Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Znate li zbog čega hrana i piće imaju drugačiji okus u avionu?

Znate li zbog čega hrana i piće imaju drugačiji okus u avionu?

Znanost otkriva da nam se radi promjene okolnosti na visinama sviđa nešto drugo, stoga su te smjernice uveli u pripremu hrane u mnogim aviokompanijama

Mnogi ljudi smatraju da je avionska hrana lošeg okusa, no kako se ispostavlja, nije sva krivnja na aviokompanijama za to što hrana u zraku ima drukčiji okus nego na zemlji. Ipak, znanost donosi neke činjenice koje su ovdje ključne.

boyfriend and girlfriend clinking with champagne glasses in private plane

- To nije samo vaša mašta. Hrana i piće zaista imaju drugačiji okus u zraku - rekao je za Fox News Digital urednik portala The Points Guy, specijaliziranog za putovanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

[TOP 3 VIJESTI DANA] Nikad skuplji Božić: Ništa od bakalara ove godine, ručat ćemo par lignji i šaku blitve! 01:02

Kombinacija niže vlažnosti i pritiska u kabini dovodi do dehidracije, što "uzrokuje da okusi postanu manje izraženi", objašnjava Henderson, urednik sa sjedištem u New Yorku. Konkretno, vaša percepcija slanog i slatkog okusa najviše je ugrožena.

S druge strane, kiselkasti, gorki i začinjeni okusi manje se promijene, što objašnjava zašto tvrtke koje pripremaju obroke za avione često koriste više začina nego što bi to činile na tlu.

Veliki tjedni horoskop: Bikove očekuju putovanja, Djevice će osvajati, a Vage biti prezauzete
Veliki tjedni horoskop: Bikove očekuju putovanja, Djevice će osvajati, a Vage biti prezauzete

Ovo je i razlog zašto sok od rajčice – ključna sastavnica Bloody Mary koktela, bogata slatkoćom i umami okusima – jednostavno ima bolji okus u avionu.

I ginger ale također ima bolji okus na većim visinama. Naime, kako kaže Henderson, različiti faktori u zraku utječu na okus pića, a jedan od tih faktora je i visina na kojoj se avion nalazi.

Također, pozadinski zvukovi i vibracije u avionu mogu igrati ulogu u tome kako percipiramo okuse. Studije sugeriraju da ovi elementi mogu imati značajan utjecaj na naš osjet mirisa. Ovaj faktor, tvrdi Henderson, često utječe na njega osobno kad putuje.

- Osim toga, primijetio sam da moj osjet mirisa nije isti kao kad sam na tlu, što mijenja način na koji doživljavam okus hrane - kaže Henderson.

Tijekom leta, Henderson često naručuje kombinaciju Coke Zero ili soka od brusnice sa soda-vodom uz obrok.

- American Airlines na nekim svojim glavnim linijama poslužuje espresso, što mi se sviđa, no, kao i mnogima, avionska kava obično nije najbolja - dodaje.

Kada je riječ o odabiru hrane, Henderson savjetuje da se odlučite za tjesteninu, osim ako na jelovniku nije burger ili rebarca u ponudi American Airlinesa.

- Tjestenina je obično dobra u zraku, bez obzira na aviokompaniju koja je poslužuje - objašnjava.

12 prelijepih lokacija: Evo kamo putovati svaki mjesec u godini
12 prelijepih lokacija: Evo kamo putovati svaki mjesec u godini

Međutim, za sve one koji žele maksimalno uživati u okusu hrane i pića tijekom leta, Henderson ima jedan važan savjet: izbjegavajte pretjerivanje s alkoholnim pićima.

- To nije najbolja ideja - kaže on.

Alkohol, naglašava, "pogoršava dehidraciju i povećava šanse za mamurluk", što čini let još neugodnijim. Za uživanje u okusu i užitku u avionskoj hrani i piću, važno je biti umjeren, piše msn.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6
Učiteljica u mirovini: 'Ovo je najveća greška koju roditelji rade, govorim vam iz iskustva'
ZNA O ČEMU GOVORI

Učiteljica u mirovini: 'Ovo je najveća greška koju roditelji rade, govorim vam iz iskustva'

Učiteljice vide djecu i roditelje iz nekog sasvim posebnog kuta, pa nije loše čuti što imaju za reći. Ovaj savjet jedne učiteljice u mirovini mnoge će 'zaboljeti'