Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Znanstvenici objasnili kako da si sami umirimo tjeskobu i stres

Znanstvenici objasnili kako da si sami umirimo tjeskobu i stres

Studija je pokazala da nježnim dodirom lica, ili polaganjem ruke na prsa, uz tople i pozitivne misli, možemo smanjiti razinu kortizola koji tijelo luči, a koji je odgovoran za naše mentalno i psihičko stanje

VIDEO

Nova studija pokazala je da imamo veliki potencijal u tome da sami sebi pomognemo u smanjivanju tjeskobe, anksioznosti i stresa, donosi BBC u kratkom video prilogu.

POGLEDAJTE VIDEO: Brza i jednostavna vježba disanja pomaže u redukciji stresa 

Pokretanje videa...

Vježba disanja 01:07

Naime, nova studija je pokazala da laganim trljanjem vlastitih ruku, štipkanjem vlastitog obraza, polaganjem ruke na vrat, prsa, trbuh ili na nogu, onako kako bi to učinio netko drugi da nas tješi, možemo postići iznenađujući učinak u smanjenju osjećaja uznemirenosti koji često vodi u pogoršanje zdravlja. 

Spikelets of wheat in hand

- Mi smo izrazito socijalna bića i odavno je dokazano da snaga dodira može imati čudesan učinak. No, jeste li znali da ne morate uvijek ovisiti o drugima da biste si osigurali dobrobit?  Naime, nova studija koja je analizirala učinak samoiscjeljujućeg dodira pokazala je da su ispitanici koji su ga prakticirali u praksi samo 20 sekundi imali manju razinu kortizola u odnosu na kontrolnu skupinu, iako su tvrdili da se razina njihovog stresa nije promijenila, ističe se u video prilogu. Znanstvenici kažu da to sugerira da postoji psihološki odgovor na vlastiti dodir kojega sami nismo svjesni.

OVDJE pogledajte video prilog o učinku samoiscjeljujućih dodira: 

Kako taj mehanizam u organizmu djeluje? 

U sklopu istraživanja ispitanici su trebali staviti vlastitu ruku na svoja prsa ili trbuh. Trebali su zatvoriti oči i razmisliti o nekoj svojoj nedavnoj grešci, fokusirajući se na to kako su se osjećali u trenucima kad se to dogodilo. U isto vrijeme, ispitivači su ih zamolili da sami sebi upute tople i nježne misli. Rečeno im je: 'Dozvolite sebi da zagrlite osjećaje koji se razvijaju u vama i zapitajte se kako u ovom trenutku sam sebi mogu biti prijatelj'. 

Znanstvenici vjeruju da nam ovakav pristup može pomoći jer kombinira suosjećanje prema samome sebi i dodir koji u toj situaciji povezujemo s podrškom. Već dugo se zna da takva vrsta dodira ima benefite za naše psihičko i mentalno stanje. Ranije studije pokazuju da se time smanjuje razina kortizola u tijelu, a znanost je već dokazala da visoke razine kortizola otežavaju liječenje psihičkih poremećaja. 

Iznenađujuće je i otkriće da učinak takve prakse raste ako se povremeno ponavlja. Rezultati su bili najbolji kod onih koji su ovu praksu samoiscjeljivanja primjenjivali svaki dan. 

woman in white t-shirt joint pain health problems discomfort

Autori studije kažu kako ova metoda ne može zamijeniti terapiju u slučaju ozbiljnih psihičkih ili mentalnih problema, ali može biti korisna u kombinaciji s terapijom, kao i kod onih kod kojih problemi još nisu takvi da zahtijevaju liječenje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dnevni horoskop za petak 13. rujna: Jarci će biti pronicljivi, a Ribe se boriti za više slobode
ČEKAJU LI VAS PROMJENE?

Dnevni horoskop za petak 13. rujna: Jarci će biti pronicljivi, a Ribe se boriti za više slobode

Pročitajte dnevni horoskop za petak 13. rujna i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje