodom uz obrok.
- American Airlines na nekim svojim glavnim linijama poslužuje espresso, što mi se sviđa, no, kao i mnogima, avionska kava obično nije najbolja - dodaje.
Kada je riječ o odabiru hrane, Henderson savjetuje da se odlučite za tjesteninu, osim ako na jelovniku nije burger ili rebarca u ponudi American Airlinesa.
- Tjestenina je obično dobra u zraku, bez obzira na aviokompaniju koja je poslužuje - objašnjava.
Međutim, za sve one koji žele maksimalno uživati u okusu hrane i pića tijekom leta, Henderson ima jedan važan savjet: izbjegavajte pretjerivanje s alkoholnim pićima.
- To nije najbolja ideja - kaže on.
Alkohol, naglašava, "pogoršava dehidraciju i povećava šanse za mamurluk", što čini let još neugodnijim. Za uživanje u okusu i užitku u avionskoj hrani i piću, važno je biti umjeren, piše msn.