Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Znate li koliko voćki smijete skinuti s ove hrpe, prije nego se obrukate loveći ga po trgovini?

Znate li koliko voćki smijete skinuti s ove hrpe, prije nego se obrukate loveći ga po trgovini?

Dobra vijest za sve one koji se obrukaju u trgovini kad se lavina voća otkotrlja prema podu - znanstvenici su otkrili koliko voćki smijete uzeti prije nego se struktura hrpe raspadne

VIDEO

Koliko ste puta stajali kraj hrpe voća naslaganog u piramidu na polici u trgovini i počeli puniti vrećicu, pa na kraju posegnuli baš za onom mandarinom ili jabukom iza koje se pola brda srušilo i otkotrljalo po podu trgovine? Dobra je vijest da se više ne morate brukati, jer su znanstvenici istražili i utvrdili koliko se voća može ukloniti s takve hrpe prije nego što se struktura uruši, piše portal Science News.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovaj par jede samo voće i orašaste plodove

Pokretanje videa...

vegani 01:14

Iznenađujuće je koliko je to komplicirano, čini se iz nove studije koja je objavljena u prosinačkom broju Physical Review, ali – napokon imamo odgovor. 

- Urušavanje hrpe voća dobar je sustav za proučavanje dinamike koja proizvodi lavine i klizišta jer je promatrati to na voću relativno jednostavno, kaže fizičar Eduardo Rojas sa Sveučilišta Antofagasta u Čileu. Raspored 'objekata', odnosno voćki u ovakvoj piramidi nije nasumičan, postoji određena struktura, a svi su otprilike iste veličine i oblika, za razliku od zemlje na obronku planine. To olakšava ispitivanje utjecaja na cijelu strukturu ako uklonite samo jedan objekt. 

Koristeći računalne simulacije, Rojas i kolege modelirali su voće složeno pod mnogo različitih kutova, kako bi utvrdili postoji li situacija u kojoj se kolaps te strukture nipošto neće dogoditi, odnosno situacija kad će se urušavanje dogoditi odmah. Između tih krajnosti, tim je simulirao što bi se dogodilo s integritetom strukture kad bi se pomalo uklanjalo sve više voća.

VIDEO Proizvode rakije od voća na starinski, tradicionalan način
VIDEO Proizvode rakije od voća na starinski, tradicionalan način

Istraživanje je pokazalo da iz ovakve strukture možete ukloniti oko 10 posto voća prije nego što se pokrene lavina. Dakle, ako imate hrpu od 300 jabuka i 29 kupaca je izmaknulo po jednu jabuku sa hrpe, prvi sljedeći kupac mogao bi staviti kacigu na glavu prije nego što uzme jednu jabuku za sebe. 

jabuke i kruške na tržnici

- Čini se da njihove simulacije imaju neka od obilježja našeg svakodnevnog iskustva, kaže Arshad Kudrolli, fizičar sa Sveučilišta Clark u Worcesteru, Massachusetts. Kaže kako se s ovakvim pristup može generalizirati, odnosno dati neka opća preporuka. 

Rojas i kolege nadaju se da će na temelju ovog istraživanja moći simulirati i istražiti kritičnu točku i za nagnute hrpe predmeta različitih veličina koji su nasumično raspoređeni, poput hrpe kamenja, kod kojeg su mogući i opasni odroni. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'
PROMIJENILA TIJELO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'

Upoznala je gospodina X četiri godine ranije, nakon što joj je poslao e-mail u kojem je rekao da je želi rezervirati na sat vremena. Iako više nisu u kontaktu, jako mu je zahvalna