Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Znate li zašto u hladnjaku ima svjetla, a u zamrzivaču ne?

Znate li zašto u hladnjaku ima svjetla, a u zamrzivaču ne?

Kada otvarate hladnjak, svjetlo se automatski pali, no mnogi se pitaju zašto to nije slučaj sa zamrzivačem. Iako je zamrzivač dio hladnjaka i otvara se na isti način, nema ugrađeno svjetlo

VIDEO

Odgovor na ovo pitanje dao je profesor ekonomije Robert H. Frank sa Sveučilišta Cornell. Razlog je jednostavan – a to je trošak.

- U zamrzivaču nema svjetla zbog odnosa troška i koristi. Trošak instaliranja svjetla u zamrzivač je stalan, bez obzira na to koliko često ga otvarate. Korist je u tome što vam je lakše pronaći hranu. No, budući da ljudi mnogo rjeđe otvaraju zamrzivač nego hladnjak, trošak je znatno veći od koristi. Zato proizvođači nastoje uštedjeti i ne ugrađuju svjetlo u zamrzivače - objasnio je profesor Frank.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:52

Dodao je da bi se to moglo promijeniti ako tržište pokaže spremnost platiti za takvu pogodnost.

 

- Uvođenje takvih dodataka dolazi kada se procijeni da je tržište spremno platiti. Kako raste kupovna moć, tako raste i vjerojatnost uvođenja novih pogodnosti. Odnos troška i koristi pokazuje trend da će potrošači s većim budžetom uskoro željeti svjetlo u zamrzivaču, i proizvođači će im to omogućiti - dodao je profesor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Evo zašto je dobro piti vodu s medom i limunom svako jutro
PROVJERENI RECEPT

Evo zašto je dobro piti vodu s medom i limunom svako jutro

Za dobro zdravlje trebaju vam šalica tople vode, dvije žlice svježe iscijeđenog soka od limuna i žličica meda - redovitim ispijanjem tog napitka ojačat ćete imunitet i biti zdraviji