Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Znate li zašto se za Praznik rada jede baš grah? Tu su i tri zgodna recepta - kotlić, gravče, salata

Znate li zašto se za Praznik rada jede baš grah? Tu su i tri zgodna recepta - kotlić, gravče, salata

Grah se može pripremiti na stotine načina, a mi vam donosimo i jedan recept kako su to radile naše bake prije gotovo 60 godina. Tu je i pojašnjenje zašto ga 1. svibnja mnogi jedu

Grah se oduvijek nalazio u tanjurima sirotinje, kako seljaka tako i radničke klase pa nekako ima smisla što se jede i na Međunarodni praznik rada.

Uz tu namirnicu su odrasle generacije, jer je oduvijek bila jeftina i izdašna. Od male količine se mogao napraviti pun lonac, a kako sirovi grah ima preko 300 kalorija na 100 grama, bogat je vlaknima i ugljikohidratima, od njega se čovjek mogao dobro najesti i dobiti dodatnu snagu za teške poslove koji su bili pred njim.

POGLEDAJTE VIDEO kako je Dubioza Kolektiv čestitao Praznik rada pjesmom prije par godina:

Pokretanje videa...

Dubioza kolektiv 02:20

Nekad je priprema graha bila jednostavna - u lonac se stavio suhi grah koji je odležao preko noći pa se kuhao s malo soli, pokojim lovorovim listom i komadićem kože od slanine ili sušenom kosti. U boljim danima se u loncu našao i komad mesa, poput govedine ili pokoja kobasica. Na kraju se pravila zaprška na masti uz dodatak malo crvene paprike i češnjaka.

Danas postoji na stotine recepata s grahom i mnogi ga rado jedu. 

Donosimo vam nekoliko zgodnih recepata:

Gravče na tavče

Sastojci:

  • pola kilograma suhog graha
  • dvije velike paprike
  • tri srednje glavice luka
  • 400 grama sjeckane rajčice
  • oko pola kilograma sušenih, dimljenih rebrica ili kobasica
  • malo sušenog, mljevenog čilija
  • malo mljevene crvene paprike
  • dva lovorova lista
  • vezica peršina
  • sol
  • papar

Priprema:

Grah namočite na nekoliko sati ili dan ranije pa skuhajte. Nasjeckajte luk, propržite ga sa mljevenim čilijem pa dodajte sjeckanu papriku, kratko pržite i dodajte sjeckanu rajčicu. U to ubacite sve začine, nasjeckajte češnjak i peršin, dodajte lovor i ostavite na laganoj vatri još 10-ak minuta. Ako vam se čini previše gusto, dodajte malo vode. 

Evo kako će trgovine i šoping centri raditi na Praznik rada
Evo kako će trgovine i šoping centri raditi na Praznik rada

U to ubacite ocijeđeni grah pa sve prebacite u keramičku ili zemljanu posudu, dodajte suha rebarca pa pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta ili dok se ne zgusne. 

Češnjak je vrlo ljekovit i dobar za ublažavanje raznih tegoba, od glavobolje do hemeroida
Češnjak je vrlo ljekovit i dobar za ublažavanje raznih tegoba, od glavobolje do hemeroida

Napomene:

Ako poželite napraviti gravče na tavče sa grahom iz konzerve ili mladim grahom, tada ga prethodno ne kuhajte, već stavite u posudu sa svim ostalim sastojcima i dodajte malo vode.

Tijekom pečenja provjerite treba li dodavati još tekućine ili ne, a jelo je gotovo kada je grah mekan, a dio tekućine je ispario. Također, umjesto rebrica i kobasica možete staviti nasjeckanu slaninu, a vrlo ukusna je i vegetarijanska varijanta u kojoj mesa nema.

Grah po receptu iz 1964. godine

Ovaj recept pronašli smo u knjizi 'Suvremena prehrana i kuhanje', koja datira iz 1964. godine. Priprema traje dugo, ali isplati se čekati jer je grah pripremljen na ovaj način - fantastičan. 

Možete ga napraviti klasično u loncu, ali i u kotliću negdje u prirodi - polako će se kuhati dok se vi zabavljate s prijateljima.

Originalni recept glasi ovako:

Sastojci:

  • 3/4 kg govedine
  • 1/4 kg graha
  • 1/4 kg zelja
  • 1/4 kg mrkve
  • 1 luk
  • sol
  • paprika

Priprema:

Za ovo jelo najbolja je govedina od flama, jer je masna. Opere se i izreže na komade kao za gulaš. Grah se opere i namoči. Mrkva i zelje izrežu se, također, na komade, pa se sve složi u lonac ili kotlić, i to najprije grah, zatim meso, pa mrkva i zelje.

Napokon se doda očišćeni sitno kosani luk, sol i crvena paprika, dolije se voda i pusti kuhati tri sata.

Salata od graha

Sastojci: 

  • 300 g graha
  • velika glavica luka
  • vinski ocat - količina po ukusu
  • bučino ulje
  • sol
  • papar
Prefina tjestenina s umakom od mladoga graha i parmezana
Prefina tjestenina s umakom od mladoga graha i parmezana

Priprema: 

U lonac stavite grah koji ste prethodno namočili, ulijte vodu i kuhajte oko sat vremena. Ako koristite grah iz konzerve dovoljno ga je kuhati 10 minuta.

Ocijedite grah, pustite da se ohladi. Potom u njega dodajte sol, papar, ocat, bučino ulje i tanko narezan luk. Promiješajte i ostavite da neko vrijeme prije posluživanja kako bi se okus bio još bolji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14
Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija
od 17. do 23. studenoga

Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija

Od 22. studenoga Lavove očekuje bolje razumijevanje s partnerom. Raspravljat ćete o nekim starim problemima, ali do svađa neće dolaziti. Samcima će za oko zapeti komunikativna osoba
Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja
NEDELJNA RAZONODA

Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...