Američki znanstvenici razvijaju krumpir koji bi mogao izdržati toplinske valove kako bi pomogao rastu usjeva u budućnosti pogođenoj klimatskim promjenama
Znanstvenici razvijaju krumpir koji će izdržati toplinske valove
Tim istraživača proveo je terenska ispitivanja na jednoj lokaciji u američkoj državi Illinois i primijetio da je prilagođena biljka uzgojila do 30 posto više krumpira pod toplinskim stresom.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
To je učinjeno dodavanjem dva gena za modificiranje procesa koji se zove fotorespiracija kako bi se poboljšala učinkovitost, ostavljajući više energije za veći rast.
Autori rada, objavljenog u časopisu Global Change Biology, opisali su ovaj korak kao "obećavajući put za povećanje prinosa u uvjetima zagrijavanja planeta".
Potrebna su terenska ispitivanja na više lokacija kako bi se potvrdili nalazi tima u različitim okruženjima.
Na projektu je radio tim pod vodstvom Katherine Meacham-Hensold, sastavljen od znanstvenika sa Sveučilišta Illinois (UIUC) u Sjedinjenim Državama i Sveučilišta Essex u Engleskoj.
Meacham-Hensold je rekla da je cilj projekta zadovoljiti potrebe za hranom u uvjetima globalnog zatopljenja.
- Moramo proizvoditi usjeve koji mogu izdržati češće i intenzivnije toplinske valove ako želimo zadovoljiti potrebe stanovništva za hranom u regijama koje su u najvećem riziku od smanjenih prinosa zbog globalnog zatopljenja. Povećanje mase gomolja od 30 posto uočeno u našim ispitivanjima pokazuje poboljšanja procesa fotosinteze kako bi se omogućili usjevi spremni za klimatske promjene - rekla je.