Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Znate li što je tarana? Na njoj su odrasle generacije, a priprema se od samo dva sastojka

Znate li što je tarana? Na njoj su odrasle generacije, a priprema se od samo dva sastojka

Nekada su žene jako pazile da taranu prave tijekom suhih dana bez previše vlage u zraku - tako se bolje posušila i mogla je dulje stajati. Ovo skromno jelo znale su kuhati u vodi kao kašu i jesti za doručak

Radi se o jednoj vrsti tjestenine (tarana, taranica, taranić...) koja je u naše krajeve došla nekada davno iz Turske (tamo u tijesto dodaju i pire od rajčica).

Recept za taranu, kakva se kod nas jede od davnina, ne može biti jednostavniji, a potrebna su vam dva sastojka - brašno i jaja.

POGLEDAJTE VIDEO o pripremi domaćeg kruha

Pokretanje videa...

Baka Marija 01:09

Sastojci:

  • 4 jaja
  • oko 400 g oštrog brašna (ovisno koliko su jaja velika)

Priprema:

Pomiješajte jaja i brašno pa to mijesite i dodajte još brašna po potrebi dok se tijesto ne prestane lijepiti za podlogu. Važno je da bude dosta tvrdo, jer se kasnije riba na ribež, na dijelu gdje inače ribate jabuke.

Mala napomena: tijekom ribanja, kad se tijesto počne lijepiti za ribež, samo ga malo pobrašnite pa nastavite s poslom.

Thomas Jefferson 'uveo' recept u SAD, a kuhar James Hemings usavršio je makarone sa sirom
Thomas Jefferson 'uveo' recept u SAD, a kuhar James Hemings usavršio je makarone sa sirom

Izribano tijesto raširite na pobrašnjenu kuhinjsku krpu pa ga pospite brašnom i ostavite neka se dobro suši. Samo pazite da krpa nema nekakav miris (po deterdžentu i sl.) jer će se taj miris uvući u tijesto i pokvariti taranu.

Osušenu tjesteninu čuvajte u krpenoj vreći ili staklenoj posudi s poklopcem, i koristite po potrebi.

Skromno jelo koje je prehranilo mnoge

Naše bake su ovu tjesteninu stavljale u juhe, a kuhale su je i na mlijeku u slatkoj ili slanoj varijanti (slično riži na mlijeku). U tom slučaju stavite mlijeko da provrije pa skroz smanjite vatru i dodajte tarane tako da bude gušće (ne previše gusto). Kuhajte 8 do 10 minuta, posolite ili pošećerite te ostavite neka malo stoji sa strane poklopljeno.

Tradicionalni recepti za kruh: Bake su nekada od naribane jabuke radile domaći kvas
Tradicionalni recepti za kruh: Bake su nekada od naribane jabuke radile domaći kvas

Postojala je još jedva varijanta: taranu su kuhale u vodi u koju su stavile malo masti, slično kako se priprema s mlijekom. Dodale bi u to ili malo soli ili šećera, ovisno kako tko voli, i to su posluživale obitelji za doručak.  

Još jedan savjet: Nekada su žene jako pazile da taranu prave tijekom suhih dana bez previše vlage u zraku - tako se bolje posušila i mogla je dulje stajati. Naime, sušenjem na vlažnom zraku tarana dobije neku sivkasto-zelenkastu nijansu, a ako je dobro napravljena i osušena tad ima lijepu žućkastu boju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti
OD 22. DO 28. PROSINCA

Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti

Kod Jarca je moguća velika ljubav i zaljubljenost pa će mnogi ovih dana ući u novu vezu. A oni koji su već u vezi bit će privrženiji jedno drugom i razveseliti se darovima
Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak
25 IZAZOVNIH PITANJA

Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...